Profiili

Oma valokuva

Helsinkiläistynyt ex-Jyväskyläläinen IT-alan yrittäjä, kirjanpitäjä, valkokaulusduunari, kauppatieteiden maisteri ja tietojärjestelmätieteen tohtoriopiskelija. Joskus saattaa lipsahtaa myös politiikan puolelle. Huhuista huolimatta en oikeasti ole kokoomusnuori, vaan lähinnä oikeistoliberaali.

Blogin kirjoittaminen on minulle ensisijaisesti keino omien ajatusten järjestelyyn aiheesta jos toisestakin. Erityisesti tekstit keskittyvät verotuksen, opiskelun, talouspolitiikan ja välillä yrittämisen tai sijoittamisenkin ympärille. Kirjanpitäjätaustani ja opintojeni vuoksi niistä aiheista voin kertoa tietävänikin jotakin.

Muita linkkejä
Yritykseni nettisivut löytyvät osoitteesta https://www.koskila.net. Mikäli asiat ja jutut joita päivittäin teen oikeasti kiinnostavat, niistäkin löytyy enemmän tietoa omilta nettisivuiltani.

3.1.2012

Haluammeko presidentiksi ammattilaisen vai jonkun jolla ei ole mitään muutakaan tekemistä?

Näin presidentinvaalien alla on mukava tarkastella vähän presidenttiehdokkaiden taustoja.

En itse haluaisi presidentiksi pitkän linjan ammattipoliitikkoa, eli näin kansan kielellä, poliittista broileria. Mielestäni presidentin pitäisi - ehkä vielä kansanedustajiakin vahvemmin - edustaa kansaa, ja tietää mitä kansalaisten jokapäiväiseen elämään kuuluu. Presidentti ei saisi ainakaan jo kautensa aluksi olla norsunluutorniinsa sulkeutunut satulasta johtaja, joka ei ole nähnytkään valtakuntansa asukkaista muita kuin hännystelijöitä tai virkamiehiä vuosikausiin.
"Papabear kaikille yksiköille: Pääsiäisnoita
on laskeutunut."

Kuvan lähde: iltalehti

Poliittisia broilereita presidenttinä on jo yritetty, monesti. Mm. Tarja Halonen (kuvassa oikealla), jonka suurin saavutus presidenttikaudellaan lienee Conan O'Brieniltä näyttäminen.

No, mitä nykyisillä presidenttiehdokkailla sitten on taustallaan?

Käsittelen kaikki vaalien ehdokkaat mielivaltaisessa järjestyksessä. Ehkä vähän suuntaa-antavasti vasemmalta oikealle. Ehkä.
Paavo Arhinmäki (vas)


Paavo Arhinmäki, nykyinen kulttuuriministerimme, on edustamalleen kansanosalle uskollisesti priorisoinut koripallon ennen korkeakulttuuria [1] ja on ehdokkaista kenties pahin broileri. Jos siviilipalvelusta ja kesätöitä (mm. Kansan Uutisten toimittajana...) ei lasketa, hän ei elämänsä aikana ole oikeita töitä tehnyt[2].

Urapoliitikko pahimmasta päästä. Kansanedustajana hän edustaa nähdäkseni aina pientä vähemmistöä kansasta - tarkemmin sanottuna sitä noin 200-henkistä ammattipoliitikkolaumaa, jonka osa hän itsekin on.

Phew. Onneksi ensimmäisellä Paavolla ei juuri ole mahdollisuuksia näissä vaaleissa.


Paavo Lipponen (SDP)

Toinen Paavomme ei juuri ole ensimmäistä parempi. Hänen suurimpana meriittinään voitaneen pitää historian pisintä yhtäjaksoista aikaa pääministerinä - 13.4.1995-17.4.2003, eli yhteensä peräti 2928 päivää. Tuona aikana Paavo toteutti demarien vanhaa ohjenuoraa "Tapa talonpoika päivässä" melkoisella teholla vähentäen maatilojen määrää Suomessa kautensa alun noin 100 000:sta noin 75 000 tilaan. Lipponen siis tappoi peräti 8 talonpoikaa päivässä. Oman alansa suuruus, eikä suotta.
Lähde:  http://www.maataloustilastot.fi/tilasto/32

Tämäkään Paavo ei ole elämässään ehtinyt tehdä juuri mitään hyödyllistä (ellei talonpoikien tappamista siis siksi lasketa). Opiskelijana hänen pääaineenaan oli kansainvälinen politiikka, jota hän sittemmin harjoitti mm. luovuttamalla tietoja Halosen ja Putinin välisistä keskusteluista CIA:lle. Well done.[3] Eläkepäivillään hän onnistui lobbaamaan venäläisten kaasuputken Suomenlahdelle laajan broilerisuhdeverkostonsa avulla. Hieno homma.

Enpä äänestäisi tätäkään Paavoa. Eikä onneksi juuri kukaan muukaan.


Pekka Haavisto (vihr)

Haaviston Pekka on melkoinen mediapersoona, eikä suotta. Tylsähkön ulkokuoren sisään kätkeytyy iltapäivälehdistöä kiinnostava julkihomo ja Koijärven veteraani, jolla on pitkä työhistoria vihertävissä Komposti, Vihreä lanka ja Suomi -lehdissä, sekä kokemusta ulkomaankomennuksista YK:n ympäristötarkkailijana Balkanilla, Afganistanissa, Lähi-idässä ja varmaan muuallakin.

Lähde: iltalehti
Haavistolla siis on laaja kokemus paitsi kansainvälisestä ympäristöstä, myös ympäristöasioista kirjoittamisesta ja verkkokeskustelusta ja vähän poliittisesta aktivismistakin ympäristöasioihin liittyen (lähinnä ydinvoiman vastaisesta toiminnasta).

Pekan sekä valttikortti että suurin heikkous liittyy rekisteröityyn parisuhteeseen - jos hänellä käy mäihä, kaikki perussuomalaisten vastustajat äänestävät häntä. Toisaalta hän saattaa juurikin Equadorilaiskomistuksensa vuoksi olla turhan räväkkä presidentiksi. Parin viikon päästä nähdään.


Itse soisin Haaviston jatkavan uraansa vaikka niiden vihreiden lehtien parissa. Tai sitten vaikka ympäristöministerinä. Turhan broileri presidentiksi.Sari Essayah (kd)

On tavallaan hirveän herttaista, että kristillisdemokraatitkin asettavat oman ehdokkaansa, mutta jotenkin näin potentiaalisena puolueen kannattajana se tuntuu turhalta muiden samanmielisten ehdokkaiden äänisaaliin kalastelulta.

No, joka tapauksessa Sari Essayah ei äkkiseltään vaikuta kovin lupaavalta ehdokkaalta - entinen huippu-urheilija ja nykyinen urapoliitikko. Hän on kuitenkin opiskellut kauppatieteiden maisteriksi, ja urheilu-uransa jälkeen ennen politiikkaan sortumista hän ehti toimia kuutisen vuotta tilintarkastajana PwC:llä ja TeliaSoneran  sisäisessä laskennassa.

Itse asiassa Essayah ei olekaan kelvoton ehdokas. Ei kuitenkaan myöskään realistinen. Juuri ketään ei kiinnosta äänestää julkikristittyä ehdokasta, vaikka kaveri muuten neutraali olisikin.

Lähde: sporting-heroes.net


Timo Soini (ps)

Timo Soini vaikuttaa olevan vähän puolella höngällä mukana presidentinvaaleissa, mikä onkin ymmärrettävää - oppositiosta on helppo huudella, ja presidentin postin nappaaminen vaatisi jo ehkä enemmän harkintaa kannanottoihin. Lisäksi hän joutuisi käytännössä luopumaan myös mepin tehtävästään.

Soinikaan ei ole elämässään tehnyt mitään kovin hyödyllistä. Muutaman kesätyövuoden jälkeen hän toimi Kehittyvän Suomen Nuorten Liiton puheenjohtajana. Yhdistys oli käytännössä SMP:n nuorten osasto.
Populistina Soinilla on siis pitkät perinteet jo SMP:n ajoilta, ja politiikassa hän on toki taitava. Varmaan ihan hyvä että hänkin keskittyy siihen missä on hyvä. Ei mielestäni presidenttiainesta, ellei sitten mielenkiinnon vuoksi.


Paavo Väyrynen (kesk)

Kolmas Paavomme, eli vanha kunnon Väyrynen, on tämänkertaisista presidenttiehdokkaista kenties.. mielenkiintoisin. Väyrystä on monesti verrattu vanhaan muotitakkiin - kun sitä tarpeeksi pitkään pitää kaapissa, se on lopulta taas muodissa.

Väyrysestä tekee mielenkiintoisen hänen persoonansa. Kaveri laukoo suustaan mitä sattuu, mutta aika sattuvasti. Keskustan puheenjohtajavaaleissa 2010 hän mm. totesi
"Kaikilla on omat vahvuutensa. Sattuu vain olemaan niin, että minussa nämä kaikki vahvuudet yhdistyvät." 
Väyrynen on opiskellut yliopistossa pääaineenaan (hrrr) valtiotieteitä. Politiikassaan hän kertoo noudattavansa vanhaa kunnon kekkoslaisuutta - käytännössä siis on pitkälti persu. Mitään oikeaa työtä hänkään ei ole elämässään tehnyt.

Presidenttiehdokkaana mielenkiintoinen, mutta lähinnä samalla tavalla kuin norsu posliinikaupassa olisi mielenkiintoinen. Tuskin oikeasti hyvä vaihtoehto kapeakatseisen ja Kekkosen aikoihin haikailevan populisminsa - mm. euro- ja EU-vastaisuutensa - vuoksi.


Eva Biaudet (rkp)

Huh - pakkoruotsi, tarvitseeko muuta sanoa? No ei vaan, koska tämän on tarkoitus olla semisti puolueeton vertailu, sanotaan nyt muutakin.

Eva Biaudet on opiskellut oikeustiedettä, mutta ei koskaan valmistunut. Hänet valittiin vähemmistövaltuutetun virkaan ilman vaadittavaa tutkintoa koska hän on muuten niin kovin pätevä, kait. Biaudet on ehdokkaista eniten internetin sensuroinnin ja esimerkiksi asioiden kriittisen käsittelyn rajoittamista puoltavalla kannalla. Hän haluaa säätää lakeja kaikkiin mahdollisiin tarkoituksiin. Upea nainen.

Eva Biaudet on politiikan ohella ehtinyt toimia vuoden tulkkina. Hänen suurin vahvuutensa on sujuva Ruotsin kieli.

Presidenttiainesta? Ei. Presidentin kanslian tulkiksi varmaan ihan hyvä, joskaan ei pätevä, vaihtoehto.


Sauli Niinistö (kok)

Niinistö ehti tehdä peräti kymmenen vuoden ajan töitä oikeuslaitoksen parissa, tästä pari vuotta jopa itsenäisenä yrittäjänä. Lipposen kaasuputkikonsulttitoimiston ohella hän on ainut yrittäjäasennetta osoittanut ehdokas.

Kotimaan politiikan (erityisesti pitkän uran valtionvarainministerinä) ohella Niinistö on ehtinyt myös johtaa Euroopan investointipankkia (EIB, varajohtaja) ja Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankkia (EBRD), molempia nelisen vuotta. Kokemusta siis löytyy paitsi kotimaisesta, myös ulkomaisesta broileroinnista suuressa seurassa. En itse osaa päättää onko se hyvä vai huono asia.

Lähde: Iltasanomat

Presidentiksi kannatusta tuntuu löytyvän, mutta ainahan massat ovat osanneet olla tyhmiä yhdessä. Kokemusta on kuitenkin kohtuullisen monipuolisesti.


Summa summarum

Äänestäjän on siis valittava kuudesta, hiukan eri liemissä keitetyistä poliittisesta broilerista, entisestä juristista ja entisestä urheilijasta. Vaikka poliittista kaasuputkikonsultointia harrastavan Paavo Lipposen laskisi myös vaihtoehdoksi, olisi oikean elämän kokemuksiakin keränneitä ehdokkaita vasta kolme: Essayah, Lipponen ja Niinistö.

Valittavana on taas liuta huonoja ehdokkaita joista pitäisi sitten saada valittua vähiten huono äänestettyä eduskuntaan. Jollen sorru äänestämään pahuuttani Väyrystä, äänestän jotakuta kolmesta, oikeaa elämääkin nähneestä ehdokkaasta. Ehdotan samaa muillekin.Lähteet

 1. http://www.iltasanomat.fi/viihde/kulttuurivaki-tuohtui-paavo-arhinmaelle/art-1288412364783.html
 2. http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/arkistot/kotimaa/2009/06/896463
 3. http://www.ksml.fi/uutiset/kotimaa/is-wikileaksin-ensimmainen-suomi-paljastus/841708
 4. http://fi.wikiquote.org/wiki/Paavo_V%C3%A4yrynen

6 kommenttia:

 1. Hyviä heittoja kyllä, sai repeillä :D

  VastaaPoista
 2. Soini tuntuu ajattelevan Suomen kansan parasta, eikä turhaan halua haaskata verorahoja eri maiden pelastuspaketteihin, joilla todellisuudessa tuetaan vaan pankkiireja ja nykyistä kieroa rahajärjestälmää - ei pelastettavien maiden ihmisiä. Mutta tuskin Soinikaan ihmeitä presidenttinä pystyisi tekemään, koska Suomessa presidentillä on valtaa vain nimellisesti. Ennakkosuosikki Niinistö ja kokoomus ajavat Suomea EU-liittovaltioon euron pelastamisen varjolla, jolloin Suomi ei enää saisi päättää sitäkään vähää omista asioistaan mitä nyt.

  VastaaPoista
 3. karalaine:
  Kiitokset palautteesta, mukava jos kirjoitus kelpaa :D

  Anonyymi:
  EU-vastaisista ehdokkaista Väyrynen on umpikiero kepulainen pitkän linjan urabroileri, Soini umpipopulisti lyhyemmän linjan uusvennamolainen, mutta broileri hänkin. Liittovaltio-Niinistö taas ainakin mainospuheidensa perusteella vastustaa esimerkiksi näiden roskamaiden tukemista, ja antaisi niiden mieluummin mennä konkurssiin, eli niiltä osin ainakin osoittaa tervettä liberalismia. Tai kenties nationalismia. Kuka noista nyt selvän ottaa.

  Valinta on kyllä taas vaikea. Monesta huonosta vähiten huonoin pitäisi löytää.

  VastaaPoista
 4. "Tämäkään Paavo ei talonpoikien tappamista lukuunottamatta ole elämässään ehtinyt tehdä juuri mitään hyödyllistä...." Talonpoikien tappaminen----- hyödyllistä??

  VastaaPoista
 5. @anonyymi "Talonpoikien tappaminen----- hyödyllistä??" Tais olla blogistin verbaalista kompurointi...

  VastaaPoista
 6. Edellisille:

  Totta, kieltämättä pientä kompurointia havaittavissa! Muutin pätkän ehkä paremmin ymmärrettävään muotoon. Kiitokset palautteesta!

  VastaaPoista