19.1.2011

Kehitysmaaposition avaus

Kuten aiemmin kirjoittelin, suunnittelin lisääväni kehittyvien markkinoiden painoarvoa salkussani. Saatuani lopulta euro-obligaatiot kaupaksi (Nordnetin järjestelmän mukaan siinä meni lopulta 5 pankkipäivää..) käytännössä ostohintaan, pistin rahat heti uudelleen kiertoon.

Nordnetilla on tammikuun ajan tarjous kolmesta ETF:stä joilla voi käydä kauppaa Saksan Xetra-pörssissä ilman välityspalkkiota, ja päätin hyödyntää tämän ja laajentaa positiotani erityisesti Venäjällä. Hiukan alkuperäisestä suunnitelmasta poiketen pumppasinkin Venäjän ETF:n osuuksiin aiottua enemmän rahaa sen dipattua muutaman prosentin pari päivää takaperin, ja siten FIM:n rahaston paino jäi toistaiseksi pienemmäksi. Muutaman suomalaisen yhtiön älytön kasvu viikon sisällä on myös laskenut kehittyvien markkinoiden suhteellista painoa salkussa, joten prosenttiosuudet ovat muuttuneet.

Kehittyvien markkinoiden paino on nyt seuraavanlainen:
  • Venäjä 16%
  • Lähi-Itä 9%
  • Intia 4%
  • Kiina 3%
  • Venäjä yhteensä 15%, josta ETF 10% ja suurempaa tuottoa tavoitteleva FIM Russia 5%
  • Intia 5%, sijoittuen monenkokoisiin ja eri aloilla toimiviin yrityksiin
  • Lähi-itä 10%, kokonaisuudessaan Persianlahden alueen yrityksiin sijoittava osakerahastoon
Yhteensä siis alkuperäisen suunnitelman mukaan 30%, mutta nykytilanteessa 32%. Jenkkipankit näkyvät suosittelevan kehittyvien markkinoiden painoa välille 6-9% mutta hei, jos ne onnistuvat kaatamaan itsensä lainaamalla rahaa ihmisille jotka eivät pysty maksamaan lainojaan takaisin, ei ne kyllä osaa sijoittakaan. Tämän kerran (taas) luotan vainuuni enemmän kuin jenkkipankkeihin.


Uutisia toisenlaisesta kehitysmaasta
Nordnet pidätti 10.1. irronneista Altrian osingoista jäätävät 30% oikean ennakonpidätysprosentin ollessa 15%, ja lähetin palautetta asiakaspalveluun. Muutamaan pankkipäivään ei vastausta kuulunut, mikä tuskin yllättää ketään. 15.1. lähettämäni toisen viestin (viesti sisälsi useamman perkeleen) jälkeen Nordnet korjasi virheensä, joskaan mitään vastausta ei vieläkään kuulunut. Oikaisun päivämääräksi on laitettu 14.1., mutta vasta 17.1. ne näkyivät salkussa. Hämmentävää.

Nämäkin merkinnät helpottavat veroilmoituksen tekemistä sitten vuoden päästä...
Ilmeisesti Nordnetin järjestelmissä on aika paljon manuaalisuutta mukana, ainakin oikaisut nähtävästi tehdään käsin.

Nordnetin "värvää kaveri, saa Noksuja"-kampanjan aikana lypsämistäni kolmen Nokian osakkeen paketeistakin ainakin yksi 3 viikkoa sitten ansaitsemani setti on tulematta. Ensimmäisen setin sain joitakin päiviä sitten. Voittoa tämäkin :)


Salkun kallistelu

Vuosi on tähän asti ollut ihan kiva. Olen päättänyt valita yhden indeksi, johon alan salkkuani jatkuvasti vertaamaan, mutta minkä, se on vielä avoinna. MSCI All Country World olisi toisaalta mielenkiintoinen kuvatessaan ainakin teoriassa koko maailman kehitystä, mutta toisaalta salkkuni painopiste on yhä Suomessa.

Toinen vaihtoehto olisi verrata oman salkkuni arvoa kollegani Henrin salkkuun (POI6-indeksi), mutta vertailu on todellisuudessa hankalaa salkkujen ollessa kovin erilaisia - Henrin salkku koostuu rahastoista eikä mitään voittoja ole realisoitu tai veroja maksettu, itsellä osingoista ja myyntivoitoista menee verot joka välissä. Sitä paitsi voisin vaikka hävitä passiiviselle rahastosijoittajalle, ja se olisi noloa... :)

Alla olevassa kuvassa nyt sitten kompromissiratkaisu näkyvissä:
- OMX Helsinki TR 50%
- MSCI EMERGING MARKETS TR 30%
- MSCI All Country World TR 20%
Olen omaksunut tiukan analyyttisen käytöksen: jos häviän indeksille, en puhu siitä. Jos voitan sen, huudan sen kovaan ääneen. Jos ennustan väärin, olivat olosuhteet hankalat enkä enää koskaan mainitse ennustustani. Jos ennustan oikein, huudan siitä entistä kovempaan ääneen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti