Profiili

Oma valokuva

Helsinkiläistynyt ex-Jyväskyläläinen IT-alan yrittäjä, kirjanpitäjä, valkokaulusduunari, kauppatieteiden maisteri ja tietojärjestelmätieteen tohtoriopiskelija. Joskus saattaa lipsahtaa myös politiikan puolelle. Huhuista huolimatta en oikeasti ole kokoomusnuori, vaan lähinnä oikeistoliberaali.

Blogin kirjoittaminen on minulle ensisijaisesti keino omien ajatusten järjestelyyn aiheesta jos toisestakin. Erityisesti tekstit keskittyvät verotuksen, opiskelun, talouspolitiikan ja välillä yrittämisen tai sijoittamisenkin ympärille. Kirjanpitäjätaustani ja opintojeni vuoksi niistä aiheista voin kertoa tietävänikin jotakin.

Muita linkkejä
Yritykseni nettisivut löytyvät osoitteesta https://www.koskila.net. Mikäli asiat ja jutut joita päivittäin teen oikeasti kiinnostavat, niistäkin löytyy enemmän tietoa omilta nettisivuiltani.

27.6.2011

Hedonistin herkkuja

Aloitetaan pienellä testillä.
 • Oletko koskaan ostanut mitään vain siksi, että naapurillasi/kollegallasi/sisaruksellasikin on sellainen?
 • Onko sinulla jo 3D-telkkari/aurinkopaneelit/sähköauto?
 • Onko kerran vuodessa aurinkorannoille matkustaminen sinulle jotain mistä et luovu mistään hinnasta?
 • Oletko ottanut lainaa elämässäsi muutakin kuin asuntoa varten? (Yritystoiminnan investointeja ei lasketa)
 • Onko sinulla joskus vaikeuksia maksaa laskujasi ajoissa?
Jos vastasit useampaan kuin yhteen "kyllä", olet luultavasti myös ostanut ylihintaisia mansikoita.


Myöhäiset hyvät juhannukset kaikille! Hauska huomata että blogiani lukevat sittenkin ihan tavallisetkin ihmiset eivätkä vain lähipiirin nörtit - juhannuksen ajaksi kävijämäärä tippui ihan muutamiin kävijöihin per päivä. Tervetuloa kuitenkin nyt takaisin, toivottavasti kovin moni ei hukkunut tai murskaantunut liikenteessä... :)

Samaan aikaan kun itse istuskelen ilmastoidussa konttorissa ja toteutan ohjelmistoprojekteja Suomen suurimmille yrityksille, vaimoparkani seisoskelee torilla ja myy mansikoita, nyt jo siis toista kesää. Näissä duunarihommissa hänen silmiinsä on pistänyt mielenkiintoinen ilmiö koskien mansikoiden ostajajoukkoa, ja hän pyysikin minua kirjoittamaan siitä. Tämän kirjoituksen sepustin nyt sitten hänen pyynnöstään.


Mansikat maksavat..

Noh. Arvaatte kai? "Heh"

Alkukesästä mansikat ovat kalliita. 250 g rasia maksaa 5.90 €, eli pyöreät 24 € / kg. Vaan ketkäpä muodostavatkaan valtaosan mansikkakojun asiakkaista? Vaimoni empiiristen havaintojen mukaan vähätuloiset, nuhjuisen näköiset duunarit, mustalaiset ja jopa pummit. Siispä mansikoiden ollessa kaikkein kalleimmillaan, niitä ostavat pääosin ne joilla ei oikein olisi niihin varaa.

Suuntaa-antava graafi, jossa vasemmalla mansikan kilohinta
ja oikealla mansikanostajien keskimääräinen kuukausiansio.
Lähde: hevosmiesten tietotoimisto
Aloin miettiä syy-seuraus -suhdetta. Vaikuttaisi absurdilta, että joku ostaisi kalliita mansikoita siksi että on köyhä, vaikka se toki kaikista suoraviivaisin päätelmä olisikin. Taustalta saattaa siis löytyä jokin suurempi kuvio.


Köyhät maksavat mieluimmin

Olen paitsi tilitoimistossa työskennellessäni myös ihan tuttavieni arkea seuratessa huomannut, että uutuus- tai kausituotteita ostavat häiritsevän usein juuri ne, keillä ei olisi niihin varaa. Usein juuri ne yrittäjät, joiden toiminta on jo valmiiksi ollut huonosti kannattavaa tai jopa typerää, investoivat ensimmäisinä uusiin koneisiin, koska pitäähän heillä olla parhaat mahdolliset vehkeet. Samoin kaikista huonotuloisimmat tuttavat ostavat ensimmäisinä kalliita leluja, ja köyhät lapsiperheet käyttävät etelänmatkoihinsa rahat niin, että Suomeen palatessa saa Helsinki-Vantaalta kotiin palatessa jo poiketa sossun luukun kautta.

Ilmiön taustalta löytynee monia syitä, mutta usein näitä negatiivisessa mielessä edelläkävijöitä leimaa impulsiivisuus ja jonkinlainen arjen hallinnan puute. Siksi myös kyky arvioida investoinnin tai ostoksen järkevyyttä, ja erityisesti halu odotella omien hedonististen tarpeiden täyttämistä vähän pidempään puuttuu.

Ensimmäisenä kalliita mansikoita ostamaan siis ryntäävät ne ihmiset, jotka eivät joko käsitä niiden älyttömän kallista hintaa, tai sitten eivät vain välitä siitä - mansikoita on saatava, maksoi mitä maksoi. Samoin uusi auto on saatava kun vanhaan kyllästyy, maksoi mitä maksoi. 50" telkkari on saatava, maksoi mitä maksoi.

Tällä kilpparilla on syytäkin olla iloinen.
Se tuskin maksoi mansikastaan 24 € / kg.
Olen yhden kesän ollut Keskisellä töissä, ja jo sinä aikana oppi aika hyvin tunnistamaan ihmiset kelle saisi myytyä mitä vain, ja jotka joko innostuisivat tuotteesta joka täyttää jonkin heidän tarpeensa josta he eivät edes olleet aiemmin tietoisia, tai sitten eivät osaa tai kehtaa jättää ostamatta jotakin jonka mukava myyjä on heille kaupassa lykännyt - vaikkei heillä aina olisikaan tuotteeseen varaa.

Paljolti juuri nämä nyt kuvatut ihmiset ovat niitä vaikutuksille alttiita tapauksia, joita markkinoijat kaikista mieluiten houkuttelevat. Ihmisiä, joille on helppo luoda uusia tarpeita, ja jotka on helppo saada kuluttamaan rahaa niihin. Luultavasti kyseessä on juuri sama ryhmä, joka kuluttaa alkoholia koska muutkin kuluttavat, ja polttaa kun töissä tai koulussa muutkin polttavat (ja näin saa ylimääräisiä taukoja, tai ainakin tekemistä jo olemassaoleville tauoille) eivätkä he esimerkiksi malta tehdä verosuunnittelua kunnolla vaan maksavat veroja tasan sen mitä valtio heiltä kehtaa pyytää (eli paljon), ja seuraavaksi itkevät kun ei ole rahaa ja haluavat lisää tukia valtiolta.

Ehkä yksi syy tämän ihmisryhmän intoon käyttää rahaa vähemmän tarpeellisiin asioihin ja olla juuri pohtimatta maksamaansa hintaa on heidän saamansa rahan lähde. Kun raha ei ole itse ansaittua, sitä on vaikea arvostaa - ei siis ole paljonkaan väliä minkä verran mansikoistaan maksaa. Sossustahan rahaa saa lisää jos se loppuu.Mainittakoon vielä loppuun, että hedonismi sinällään on ihan jees, mutta kun se yhdistyy huonoon arjenhallintakykyyn, on kohta valtion tuelle tarvetta. Ja kyllähän valtio maksaa - sitä mitä tuetaan, saadaan myös lisää. Hölmöläisten yhteiskunta?


PS. Loistolinkki! http://kullervokalervonpoika.wordpress.com/category/viikon-typerin-mokutus/ (Liittyen lähinnä hölmöläisten yhteiskuntaan...)

Lähteet
Yleistä mansikanpoiminnasta: http://www.luonnossa.net/Marjat_ja_hyotykasvit/Mansikan_poiminta/body_mansikan_poiminta.html
Viime kesän hinnoista:
http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/2010/07/1155311/mansikan-hinnoissa-huimia-eroja

2 kommenttia:

 1. sain viis kertaa ei !

  VastaaPoista
 2. Oho! Mun blogia siis lukee joku jonka elämänhallinnan taidot on ilmeisesti ihan kohtalaiset :D

  Hämmentävää!

  VastaaPoista