3.10.2011

Tuontitullit ovat duunarinkin surma

Vasemmalla: ei tuontitulleja
Oikealla: tuontitullit voimissaan
Kysyttävää?
Monessa nettikeskustelussa olen joutunut törmäämään väitteeseen, että tuontitullit jotenkin pelastaisivat köyhän kansan työpaikat ja suojelisivat suomalaista duunaria pahoilta kiinalaisilta. Piru vie, mikä teitä yksinkertaisia ihmisiä vaivaa? Ajatus on ehkä typerintä mitä olen hetkeen saanut lukea, mutta ehkä täytyy uskoa että joku paha kapitalisti on istuttanut tämän ajattelutavan alaistensa, tai siis riistämänsä työväenluokan, aivoihin.

Selitänpä nyt, mistä oikeasti on kysymys.


Taas on kapitalisti kansan kukkarolla

Sillä sitähän köyhä kansa kaikesta päätellen haluaa. Mutta mitä tuontitullit sitten itse asiassa oikein tekevät?

Tuontitullien tarkoitushan on suojella kotimaista tuotantoa ulkomaiselta tuonnilta, tyypillisesti halvoilta kiinalaisilta tuotteilta. Tämänhän se todellakin tekee - kotimainen toimija (kapitalisti, yrittäjä, luokkavihollinen) voi kaikessa rauhassa pyytää korkeaa hintaa huonosta tuotteesta, kun ulkomainen tuote on tulleilla tehty kilpailukyvyttömäksi.

Selkeitä voittajia tuontitullien käytössä ovat yrittäjä ja yrityksen omistajat. Tuotekehityskustannukset voidaan tiputtaa minimiin ja tuotteen hinta pitää korkeana, ja näin saavuttaa maksimaalinen kate, jota sitten jaetaan omistajille voittoina - niin kuin yrityksen tietenkin tuleekin tehdä. Työntekijät säilyttävät työpaikkansa, mutta koska innovatiivisuutta ei tarvita ja yritys pyrkii todennäköisesti maksimoimaan voittonsa (tietenkin), ei korkealaatuisia työpaikkoja tai kilpailua työntekijöistä todennäköisesti synny, ja näinpä palkatkaan eivät nouse - reaalipalkkataso jopa laskee inflaation myötä. Koska tuotettu tuote on kilpailun puutteen vuoksi huono, eivät sen markkinatkaan ole häävit, poislukien tietyt defensiiviset alat joilla asiakkailla ei ole vaihtoehtoa.


Kuka sitten on häviäjä?

Työttömät ja matalan palkan ja/tai osaamistason alojen työntekijät tietenkin. Tilanteessa, jossa oman tuotannon suojaamiseksi nostetaan tuontitullit korkeiksi, palkat eivät käytännössä nouse mutta tuotteiden hinnat nousevat. Näin Pertti Perusduunari joutuukin maksamaan tuotteestaan yhtäkkiä entistäkin enemmän.

Fiksu yrittäjä (tai omistajiston valtuuttama toimitusjohtaja alaisineen) hinnoittelee tuotteensa siten, että toiminta tuottaa pitkällä tähtäimellä maksimaalisen voiton. Tämä toiminta sisältää siis parhaan mahdollisen työvoiman haalimisen (keinoina parempi palkka ja työolosuhteet kuin kilpailijoilla), parhaiden mahdollisten tuotteiden kehittämisen (keinona jatkuva panostus tuotekehitykseen ja alan seuraaminen) ja tuotteen oikean hinnoittelun (= niin korkea hinta että voitto on maksimaalinen - ei siis välttämättä hinta jolla jokainen tuote menee kaupaksi, eikä välttämättä korkein hinta jolla edes yksittäinen tuote menee kaupaksi). Ulkomaiset kilpailijat ohjaavat kotimaiset toimijat kehittämään toimintansa toimivimpaan mahdolliseen muotoon, ja hintakilpailu on aina kuluttajan etu.

Ja duunarit hei, muistakaa: tekin olette kuluttajia.


- -


Tietenkään asiat eivät oikeasti ole niin yksinkertaisia kuin tässä esitän, mutta tuontitullien vaikutusten arvioiminen kattavasti olisi vähintään gradun kokoinen työ, enkä ala sitä tekemään blogissani. Ehkä sitten parin vuoden päästä tutkin asiaa, jos en parempaa aihetta keksi.

Esittelin kirjoituksessani kuitenkin pääpiirteittäin, mikä tullien vaikutus on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti