Profiili

Oma valokuva

Helsinkiläistynyt ex-Jyväskyläläinen IT-alan yrittäjä, kirjanpitäjä, valkokaulusduunari, kauppatieteiden maisteri ja tietojärjestelmätieteen tohtoriopiskelija. Joskus saattaa lipsahtaa myös politiikan puolelle. Huhuista huolimatta en oikeasti ole kokoomusnuori, vaan lähinnä oikeistoliberaali.

Blogin kirjoittaminen on minulle ensisijaisesti keino omien ajatusten järjestelyyn aiheesta jos toisestakin. Erityisesti tekstit keskittyvät verotuksen, opiskelun, talouspolitiikan ja välillä yrittämisen tai sijoittamisenkin ympärille. Kirjanpitäjätaustani ja opintojeni vuoksi niistä aiheista voin kertoa tietävänikin jotakin.

Muita linkkejä
Yritykseni nettisivut löytyvät osoitteesta https://www.koskila.net. Mikäli asiat ja jutut joita päivittäin teen oikeasti kiinnostavat, niistäkin löytyy enemmän tietoa omilta nettisivuiltani.

19.12.2011

Köyhälistön sirkushuveja keskiluokan veroeuroilla

Taas on yksi poliittinen farssi saamassa ainakin välikuoleman, kun YLE:n rahoitus toteutetaan progressiivisella YLE-verolla. Veron oikeutus on vähintäänkin kyseenalainen. Käytännön toteutuskin on vielä auki, mutta yksi asia on varmaa: YLE tulee jatkamaan paisumistaan kuin pullataikina, ja sinä ja minä olemme maksajaina. Jälleen kerran.Kun yhteiskunta kärsii, YLE voi paremmin kuin koskaan

Samaan aikaan kun valtio ja kunnat kamppailevat laskevien verotulojen ja velkaantumisen kanssa (Aamulehden tutkimuksen mukaan [1] kunnallisveroprosentti on kymmenessä vuodessa nousemassa keskimäärin 30 prosenttiin...), on yksi taho jonka ei tarvitse taantumaa murehtia tai toimintaansa tehostaa, ja se on Yleisradio. Budjetti tulee jälleen YLE-veron myötä kasvamaan - ja kasvamaan, ja kasvamaan.

Kun kuntia pakkoliitetään, valtio irtisanoo ja velkaantuu, yritykset menevät konkurssiin ja opiskelijat valmistuvat työttömiksi, YLE laajentaa uusille toimialoille ja pyrkii nitistämään kaikki kaupalliset toimijat. Ja tähän mennessä on siinä kohtuullisesti onnistunutkin.

Kansanedustaja ja entinen toimittaja(!) Tuulikki Ukkola kritisoi muita mediataloja blogissaan[4]: 
"Tavoitteena on ollut nutistaa Ylen rahoitus niin 
pieneksi, ettei se pystyisi kilpailemaan yksityisten medioiden kanssa"
Hei upeeta! Ukkolan avausteesi on siis se, että YLE:n, veronmaksajien rahoittaman laitoksen, tulee kilpailla yksityisten toimijoiden kanssa. Jotenkin tulee mieleen RAY, joka veronmaksajien rahoilla ja valtion tuella kilpailee uhkapelifirmoja vastaan niin Suomessa kuin ulkomaillakin - ja samaan aikaan leikkaa rahoitustaan mm. Medi-Helille. Tai itse asiassa ei vain leikkaa, vaan perii jo myönnetytkin takaisin.

Eli nyt kun  SDP ja kokoomus tuulettavat, kun veronmaksajien rahoilla kustannettu instituutio jatkaa kilpailua yksityisten yritysten kanssa. Loistavaa. Meidän kaikkien rahoja kannattakin käyttää siihen, että yritetään viedä asiakkaita yrityksiltä jotka työllistävät suomalaisia.

Näinpä YLE saa jatkaa kilpailua muiden mediantuottajien kanssa. Erona esimerkiksi Maikkariin ja paikallisradioihin on se, että asiakkaat eivät saa valita YLEä - valinta on meidän puolestamme jo tehty, ja maksutkin otetaan automaattisesti muiden verojen yhteydessä. Kieltämättä erinomainen yritysmalli.

Lapsuudenkotikunnastani Ähtäristä loppui radio Toiska, ja eiköhän pian lopu paikallislehdetkin. Kaikista hienointa on, että yksityiset, kaupalliset yritykset joutuvat laskuttamaan vuodenvaihteesta alkaen toimittamistaan lehdistä arvonlisäveron, ja muista palveluista (kuten mainosmyynnistä) menee jopa korkeampi arvonlisävero 23%. Entä YLE? Ei kerää tai tilitä arvonlisäveroa, eikä maksele veroja muutenkaan. Ei tietenkään, typeräähän se olisi - sehän saa tulonsa verottamalla kaikkia potentiaalisia asiakkaitaan, eli on samassa ylimaallisessa asemassa kuin valtio tai tekijänoikeusjärjestötkin.


Kuka maksaa, ja kuka hyötyy?

Käytännössähän tässä käy niin, että ne jotka YLE-veroa maksavat eniten, käyttävät sen palveluita vähiten, ja palveluita (erityisesti televisiota) käyttävät yksilöt maksavat niistä kaikista vähiten - jos ollenkaan. Siispä varhaiseläkkeellä tai työmarkkinatuella kotosalla kaikki päivät televisiota katselemassa istuskelevat yksilöt tuskin maksavat huvistaan mitään, mutta se uraohjus joka ei työpäivänsä jälkeen televisiota ehdi katsella, saati sitten selailla YLE Areenaa, maksaakin sitten raskaimman mukaan. Parhaassa tapauksessa ensin henkilökohtaiset 140 euroa, ja perään vielä osakeyhtiönsä 634 euroa.

YLE-maksun progressiivisuus taasen on vain taas yksi esimerkki sosialistisen yhteiskunnan epäreiluudesta - koska progressio päättyy matalalle, suhteellisesti suurimman taakan kantavat taas keskituloiset. Jälleen kerran siis jo valmiiksi raskaasti verotettu keskiluokka kustantaa ilmaiset sirkushuvit alati kasvavalle köyhälistölle samalla kun rikkaimmat pääsevät suhteellisesti vähemmällä.

Tietty YLE:n kohdalla voidaan aina argumentoida vaikka yleisellä sivistämisellä ja kriisiajan velvoitteilla, mutta kerron hetken päästä miksi se on typerää ja perusteetonta, ja aivan yhtä hyvin voisi perustella VR:n toiminnan tehokkuutta asekehittelyllä.


Yrityksetkään eivät siis säästy rahastukselta

Yksi epäkohta on YLE-veron ulottuminen myös yrityksiin. Vanhoina hyvinä tv-lupamaksuaikoina sen tavallaan ymmärsi, että yrityksetkin joutuivat maksamaan tv-aparaateistaan - saattaahan olla että niitä katselisivat yrityksen tiloissa henkilöt, jotka eivät kotona katsele televisiota eivätkä ole maksaneet lupamaksuakaan. Yritysten rokottamisella oli siis perustelu. Vaan miten on nyt? YLE-vero on henkilökohtainen - kun maksat verosi, saat käyttää YLE:n palveluita. Jolly good, mutta mitenkäs yritykset sitten? Kuka sellainen henkilö käyttää nyt yrityksissä YLE:n palveluita, joka ei ole jo YLE-veron piirissä muutenkin? Tässähän peritään yritysten henkilökunnan ja asiakkaiden mahdollisesti käyttämistä Yleisradion palveluista maksu kahteen kertaan!

Asiaa vielä pahentaa se, että maksu tulee ilmeisesti määräytymään liikevaihdon perusteella. Vaan miettikääpä vaikka jotain päiväkauppaa käyvää sijoitusyhtiötä, metsäkoneita valmistavaa pörssiyhtiötä ja suurehkoa maatilaa, ja asettakaa ne vastakkain vaikkapa pienen laskentatoimen alan konsulttifirmaa vastaan - konsulttifirma saattaa tehdä vuodesta toiseen parempaa tulosta ja olla maksamatta YLE-veroa, mutta maatila (tulos nollissa), metsäkonefirma (tulos parhaina vuosina konsulttifirmaa parempi mutta muulloin alle tai jopa tappiolla) ja sijoitusyhtiö (liikevaihto miljoonia, tulos kymmeniä tuhansia) maksavat vielä tuloksestaan satoja euroja YLE-veroa. Tarkoitus onkin kerätä Suomen muutoinkin korkean kustannustason kourissa kärvisteleviltä yrityksiltä vielä 22 miljoonaa euroa YLElle. Siis suora tulonsiirto muun muassa paikallislehdiltä YLElle.[5]


Taasko se nousee?

Kyllä vain. Milloinpa valtionyhtiön rahantarve muka ehtyisi? Kilpailu kaupallisten toimijoiden kanssa syö rahaa, selvähän se. Vuonna 2012 maksu nousee 3%, ja vuonna 2013 peräti 11% [2]! Melko miehekkäitä lukuja - kannattaa muistaa nämä prosentit palkankorotuksia pyytäessä.

Uutisointi on muutenkin ollut maksun nousua tai laskua koskien parhaimmillaankin harhaanjohtavaa - tyypillisen suomalaisperheen lasku tosiaan nousee 280 euroon asti. Ja kun on paljon perheitä jotka eivät YLE:n palveluita ole tähänkään mennessä käyttäneet, on maksun kasvuprosentti ääretön. Varsin kohtuullista rahastusta?

Omankin talouteni maksu nousee siis vuodenvaihteessa 2013, näillä näkymin 0 ~> 200 euroon. Televisiota en ole omistanut ikinä, enkä liioin digiboxia, tosin myönnän kerran opettaneeni erään tuttavani tallentamaan ohjelmia YLE Areenasta.

Aika hyvä hinta siis viidentoista minuutin Areenakäytöstä vuodessa.

Esimerkkini ei edes ole äärimmäinen. On perheitä, jotka YLE:n palveluita eivät käytä laisinkaan, mutta joissa palkansaajia on useita - otetaan esimerkiksi vaikkapa lestadiolaisperhe, jossa kahden töissäkäyvän aikuisen lisäksi kotona asuvat lukioikäiset lapset tekevät duunia vapaa-aikanaan - BAM! Perhe rahoittaa YLE:n toimintaa hetken päästä viidelläsadalla eurolla vuodessa.

En ihmettele, miksi YLE:n toimitusjohtaja kertoo olevansa ihan tyytyväinen [3]. Kyllä minäkin olisin, jos voisin noin vain pakottaa kaikki potentiaaliset asiakkaat maksamaan palveluistani, riippumatta siitä käyttävätkö niitä vai eivät.

YLE:n kuluttama rahamäärä ei edes kasva vain absoluuttisesti, vaan myös suhteessa Suomen valtion tuloihin. Siinä missä valtion tulot polkevat paikallaan tai jopa laskevat, YLE saa vuodesta toiseen enemmän ja enemmän rahaa. Vuonna 2013 YLE:n osuus valtion budjetista on jo yli 11%, kun vuonna 2010 se oli vielä alle 6%. Luvut eivät toki suoraan ole verrattavissa, sillä YLE:n toiminta rahoitettiin viime vuonna vielä käyttäjiltä kerättävillä maksuilla, kun vuonna 2013 se rahoitetaan verovaroin. Kun rahoittajana ovat veronmaksajat, rahaa on käytettävissä aina mielinmäärin.


Puoltajien perusteet ontuvat kuin entinen presidentti

Massiivista rahastusta, YLE-veroa, perustellaan yleensä lähinnä Yleisradion kriisiajan velvoitteilla. Se olisikin ihan kohtuullinen perustelu, jos kyseinen instituutio rahoitettaisiin budjetista, ja kyseinen rahoitus olisi ehkä kolmannes nykyisestä, ja jos YLEllä olisi nykyisellään edellytyksiä tai tarvetta olla kriisiajan tiedotuskanava. 500 miljoonaa, puoli miljardia - oikeasti, niinkö paljon meidän kaikkien rahaa täytyy käyttää joka vuosi siihen, että voidaan kaiken varalta ylläpitää yritystä, joka mahdollisen kriisin aikana voisi julkaista valmiiksi tuotettuja kriisitiedotteita? 

Ja nyt näiden kriisiajan velvoitteilla ja niiden rahoituksella näytetään televisiosta mm. seuraavia:
 • Gilmoren tytöt
 • Kotikatu
 • Holby Cityn sairaala
 • Sydämen asialla
 • Tangomarkkinat (jotka YLE käytännössä myös rahoittaa)
 • 36 radiokanavaa (alueelliset kanavat mukaanluettuina), joista 5 ruotsinkielistä (ruotsinkielisiä siis n. 14%).
Veronmaksajien rahoilla koko hoito. Ja kyllä kelpaa!

Tarkennuksena tosin sanottakoon, että en suinkaan sano listaamiani ohjelmia huonoiksi tai turhiksi (sain tästä jo ensimmäisen äkäisen palautteen lukijalta koskien Gilmoren tyttöjä...) - ne vain ovat mielestäni ohjelmaa, joka kuuluisi muualle kuin verovaroin rahoitettaville kanaville. Silloin niistä voisivat maksaa ne, jotka niitä katsovat. ja YLE voisi keskittyä tarjoamaan dokumentteja, poliittista satiiria ja uutisia.

Mikä YLE:n rooli mahdollisessa kriisitilanteessa sitten olisi? Säteilytiedotteet tarkastetaan STUK:n sivulta, muut tiedotteet Poliisin sivulta, YLE:llä ei ole tv-lähetysmahdollisuutta, eikä mitään mahdollisuutta matkapuhelinverkossa tehtäviin lähetyksiin. Jos jostain kodista vielä vanhanaikainen radio löytyy, niin toki YLE:n kanavia voi kuunnella silloin. Oikeassa sodassa toki radiomastotkin olisivat muutaman ensimmäisen tunnin jälkeen historiaa, joten vähäiseksipä jäisi Yleisradion merkitys silloinkin.

Yle myös maksaa kansainvälisestikin kohtuullista palkkaa toimitusjohtajalleen (vuonna 2009 n. 16 000 euroa / kk), ja sillä on henkilökuntaa asiakaskuntaan suhteutettuna noin kaksinkertainen määrä esimerkiksi BBC:hen verrattuna. Ja kumman tuottama sisältö onkaan tasokkaampaa?

Yle myös ylläpitää tietenkin omaa sinfoniaorkesteria, ja tähän kuluukin noin 7 miljoonaa euroa vuodessa.

Yksi tärkeimpiä perusteluja on tietenkin jonkinlainen paikallisuuden, kulttuurin ja sivistyksen vaaliminen. Itse tosin kuvittelisin, että nimenomaan kaupalliset paikallisradiot voivat tuottaa sitä ohjelmaa jota paikalliset haluavat kuulla sen sijaan, että Helsingin herrat järjestävät Pihtiputaan mummolle ohjelmaa, mikä siis on YLE:n malli. Ähtärissäkin tosiaan OLI Radio Toiska... Vaan eipä ole enää. Jos YLE:n ohjelma ei olisi tunkenut samalla tontille, ehkä radiotaajuuksilla olisi vielä tänäkin päivänä jotain mielenkiintoista kuunneltavaa... YLE:n kanavilla ei paljon juhlita.

Ruotsinkielisyyden vaaliminen (14% kanavista ruotsinkielisiä) on toki hurjan tärkeää (kuten akateeminen pakkoruotsikin!), mutta kannattaako siihenkin upottaa miljoonia euroja vuosittain? Esimerkiksi YLE 5 FST käyttää n. 15% Yleisradion tv-toimituksen budjetista, ja onnistuu tällä haalimaan massiivisen 0.2-0.5% osuuden suomalaisten katseluajasta.[6]

YLE talloo paikallistoimituksillaan pienten radiokanavien ja paikallislehtien varpaille, tuhlaa miljoonia ruotsinkieliseen ohjelmistoon ja sivistää kansaa veronmaksajien rahoilla sellaisilla ohjelmilla kuin Gilmoren tytöt, Kotikatu ja Tangomarkkinat... Voi pojat.

Onko tämä rahan törsäys näinä vyön kiristämisen aikoina todella perusteltavissa?


My 5 cents

Käytännössä YLE voitaisiin vallan mainiosti lohkoa osiin, ja yksityistää tai lopettaa kaikki Yleisradion perustehtävän ulkopuolinen toiminta. YLE:n rahoituksen tulisi tulla suoraan budjetista, eikä suinkaan typeränä, näennäisprogressiivisena uutena verona joka jälleen kerran työllistää lisää byrokraatteja verovirastoihin.

Mietitäänpä, mitä voitaisiin saada aikaan karsimalla YLE:n budjetista vaikkapa 300 miljoonaa euroa (n. 60%). Yleinen ja sopivan populistinen vertailukohta on tietysti uusien sairaanhoitajien työllistäminen. Jos oletetaan että sairaanhoitajan keskipalkka on vaikkapa 2 200 euroa kuussa, hänen työllistämisensä tulee maksamaan noin. 40 000 euroa vuodessa. Tällä hinnalla YLEstä säästetyillä rahoilla voitaisiin suoraan työllistää 7 500 sairaanhoitajaa hoitamaan vanhuksia ja auttamaan terveyskeskusten jonojen purkamisessa.

Samaan aikaan YLE:n näivettämät paikallislehdet ja -radiot heräävät taas henkiin ja työllistävät lisää toimittajia, varmaankin lähinnä YLEltä pois potkittuja. YLE:n uutistoimitus voi vallan mainiosti jatkaa uutisointiaan, mutta ei enää anna uutisia ilmaiseksi jatkolevitykseen. Raha kiertää taas muutenkin, kuin veronmaksajien lompakoista YLE:lle.

Bättre folk seuraa oikeaa ruotsalaista mediaa, niin kuin ilmeisesti tähänkin asti. Ja hyvä niin.

Taas poistuisi yksi kannustinloukku kun se yksi ratkaiseva euro esimerkiksi kesätyöläiselle ei tulisi maksamaan viittäkymmentä euroa YLE-veroissa, ja keskiluokan raskas taakka tämän valtakunnan rattaiden pyörittäjinä keventyisi edes hiukkasen.


Kaikki voittaisivat, mutta kun ei. Työväenpuoluekaksikko SDP+kokoomus jatkaa keskiluokan potkimista päähän. Helppohan niiden on - keskimääräinen demariedustaja maksaa palkastaan YLE-veroa noin 0,2% mutta esimerkiksi minä maksan peräti kolminkertaisen määrän - noin 0,6%.


Lähteet

 1. http://www.aamulehti.fi/Paakirjoitukset/1194710722281/artikkeli/kunnat+loysan+rahan+loukussa.html
 2. http://www.tv-maksu.fi/index/tietoa/hinnat.html
 3. http://www.iltalehti.fi/uutiset/2011121614958397_uu.shtml
 4. http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/118745-iso-kehu-yle-verosta-%E2%80%9Dministeri-selatti-mediamogulit%E2%80%9D
 5. http://www.yrittajat.fi/fi-FI/pirkanmaanyrittajat/lempaala/uutinen/?groupId=b0404538-fc86-4c4f-838f-7a20d9db0b13&announcementId=b7fbea94-960d-4e14-be22-cc8826c7621f
 6. http://www.verkkouutiset.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=16736:mtv3-tyrmaeae-ylen-ruotsinkielisen-aamuohjelman&catid=8:kotimaa-paeaeuutinen-&Itemid=4

2 kommenttia:

 1. Loistava kirjoitus.

  Televisiota en ole omistanut ikinä, enkä liioin digiboxia...

  ... Ja arvaa nouseeko v-käyrä? Ennen olisin tyytynyt YLE:n yksityistämiseen, mutta tämän skeidan jälkeen tekee lähinnä mieli lakkauttaa koko laitos.

  VastaaPoista
 2. Kiitokset kommentista!

  Mulla ei sinällään ole mitään valtion varoilla ylläpidettävää kriisiviestintään ja uutisointiin keskittyvää mediataloa vastaan, mutta kun YLE tuntuu karanneen aivan täysin rahoittajiensa (=veronmaksajien) kontrollista poliitikkojen suosiollisella avustuksella, niin kyllähän tässä muutosta kaivattaisiin.

  500 miljoonaa euroa vuodessa...

  VastaaPoista