Profiili

Oma valokuva

Helsinkiläistynyt ex-Jyväskyläläinen IT-alan yrittäjä, kirjanpitäjä, valkokaulusduunari, kauppatieteiden maisteri ja tietojärjestelmätieteen tohtoriopiskelija. Joskus saattaa lipsahtaa myös politiikan puolelle. Huhuista huolimatta en oikeasti ole kokoomusnuori, vaan lähinnä oikeistoliberaali.

Blogin kirjoittaminen on minulle ensisijaisesti keino omien ajatusten järjestelyyn aiheesta jos toisestakin. Erityisesti tekstit keskittyvät verotuksen, opiskelun, talouspolitiikan ja välillä yrittämisen tai sijoittamisenkin ympärille. Kirjanpitäjätaustani ja opintojeni vuoksi niistä aiheista voin kertoa tietävänikin jotakin.

Muita linkkejä
Yritykseni nettisivut löytyvät osoitteesta https://www.koskila.net. Mikäli asiat ja jutut joita päivittäin teen oikeasti kiinnostavat, niistäkin löytyy enemmän tietoa omilta nettisivuiltani.

11.4.2011

Avoin vastine Hannu Tiaiselle - paskaduuni on asenneongelma

Yleensä en jaksa innostua maailmaa yksisilmäisesti katsovien ihmisten tunteenpurkauksista netissä, mutta nyt teen poikkeuksen. Alkuperäisen kirjoituksen voi lukea täältä: http://hannu.puheenvuoro.uusisuomi.fi/68363-paskatyot-on-paskatoita-ja-silla-siisti

Olkoon tämä avoin vastaus Hannu Tiaisen erinomaisen viihdyttävään kirjoitukseen.

McJob = paskaduuni 
Paskatyöt on oma valinta

Hannu kirjoittaa:

Osaa nuo porvarit olla röyhkeitä, ensin luotiin työmarkkinat joissa maksetaan ala-arvoisesti sekä otettiin käyttöön pätkä – ja orjatyöt ja kun työntekijät pitävät niitä paskatöinä, niin jo kohta nämä hyväkkäät nousevat takajaloilleen.
Sokkona "porvareiden" suuntaan ampumisella on aina hyvä aloittaa blogikirjoitus. Itsekin aloittaisin, jos olisin vakuuttunut että kaikki maailman pahuus ja vääryys on just niiden syytä, jotka edustavat eri maailmankatsomusta kuin minä.

Sanasta "paskatyö" kommentoi muuten TEM:n neuvotteleva virkamies ja Suomen Työväenpuolueen varapuheenjohtaja - síis kaiken järjen mukaan duunarin paras kaveri - Pekka Tiainen seuraavaa:
– Onko työ paska? Ei. Palkka voi olla paska.Tiainen itse on ollut säkittäjänä ja myllärinä rehutehtaassa ja saanut lakaista kuolleita rottia lastauslaiturin alta.
– Silloin kulttuuri oli sellainen, että kaikki työ otettiin vastaan. Toisaalta silloin noudatettiin työehtoja. Peli oli reilu.

Tähän liittyen Hannu kirjoittaa:
Työtä pitäisi muka arvostaa ja ottaa työtä vastaan aina kun sitä tarjotaan, eikä rutista kuin pahaiset kakarat. Tämä on juuri sitä itseään eli kovaa oikeistolaista komentoa jossa työntekijöiden nöyryytyksellä ei ole mittaa ei määrää.
Olen itse pienestä asti luullut, että toimeentulon saadakseen on viime kädessä aina tehtävä työtä. Hyvinvointiyhteiskunnan ideologiaan kuuluu perusturva - minimiturva - mutta ei kai "meidän muiden" tehtävä ole elättää niitä, ketkä eivät viitsi tehdä töitä? Pitäisikö jokaisella olla oikeus saada tehdä vain kivoja töitä?

No, Suomi on siitä hieno maa, että aina on kuitenkin mahdollisuus valita. Hannu, tai kuka tahansa muu voi ihan hyvin jättää menemättä töihin tai olla huolimatta työpaikkaa - kuka estää? Muutamia poikkeuksia lukuunottamatta poliisi ei tule hakemaan kotoa.
Totuus on se, ettei kai kukaan pidä sinällään palkkatyötä paskaduunina, kaikki työ on arvokasta ja tarpeellista työtekijöiden mielestä, mutta työnantajat ja heitä tukeva kokoomus ovat toimillaan aiheuttaneet sen, että suuresta osasta töistä on tullut paskatöitä.


Vai onko teidän mielestä vaikkapa raskas siivoustyö ihanaa ja haluttua työtä kun siitä maksetaan niin vähän, että palkalla ei yksinkertaisesti pärjää.
Jostain syystä eläinlääkärin työ on aika korkealle hinnoiteltua...
Oikeistolaisesti ajateltuna työ hinnoittelee itsensä. Kustakin työstä maksetaan sen verran palkkaa, että sille löytyy tekijä. Kuulostaa aika yksinkertaiselta? Jos kukaan ei suostu siivoamaan kolmen euron tuntipalkalla, palkkaa täytyy nostaa, ja tekijä löytyy. Sen sijaan jos maksat nykyiselle siivoojalle viisitoista euroa tunti, mutta vastaava työntekijä tarjoutuu töihin kympillä, vaihdat työntekijää. Tietenkin.

Jos esimerkiksi siivoojan työ alkaa maistua puulta, voit kouluttautua - yhteiskunta jopa tukee tätä - ja hakeutua "parempiin" hommiin. Tai vaihdat alaa kouluttautumatta, jälleen johonkin mielestäsi kivempaan hommaan. Toisin kuin perikommunistisessa järjestelmässä, Suomen melko vapailla työmarkkinoilla se on täysin sallittua. Jopa suotavaa.

Tähän automaattisesti säätyvään, aina jotakuinkin tasapainotilassa olevaan järjestelmään häiriötä tuo taantumuksellinen (=nykyään lähinnä vasemmistolainen) maksimaaliseen säätelyyn ja ylhäältä päin määräilyyn johtava politiikka. Tosin moni oikeistolainenkin ryhmä tuntuu nykyään pyrkivän pahentamaan yritysten kohtaamaa byrokratiahelvettiä, mutta vielä enemmän tämä on vasemmiston agenda.

Ai niin, ja Hannu hei! Aina on myös mahdollisuus ryhtyä itse tuohon ilmeisesti kovasti kadehtimaasi työnantajan eli yleensä yrittäjän rooliin. Silloin kukaan ei komentele tai sorra ja voit tehdä töitä milloin haluat - menestys on kiinni sinusta itsestäsi. Suosittelen.

Tähän liittyen linkkivinkki: http://www.uranus.fi/yrittajyys/artikkelit/open.php?id=3891&SESSID=8s9d7eitahdppvtgt43ngsomfvpmgc44

Luulisi, että vuosien saatossa viimeisetkin duunarit olisivat ymmärtäneet, että työntekijöiden vihollisia eivät suinkaan ole työnantajat ja yrittäjät, vaan toiset työntekijät. Työmarkkinajärjestöjen tärkein tehtävähän on edistää oman eturyhmänsä - siis jäsentensä - etuja, yleensä saada heidän palkkansa nousemaan. Palkankorotukset johtavat yleensä kiristyvään inflaatioon, mikä taas syö KAIKKIEN palkkojen ostovoimaa - eniten tietysti niiden jotka nousevat vähiten. Työntekijät joutuvat siis kilpailemaan keskenään, toisiansa vastaan siitä, kenen työnantaja nostaa heidän palkkojaan eniten. Yritykset ovat tässä yksinomaan häviäjän asemassa.

Euroopan talousveturissa Saksassa muuten työntekijä- ja antajajärjestöjen yhteistyöllä saatiin jopa edellisen taloushässäkän aikaan työttömyys laskemaan kun jotakuinkin kaikkialla muulla Euroopassa se nousi. Maan kilpailukyky myöskin parani huippuvauhtia. (Kts. linkki http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=2010073571&ext=rss)

Niin, ja vielä siitä puoluepolitiikasta... Kokoomus ei suinkaan ole duunarin ainut vihollinen. Tulevalle hallituskaudelle 2011-2015 SDP teki innovatiivisen vaihtoehtobudjetin, jonka tärkein tarkoitus näyttäisi olevan yritysten edellytysten työntekijöiden työllistämiseen heikentäminen, rahoituksen saannin vaikeuttaminen ja työttömyysloukun vahvistaminen. Katso vaikka tämä linkki.
Tai onko sellainen orjatyö johon työvoimatoimistot pakottavat ihmisiä töihin innostavia ja motivoituvia töitä?
Kehotan kirjoittajaa miettimään, kuka on tuon järjestelmän kehittänyt?

Vinkki: http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/kotimaa/1766490/kuntien-tyollistamislaiskuus-maksaa-satoja-miljoonia, josta lainaus:

– Ei tiedetä, millaisia mahdollisuuksia tai velvollisuuksia kunnilla on velvoitetyöllistämisen suhteen eikä tunneta lakia kuntouttavasta työtoiminnasta. Ei tiedetä edes, että kunnat saavat erikseen valtioapua työttömien terveydenhuoltoon.- -
– Yksiköitä johtavat henkilöt on koulutettu tähän liian heikosti. Lisäksi lainsäädäntö on erittäin monimutkaista ja sirpaleista.– Lainsäädäntö on niin monimutkainen, että kunnat eivät tajunneet joutuvansa maksumiehiksi, Huotari jatkaa ja huomauttaa, että lain rustasivat aikanaan keskusta ja SDP.
Vasemmisto-kepulaisen kehitelmän (siis tuon orjatyövoiman) kierteeseen on jäänyt varsin mittava määrä suomalaisia, sillä työnantajilla ei ole töitä mitä tarjota, tai ainakaan varaa maksaa työntekijöille siitä työstä. Ja vaikka olisikin, nykyjärjestelmä ei kannusta palkkaamaan normaalia työvoimaa vaan hyödyntämään valtion tarjoamaa orjatyövoimaa. Mistähän tämä typeryys johtuu? Ei suinkaan vasemmistolaisesta politiikasta..?
Kun ensin teet noita orjatöitä ja sitten jonotat leipäjonossa sekä yrität päästä toimeentuloluukulle, niin täytyy olla aika fakiiri joka kehuu miten ihana työpaikka hänellä on. Kyllä on ihan oikeutettua puhua silloin paskatöistä, sillä sitähän ne ovat tekijöilleen.
En itse kutsuisi aktivointitoimena suoritettua tuettua harjoittelua tai työjaksoa työpaikaksi, sillä faktahan on että se on yleensä työntekijälle huonosti motivoivaa eikä taloudellisesti kannattavaa, ja työnantaja saa usein huonosti tuottavan ja huonosti motivoidun työntekijän, mutta sentään halvalla.

Työnantajien kurjistaminen ei kuitenkaan ole ratkaisu työttömyyteen, saati sitten typerään työttömien aktivointitoimintaan. Jo viidennes yksinäisyrittäjistäkin on leipäjonoissa. Koita siinä nyt sitten kasvaa ja työllistää muita, kun et kykene elättämään edes itseäsi.
Tyypillinen suomalainen yrittäjä, siis työnantaja, tuossa oikealla puolella. Asiaan ei vaikuta, että  viidennes suomalaisista yksinäisyrittäjistä on toimeentulotuen asiakkaita. (Ja vielä toinen lähde: http://www.talouselama.fi/uutiset/article566489.ece) 
Työn pitää olla sellaista, että palkalla tulee toimeen. Palkka on myös työn eräs arvostuksen mittari.  Tiedättekö mitä arvon porvarit ja paskatöitä teettävät työnantajat. Jos kerran teitä kaihertaa paskatyö nimitys, niin olkaa hyvät ja korjatkaa asianlaita pikimmiten. Nimittäin asia on vain ja ainoastaan teidän käsissä, ei kenenkään muun.
Väärin. Erikoista olisi, jos päätäntävalta olisi noin pienellä joukolla Suomen kaltaisessa länsimaisessa sivistysvaltiossa. Suomessa valta on kansalla, jota eduskunta nimensä mukaisesti edustaa, ja äänestämällä voit vaikuttaa eduskunnan koostumukseen. Demokratian henkeen valitettavasti kuuluu, että vähemmistö on aina väärässä, tai ainakin joutuu olemaan hiljaa ja tyytymään enemmistön päätöksiin.

Asian korjaaminen ei myöskään ole yksittäisille työnantajille mitenkään mahdollista. Aktivointijärjestelmä - siis palkattomat työt ja työharjoittelut - ei ole työnantajien luoma järjestelmä, mutta toki he pyrkivät hyödyntämään sitä kun se kerran on olemassa. Kyllähän työttömätkin hyödyntävät valtion tukia silloin kun ovat niihin oikeutettuja, eivätkä yhteisen hyvän nimissä jätä niitä ottamatta.... En myöskään tunne montaa palkansaajaa joka veroehdotuksen saatuaan poistaisi sieltä valmiiksi merkittyjä vähennyksiä jotta valtio - tai siis veronmaksajat, me kaikki - pärjäisi vähän paremmin.
Alkakaa maksaa työntekijöille kunnon palkkaa. Palkatkaa ihmisiä kokopäivätöihin pätkätöiden sijaan.
Mitäs järkeä tässä olisi? Jo nyt arvostetuille, työnsä hyvin tekeville työntekijöille maksetaan hyvää palkkaa - tämän olen nähnyt useassa työpaikassa ja olen vasta parikymppinen. Työnantajat eivät ole kuitenkaan tyhmiä - eivät he halua maksaa työntekijöistä enemmän kuin on välttämätöntä. Maksaisitko itse kaupassa maitopurkista kaksi euroa, jos sen saman saisi eurolla?

Kuten aiemmin sanoin, työnantajat hyödyntävän päättäjien luomaa järjestelmää - ihan niin kuin maataloustuottajat hyödyntävät maataloustuet, työttömät hyödyntävät työttömyyspäivärahan ynnä muut tuet, opiskelijat hyödyntävät opintotuen...
Te oikeistolaiset poliittiset päättäjät, luokaa järjestelmä jossa työttömyystöistä maksetaan kunnon korvaus, ettei työttömien tarvitse aamuisin kiroilla lähtiessään orjatöihin ja joista tietää, että tyhjän saa pyytämättäkin. Paskatöistä puhuminen loppuu siihen paikkaan kun työtä aletaan arvostaan eli siitä maksetaan oikeudenmukainen ja riittävä korvaus.
Työttömyystöistä puhuminen on hassua - eihän työttömien työllistäminen "työttömyystöihin" ole mikään oikeistolainen ajatus. Ja muutenkin - mikä työtön se on joka on töissä? Typeriä termejä, typeriä ajatuksia. Emmekä suinkaan saa kiittää tästä kokoomusta...
Noin yksinkertaista se on jos vain halua ja tahtoa riittää, mutta sitähän te ette halua ja tahdo. Te haluatte lyödä lyötyjä ja hyödyntää ja kasvattaa pääomien pottia entistä suuremmaksi. Sen te kyllä osaatte ja siihen halua ja tahtoa riittää.
Enpä tiedä kovin montaa ihmistä, joka olisi valmis vapaaehtoisesti jakamaan usein kapeasta kakustaan vielä lisää pois muille. Eihän duunarikaan vapaaehtoisesti tarjoudu työskentelemään ilmaiseksi työnantajansa hyväksi - miksi työnantajan pitäisi maksaa ylimääräistä duunarille?

Yrittäjät ottavat työssään suuren taloudellisen riskin josta kuuluukin saada korvaus. Lyötyjen (työttömäksi joutuneiden) lyömisen mahdollistaa vasemmistolainen järjestelmä jossa työttömät työllistetään, vaikka sitten valtion maksamiin huonosti palkattuihin näennäistöihin. Neuvostoliitossa ja Kiinassahan oli aikanaan täystyöllisyys, kun työntekijöille ei maksettu palkkaa. Siinähän kuolivat sitten nälkään... "Oikeistolaisessa" Natsi-Saksassa sentään täystyöllisyys saavutettiin siten, että työntekijöille oli vielä varaa maksaa palkatkin.

Pääomien pottiin liittyy aika kiinteästi varallisuus- eli omaisuusvero, joka Suomessakin oli pitkään käytössä. Muistatko, mitkä puolueet sen aikanaan poistivat? (Vinkki: http://www.uusisuomi.fi/raha/68953-kaduttaako-nyt-sdp)

Ja näin. En oikeastaan oleta saavani tähän mitään vastausta, mutta keräsin vähän Hannun herättämiä ajatuksiani :)

1 kommentti:

  1. Tiainen ei ikinä vastannut kommenttiini tai tähän kirjoitukseen, mutta enpä oikein muuta odottanutkaan. Harmillista.

    Kuitenkin, nyt lopultakin tapahtuu jotain oikeaan suuntaan: http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=201111101673&ext=ltr

    VastaaPoista