Profiili

Oma valokuva

Helsinkiläistynyt ex-Jyväskyläläinen IT-alan yrittäjä, kirjanpitäjä, valkokaulusduunari, kauppatieteiden maisteri ja tietojärjestelmätieteen tohtoriopiskelija. Joskus saattaa lipsahtaa myös politiikan puolelle. Huhuista huolimatta en oikeasti ole kokoomusnuori, vaan lähinnä oikeistoliberaali.

Blogin kirjoittaminen on minulle ensisijaisesti keino omien ajatusten järjestelyyn aiheesta jos toisestakin. Erityisesti tekstit keskittyvät verotuksen, opiskelun, talouspolitiikan ja välillä yrittämisen tai sijoittamisenkin ympärille. Kirjanpitäjätaustani ja opintojeni vuoksi niistä aiheista voin kertoa tietävänikin jotakin.

Muita linkkejä
Yritykseni nettisivut löytyvät osoitteesta https://www.koskila.net. Mikäli asiat ja jutut joita päivittäin teen oikeasti kiinnostavat, niistäkin löytyy enemmän tietoa omilta nettisivuiltani.

24.12.2010

Kestävän kehityksen mukaisen ja kaikin puolin eettisen osakesijoittamisen aakkoset

Luultavasti tämän blogitekstin sisältö ei ihan jokaisen lukijan silmään näytä täsmälleen eettiseltä sijoittamiselta. Sitä sen ei toki alunperin ole ollutkaan tarkoitus olla, mutta muista syistä olen napsinut salkkuuni myös yhtiöitä ja rahastoja jotka ovat pohjimmiltaan melkein silkkaa kehitysapua ideologialtaan, ja arvelen että nyt on hyvä hetki esitellä niitä.

Tässä siis, saanko esitellä, eettisen sijoittamisen aakkoset:


A-kirjaimella on hyvä aloittaa

Vain muotitietoisille
Lähde
Altria. Pääomasijoitusyhtiö, joka omistaa mm. tupakkafirmoja (Philip Morris), nuuskantuotantoa, panimoita ja viinintuotantoakin.


Eettinen näkökulma

Altria on yritys, joka työllistää lähinnä tupakantuotannon kautta tuhansia ihmisiä kehitysmaissa kuten Brasiliassa, Argentiinassa, Malawissa ja Turkissa. Suoran tuottajayhteistyön lisäksi Altria hyödyttää yli viittä tuhatta alihankkijaa ympäri maailman - näistä naisten ja vähemmistöjen omistamia yrityksiä oli jopa 10%. Aika hyvin kehitysmaissa.

Lehmipoikakin sen tietää - Marlboro on paitsi suoraa
voittoa minulle, myös kehitysapua.
Lähde
Altrian tuotteiden jälleenmyyjiä on pelkästään tupakkapuolella yli 200 000 ympäri maailman. Tästäkin menee jälleen suuri osa kehittyviin maihin, sillä niissä käytetään usein paljon rahaa nautintoaineisiin kuten tupakkaan. Tupakanmyynnistä paikalliset valtiot saavat verotuloja - esimerkiksi Suomessa tupakkaverotuotto on ollut säännöllisesti n. 600 miljoonaa euroa vuodessa.

Toki tässä välissä voi mainita, ettei Altria ole paras mahdollinen kehitysavun antaja tai kestävän kehityksen edistäjä, sillä se maksaa tupakasta niin kovaa hintaa, ettei viljelijöiden kannata tuottaa esimerkiksi maissia välttämättä laisinkaan. Tupakasta saaduilla rahoilla on helppo ostaa perheelle paahtopaistia ja vaikka joulukalkkuna. Noh, ehkei sentään.


Taloudellinen näkökulma

Altria myös sattumalta lukeutuu länsimarkkinoiden parhaisiin osingonmaksajiin ja jakaa osinkoa neljästi vuodessa = osinkotulon jakaminen järkevästi vuoden ajalle helpottuu huomattavasti.


Seuraava kirjain, seuraava firma

Kuvassa Kaushik Purohit, yksi minulle rahaa takovista
pienistä tummista intiaaneista.
Kuvan lähde.
No niin, nyt kyllä huijasin. En omista yhtään mitään B-alkuista. Enkä mitään muutakaan tähän postaukseen sopivaa instrumenttia ennen F-kirjaimella alkavaa "Franklin India A Acc"-rahastoa. Kyseinen rahasto sijoittaa intialaisiin kasvuyrityksiin - jonkunhan niidenkin laajeneminen on rahoitettava.

Yleensä ottaen kaikki kasvua hakevat yhtiöt tarvitsevat rahoitusta, ja yksi yleisimpiä tapoja saada sitä ovat osakeannit. Ostamalla osakkeita siis rahoitetaan kohdeyhtiön toimintaa, sillä niin kauan kuin osakkeet käyvät kaupaksi, voidaan tehdä osakeanteja. Aika yksinkertaistettua, mutta suurinpiirtein näin.

Rahastot ovat tylsiä ja muutenkin yleensä huijausta, joten ei niistä sen enempää.


Loikka seuraavaan eettiseen

Kolmas eettinen instrumentti salkussani on Neste Oil. Yritys on viime vuosina ollut enemmän tai vähemmän pettymys osakkeenomistajilleen, mutta hurja satsaus uusiutuvista luonnonvaroista valmistettaviin polttoaineisiin, firman vahva markkina-asema varsinkin Suomessa ja kohtuullinen osingonmaksu tekee siitä mielenkiintoisen sijoituskohteen.


Eettinen näkökulma

Yhtiö on viime aikoina investoinut voimakkaasti kehittyville markkinoille Kaakkois-Aasiaan, ja työllistää nyt mm. Singaporessa toistasataa ihmistä. Palmuöljyn tuotanto työllistää lisäksi viljelijöitä varsinkin Malesiassa ja Indonesiassa. Kun Singaporen tehdas on täydessä vauhdissa, on se maailman suurin biodieseljalostamo 800 000:n tonnin vuotuisella tuotannollaan.

Kuvassa tyytyväinen kehitysmaainsinööri.
Lähde
Singapore ei itse asiassa ole enää mikään kehitysmaa, johtuen pitkään jatkuneista ulkomaisista investoinneista ja markkinatalouden kiroista se on noussut jo rikkaampaan luokkaan. Maa (kaupunki) on kuitenkin täynnä verraten köyhiä (ja halpoja) vierastyöläisiä lähinnä Malesiasta ja Indonesiasta, joten Singaporessa toimivat suuryritykset tuottavat rahaa suoraan myös naapurimaihin. Ohessa kuva rakennustyömaalta: iloinen rakennusinsinööri nauttii kestävästä kehityksestä jota Neste Oil tarjoaa.

Neste Oil tuottaa tämänhetkisen viheraatteen mukaista, ympäristöystävällistä, kallista ja autojen moottorien tiivisteet pilaavaa biodieseliä, ja vuonna 2011 se tulee todennäköisesti olemaan maailman suurimpia (tietenkin kaikkien vihreiden sääntöjen mukaisesti tuotetun) palmuöljyn käyttäjiä. Suomen valtion käyttöön pakottama 95E10-biopolttoaine tulee 2011 tammikuusta alkaen korvaamaan vanhan 95E:n.
Lisätietoa tästä: http://www.spinneri.fi/2010/05/e10-polttoaine-korvaa-95e-bensiinin/

Tähän väliin Nesteen puolustuspuhe:
"Neste Oil ostaa palmuöljyään maailman suurimmalta tuottajalta IOI:lta, jonka plantaasit ulkopuolinen tarkastaja on todennut hyviksi. Neste Oil ja IOI ovat mukana kehittämässä palmuöljyn tuotannon RSPO-sertifiointia. Sen pitäisi estää väärinkäytökset kuten sademetsien tuhoamisen palmuöljyn tuotannon takia."

Yeah, right.

Koska olen sielultani salaa punavihreä, näin sopivaksi ostaa myös tätä suomalaisten kansallisylpeyttä salkkuuni. Kokoomusnuoren näkökulmasta tosin valtion suuri omistus (yli 50%, siis suvereeni äänivalta) on selkeä riski, sillä poliitikoilta on aina ennenkin puuttunut johdonmukaisuus ja kyky ajatella mitenkään taloudellisesti järkevästi (katsokaa vaikka Suomen valtion budjetteja). Molemmissa edellisissä lauseissa oli suuria loogisia ongelmia liittyen poliittisiin aatteisiin ja suhtautumiseen nationalismiin ja valtionomistukseen, mutta jätän sen huomiotta koska kirjoitus muutenkin on Nesteen osalta lähinnä suuri vitsi ja aion vain hyödyntää viherpiipertäjien ja kukkahattutätien biopolttoaineuskon ja repiä voittoja kaikkia markkinatalouden lakeja noudattaen ja nyt palataan osakkeeseen.

Itse olen kerrankin yhtä mieltä Greenpeacen kanssa siitä, että biopolttoaineet ovat tyhmyyttä (vai miten se meni?) ja että poliitikkojen tekemät päätökset (varsinkin jos vihreät ovat hallituksessa) nyt yleensä vain ovat kuraa, mutta olkoon. Annetaan fiksumpien olla äänessä, tehdä päätökset ja kerätä poliittiset irtopisteet. Tähän vielä mielenkiintoinen linkki:
http://www.taloussanomat.fi/energia/2010/06/28/al-biopolttoaine-saastuttaa-jopa-enemman-kuin-bensiini/20108993/12


Taloudellinen näkökulma


Huh. Tuon paasauksen jälkeen nopeasti vielä: Neste Oilin osake tuskin tulee raketoimaan lähiaikoina (tai ikinä..) mutta uskon, että yritys on varmistamassa itselleen vahvan jalansijan kyseenalaisilla, korjaan, eettisillä ja tärkeillä markkinasegmenteillä. Mikäli poliittiset päättäjät eivät ammu selkään palmuöljypolttoaineen edelläkävijää (mihin muualle edelläkävää edes VOISI ampua..?), voi Nesteellä olla jopa lihavahkoja vuosia edessä.

Suurten investointien painettua yrityksen tulosta ja osakkeen hintaa nyt jo toista vuotta näin hetken ehkä sopivaksi tehdä ostoja. Lappunen sopinee hyvin keskipitkään salkkuun. Aika näyttää, jälleen kerran.


Nokia Corporation
Kuvan lähde

Eettinen näkökulma

Kukapa voi kiistää Nokian vaikutusta monenkin vähemmän kehittyneen maan talouteen. Nokian tehtaathan sijaitsevat nykyisellään Salossa Suomessa (Salo ei kaikesta huolimatta ole kehitysmaa, huom.), Pekingissä Kiinassa, Masanissa Etelä-Koreassa, Britanniassa (Vertu-sarja) ja edullisempia luureja valmistavat tehtaat Komáromissa Unkarissa, Cluj’ssa Romaniassa, Dongguanissa Kiinassa, Chennaissa Intiassa, Manauksessa Brasiliassa ja Reynosassa Meksikossa. Nokia siis työllistää valtaosan työntekijöistään muualla kuin Suomessa, ja tuskin menee montaa vuotta että Intia menee Suomen ohi Nokian eniten työllistämänä maana.

Kuvassa ei todennäköisesti ole
Nokian tehdas Brasiliassa.
Lähde
Samoin Euroopan ja Jenkkilän merkitys Nokian markkina-alueena on vähenemään päin, ja näin myös jälleenmyynnin työllistävä vaikutus siirtyy kehittyviin maihin - siis pitkälti Aasiaan ja Afrikkaan.


Taloudellinen näkökulma

Hyvä osingonmaksaja ja osakkeella kasvupotentiaalia. Nokiaa perustelin jo aiemmin, joten nyt se jääköön tekemättä.


Muuta

Juuri nyt muita eettisiä tai kestävää kehitystä erityisesti edistäviä osakkeita salkussani ei ole. Salkkuuni on lähipäivinä tulossa Venäjälle, jälleen kerran kasvuyrityksiin sijoittavaa FIM Russia -rahastoa, mutta ei siitä sen enempää.


2 kommenttia:

  1. Hienoja valintoja, Neste Oil sai hyvää tunnustusta osaamisestaan: http://www.kauppalehti.fi//5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=20110157585

    :D

    VastaaPoista
  2. Jep jep :D Toisaalta, kilpailun järjestäjänä oli Greenpeace, mikä nyt jo kertonee sen luotettavuudesta ihan tarpeeksi...

    VastaaPoista