24.1.2011

Pieni dippi jyräsi alkuvuoden kasvun

Viime viikko elettiin likimain dramaattisissa tunnelmissa. Pörssi dippasi pari päivää putkeen ja keskustelut netin eri foorumeilla reagoivat vahvasti (ainakin aloituspostaajat siis reagoivat).. Käytännössä siis rommarit ryömivät taas esiin piiloistaan julistaakseen ilosanomaansa parin päivän ajan. Olin nyt tosin laiska, enkä kaivellut muita kuin Kauppalehden keskustelupalstan ketjuja esille, sillä se on ainut foorumi jota jaksan seurailla edes semiaktiivisesti. No niin, joka tapauksessa.


Rom rom rom

Pientä laskua on siis ollut havaittavissa, ja alkuvuoden huimasta 2% kasvusta pari dippipäivää söi jo puolet. Kasvu olikin ollut jo turhan hyvää jatkuakseen.

..kuin lehmänhäntä.
Pientä lohtua saa sentään fiktiivisen indeksin voittamisesta, mutta kunnon nousun taas alkaessa se ampaisee ohi. Defensiivisen salkun iloja ja suruja on tämä.

Myin lisäksi pois salkkuni ehkä syklisimmän osakkeen, eli Rauten. Vajaa 30% tuli silläkin sitten voittoa (ennen veroja). Parempaan olisi varmasti ollut vielä mahdollisuuksia, osakkeella olisi ollut vielä nousupotentiaalia vaikka kuinka, mutta pyrin laskemaan omistusteni riskiä kotimaassa (kehitysmaaposition on sitten erikseen...) ja sijoitan rahat seuraavaan dippaavaan osinkojyrään. Mikäli semmoista nyt enää tulee...

Likvidejä varoja salkussani on tällä hetkellä 10.5%. Johonkinhan ne on saatava, jottei inflaatio syö...


RAI RAI RAI

Henri houkutteli minua sijoittamaan Reynolds American -nimiseen osakkeeseen (RAI), amerikkalaiseen tupakkajättiin joka valmistaa mm. Camel ja Winston -tupakkamerkkejä omistamansa R. J. Reynoldsin ja muutaman muun lafkan kautta. Reynoldsin historiallinen osinkotuotto on vaihdellut pääasiassa välillä 6-7%, mikä pesee järjestään suomalaiset osakkeet. Lisäksi dollari olisi nyt varsin halpa.

Eur-Usd
Lähde: kauppalehti.fi
Oikea ajoitus on osakekaupassa ehkä hankalin asia. Jenkkiosakkeissa osakkeen senhetkisen kurssin ja markkinoiden kehityksen lisäksi täytyy ottaa huomioon valuuttapeli - euron vahvistuessa omatkin dollarimääräiset sijoitukseni erityisesti Intiassa ja Jenkkilässä ovat nyt kärsineet. Euron vahva kurssi tuskin on kuitenkaan tullut jäädäkseen, ja minua houkuttaisikin hyödyntää se ennen kuin on liian myöhäistä.


Isäm maan potentiaali


Toisaalta suomalaiset saattavat nyt yllättää - moni on povannut että yritykset pyrkivät tyhjäämään kassojaan ennen uhkaavaa verouudistusta. Mm. Turkistuottajat maksaa korkean 1.06e osingon, nykykurssillakin 6.7% osinkotuotto siis. Lisäksi houkuttaa suomalaisen yrityksen koko osinkotuoton saaminen kerralla nyt keväällä, suuri osa jenkkiyhtiöistähän maksaa osinkojaan neljästi vuodessa. Näin tekee mm. Reynolds ja jo omistamani Altria.


Tilanne Suomessakin näyttää siis houkuttelevalta. Varsinkin Sampoa olen hiukan haikaillut - se ei ole vieläkään erityisen kallis, on tunnettu erinomaisena osingonmaksajana ja mahdollinen fuusio Nordean kanssa voisi olla herkullinen hetki myydä osakkeet pois - tai päästä osakkeenomistajaksi uuteen pohjoismaiseen mahtipankkiin...

Alla vielä hiukan Nordnetista kopioitua listaa viime vuoden parhaista osingonmaksajista.

Klikkaa suuremmaksi!
Turkistuottajien osinko tosiaan olisi tälle vuodelle jo varmistunut, mutta listan yhtiöt ovat vielä kysymysmerkkejä. Nykykurssilla ja euron osingolla Sammon osinkotuotto olisi 6% paikkeilla, Nokialta voinen odottaa vajaata viittä prossaa ja Fortum ja Elisa tuskin ainakaan laskevat osinkojaan viime vuodesta. Elisan osalta mieltä lämmittää lisäksi viime vuoden loppupuolella tullut lisäosinko.

Listan ulkopuolelta Panostaja vahvisti n. 3.5% osingon tälle vuodelle, irtoaa muistaakseni helmikuussa. Osinko on suurinpiirtein ennakoimani kokoinen, täytyy pitää peukkuja että hyvä meno jatkuu jatkossakin :)

3 kommenttia:

  1. Et edes Ruotsin ylpeydestä puhunut. Petturi.

    VastaaPoista
  2. Ruotsin ylpeys? Ai tää vai:
    http://www.swedishmatch.com/en/Our-business/Snuff-and-snus/ ? :D

    VastaaPoista