Profiili

Oma valokuva

Helsinkiläistynyt ex-Jyväskyläläinen IT-alan yrittäjä, kirjanpitäjä, valkokaulusduunari, kauppatieteiden maisteri ja tietojärjestelmätieteen tohtoriopiskelija. Joskus saattaa lipsahtaa myös politiikan puolelle. Huhuista huolimatta en oikeasti ole kokoomusnuori, vaan lähinnä oikeistoliberaali.

Blogin kirjoittaminen on minulle ensisijaisesti keino omien ajatusten järjestelyyn aiheesta jos toisestakin. Erityisesti tekstit keskittyvät verotuksen, opiskelun, talouspolitiikan ja välillä yrittämisen tai sijoittamisenkin ympärille. Kirjanpitäjätaustani ja opintojeni vuoksi niistä aiheista voin kertoa tietävänikin jotakin.

Muita linkkejä
Yritykseni nettisivut löytyvät osoitteesta https://www.koskila.net. Mikäli asiat ja jutut joita päivittäin teen oikeasti kiinnostavat, niistäkin löytyy enemmän tietoa omilta nettisivuiltani.

5.9.2011

Domain Renewal Group - varo domainhuijausta!


Tällä kertaa kirjoittelen vähän henkilökohtaisemmasta aiheesta, pienenä toivonani pelastaa joku hyväuskoinen huijarien kynsistä.

Sain siis männä viikolla mielenkiintoisen kirjeen postissa. Yhdysvaltalainen yritys haluaa tarjota minulle jo omistamani domainin (antinjamarin.net) omistajuutta, ja siinä ohessa paria muuta domainia. Yritys vieläpä ystävällisesti mainitsee, että olisi todella sääli jos menettäisin domainini, kun vaikkapa joku tarkemmin määrittelemätön ilkeä taho kaappaisi sen heti sen voimassaoloajan päätyttyä.

Tämä ystävällinen yhtiö kertoo siis voivansa pelastaa minut online-identiteettini tuhoutumiselta vihamielisen tahon varastaessa oikeudet domainiini - ja vieläpä aika halvalla. Vaan mistä oikeasti onkaan kysymys?
Vanha kunnon domainhuijaus

Taas huijataan hyväuskoisia ja pelokkaita suomalaisia, helppoja uhreja kun ovat. Tämänkertaisen yritelmän toteutustapa kuitenkin yllätti ainakin minut.

Tarjous tuli kirjepostilla. Siis ihan oikeana kirjeenä. Yhdysvalloista. Alla kuva.

Tilauslomake ja palautuskuori. Huomatkaa ettei
edes postimaksua ole maksettu valmiiksi...

Ilmeisesti jenkeistä kantsii oikeasti lähetellä spämmiä tänne asti rahan toivossa.

Niin, kuten fiksuimmat kenties jo hoksasivat, huijauksestahan tässä on kyse. En ole ainut kenelle näitä viestejä on lähetelty, tästä samasta firmasta varoittaa mm. hi-vision nettisivuillaan. Yleensä tämänkaltaiset huijaukset kuitenkin toteutetaan lähettämällä kohdennettua sähköpostia tuhansille ja taas tuhansille domain-omistajille ja toivomalla että joku heistä klikkaa linkkiä "osta nyt ettei joku muu vie domainiasi!" ja antaa luottokorttitietonsa yrityksen nettisivuille.

Kotimaisissa tapauksissa aggressiivinen puhelinmyyjä on vihjaillut että domain kannattaisi nyt ostaa heiltä, siis nyt heti, koska muuten joku muu vie sen, ja kun epäröivä asiakas vastaa "Ai.. No niin kai se sitten.." päättyy puhelu siihen ja lasku tulee postissa. Puhelu on tietenkin nauhoitettu (ainakin osittain) jotta myyjä voi todistaa kaupan syntyneen.

Ideanahan on (luottokorttitietojen keräämisen lisäksi) saada oikeus domainiin siirrettyä rikollisen yrityksen nimiin, ja vielä laskuttaa siitä varsin kohtuullinen hinta. Ensimmäisen vuoden hinta oli kuitenkin rikollisten rakennelmaksi yllättävänkin halpa, vain 28 euroa vuodelta tai 45 kahdelta. Tämä on vain noin nelinkertainen hinta nykyiseen palveluntarjoajaani verrattuna.

Jatkossa sitten samasta domainista voidaan pyytää jo esim 1000-2000 euroa vuodessa, koska domainin oikeudet ovat nyt Domain Renewal Groupilla - jos et suostu heidän ehtoihinsa, he voivat poistaa sivusi näkyvistä netistä ja laittaa tilalle vaikkapa homopornoa. Easy as pie, domainin entinen omistaja on nyt täysin rikollisten armoilla.


Ohjeita avuttomille

Kukaan ei tietenkään tunnusta olevansa avuton tässäkään asiassa, mutta otetaanpa järki käteen - joku näille rikollisille rahansa kuitenkin antaa. Tässä siis jotain opastuksen tapaista, eli miten tunnistaa ja reagoida epärehellisiin domainmyyjiin.


Yleensä jos joku (ennalta tuntematon taho) väittää uusivasi mielellään domainisi, ja vaikka väittäisi tekevänsä sen edullisestikin, kannattaa olettaa että kyseessä on huijaus ja viestin lähettäjä on vain rahojesi perässä. Nämä yritykset ovat yleensä geneerisen tai virallisen kuuloisia, ihan kuten Domain Renewal Group, joka suomentuu suurinpiirtein "Verkkotunnusten uusinta -yhtymä".

Erityisesti kannattaa olla epäluuloinen jos asialla on aivan hirveän kova kiire (minulle lähetetyssä kirjeessä aikaa ilmoitettiin olevan syyskuun puoliväliin - domainini tosin vanhenee seuraavan kerran vuonna 2012...) Näitä huijareita löytyy läjäpäin jo Suomestakin, mutta että jenkitkit jaksavat lähetellä kirjeitä tänne...

Pientä epäluuloa pitäisi kessä tahansa herättää jo se, että maksutavat olisivat olleet shekki, tai luottokorttitietojen luovuttaminen paperilla suoraan "palveluntarjoajille". Joka tapauksessa nämä tiedot olisi pitänyt lähettää kirjeellä suoraan rikollisille, ja vieläpä omalla kustannuksella. Kelvotonta asiakaspalvelua rikollisilta.

Siihen vaan luottokortin tiedot ja domainisi on kohta sinun (as if!)

Kirjeen vastausosoite oli Briteissä vaikka firma jenkkiläinen onkin.
Jos joku lukijoista sattuu asumaan Lontoossa, käykäähän
viemässä terveisiä tälle lafkalle.

Kuulostaa todella typerältä, eikö? Tällaisen kirjeen lähettäminen rapakon takaa tänne maksanee muutaman dollarin, eli verrattuna likimain ilmaiseen sähköpostiin touhu on aika kallista. Kirjeet eivät myöskään tulosta ja lähetä itse itseään - lisää rahaa ja aikaa kuluu ennen kuin tarjoukset ovat edes paikallisessa postissa lähdössä maailmanvalloitusmatkoilleen.

Kaverit eivät kuitenkaan varmasti tee duunia tappiolla - rikolliset harvemmin tekevät. Joku oikeasti menee retkuun ja lähettää luottokorttitietonsa suoraan rikollisille. Luultavasti yksikin hyväuskoinen (tai typerä) "asiakas" riittää tuomaan elannon kuukaudeksi tai periksi nohevalle yksityisyrittäjälle - ja rahoittamaan satojen uusien kirjeiden lähettämisen.

Hävetkää, hyväuskoiset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti