2.1.2012

Keskiluokkaisuuden kutsun kuulen

Keskiluokkaisuus, here I come! Vaihteeksi hiukan henkilökohtaisempaa kirjoitusta tiukalla sosiologisella pohdinnalla ryyditettynä.
Pari autoa, koira, kissa, muutama lapsi, duunari-isä,
hyvä toimeentulo ja omistusasunto lähiössä.
Simpsonit ovat stereotyyppinen
(alemman?) keskiluokan perhe.

Vaimo, vanhuus ja vakituiset tulot eivät tule yksin. Vähintäänkin mukana tulevat vaatimukset mukavammasta autosta joka olisi turvallisempi ja jossa voisi kuljetella enemmän tosi tärkeitä tavaroita paikasta toiseen ja johon mahtuu koira takakonttiin ja jossa on toimivat penkinlämmittimet ja jonka käynnistäminen ei vaadi sellaista teknisen osaamisen taidonnäytettä kuin auton lämmittämistä lohkolämmityksellä, ja niinpä nyt oli sitten ostettava farmariauto.

Identiteettikriisiä ja luokkayhteiskuntapohdintaani vakavoitti entisestään molempien firmojeni ja toisaalta sijoitustoimintani alustavien tilinpäätösten valmistuminen yhdistettynä palkankorotukseen ja opintotuen takaisinperinnän uhkaan.

Nousu keskituloiseksikin näyttää olevan pakolla edessä vaikka mitä kirjanpitokikkoja käyttäisi.


Omaa keskiluokkaisuuttaan (ja keski-ikäisyyttään?) pohtiessaan sitä tulee miettineeksi myös termin määrittelyä, eli mitä itse asiassa oikeastaan tarkoitetaan, kun puhutaan keskiluokasta? Ketkä ovat keskiluokkaa, ja miksi?

Wikipedian määritelmä kuuluu näin:
Keskiluokka koostuu sellaisista yhteiskunnan jäsenistä, jotka ovat hyvin toimeentulevia sekä kokevat olonsa yhteiskunnassa taloudellisesti turvatuksi[1]. Toisen määritelmän mukaan keskiluokkaiset ihmiset ovat niitä, joilla on jonkin verran taloudellista liikkumavaraa mutta ei yksilöinä vaikutusvaltaa. Keskiluokkaan luetaan usein yrittäjät, opettajat ja virkamiehet. Joskus keskiluokkaan lasketaan kuuluviksi myös parhaiten palkatut työläiset, vaikka työläisten katsotaan yleensä kuuluvan työväenluokkaan.

Määritelmä tuntuu aika oudolta. Eikö duunari, siis palkattu työläinen, voisi olla keskiluokkainen? Ainakin keskituloiseksi duunari pääsee monella alalla sangen helposti, mutta jääkö hän silti vääjäämättä keskiluokan alapuolelle? Opintojen ja esimerkiksi korkeakoulututkinnon vaikutus keskiluokkaisuuteen on mielestäni sinällään kiistämätön, mutta tottahan noheva amiskin voi olla keskiluokkainen?

No, Ylioppilaslehti vie taannoisessa artikkelissaan määrittelytyötä hiukan pidemmälle, ja yksinkertaisesti pitääkin työväenluokkaa keskiluokkaa alempana yhteiskuntaluokkana niin tulojen kuin pitkälti vapaa-ajanaktiviteettienkin osalta. Nähdäkseni tämäkään kannanotto ei riitä kuvaamaan todellisuutta.

Amerikkalaisessa kielenkäytössä keskiluokka  tarkoittaa suurinpiirtein kaikkia muita paitsi rikkainta 1 % kansasta.
No, määritelmä voi olla huono, mutta on se parempi kuin Urpilaisen näkemys...

Itse teen jaon mieluummin yhteiskunnallisen aseman ja taloudellisen toimeentulon perusteella. Niin aiempien määrittelijöiden esittelemä työväenluokka kuin keskiluokkakin ovat kohtuullisesti toimeentulevia, yhteiskuntaa kannattavia voimia. Nämä ihmisryhmät - kutsuttakoon työväenluokkaa tästedes alemmaksi keskiluokaksi ja niin sanottua oikeaa keskiluokkaa vastaavasti ylemmäksi keskiluokaksi - muodostavat (ainakin vielä toistaiseksi) sen suuren massan jota vaalipuheissa kosiskellaan ja joka maksaa ylivoimaisen enemmistön valtion verotuloista. Harvatuloinen taloudellinen yläluokka maksaa Suomessa hurjasti veroja, mutta verokertymä jää silti suhteellisen matalaksi. Alaluokka, siis pitkäaikaistyöttömät, opiskelijat ja muut "vapaamatkustajat", ei juuri maksa veroja vaan on keskiluokan elätettävänä.

Eläkeläisten määrän kasvaessa ja työttömyyden pysyessä koholla (ja todennäköisesti tulevaisuudessa noustessa) huoltosuhde huononee entisestään, ja keskiluokkaa tullaan verottamaan entistä enemmän.


Paljonko pitää tienata ollakseen keskiluokkaa?

Kutsuin keskiluokkaa keskituloisiksi. Mitäs se oikeastaan tarkoittaa?

Valtionvarainministerimme Jutta Urpi(l)ainen on antanut aiheesta tähän mennessä yhden huonoimmista kuulemistani määritelmistä. Hän linjaa alle 3 000 euroa kuussa ansaitsevat köyhälistöksi, ja yli tämän sitten keskiluokaksi (johon ilmeisesti lukee itse kuuluvansa). Tällä laskentatavalla noin 80 % suomalaisista kuuluu siis köyhälistöön - tai kuka tahansa täysipäiväinen työntekijä, joka tienaa alle 18,50 euroa tunnissa.

Kyseessä oli mielestäni varsin outo ja epäammattimainen kannanotto valtionvarainministeriltä, mutta onneksi muut poliitikot antavat hiukan realistisempia lausuntoja. Esimerkiksi keskustan Mika Lintilä ja moni muu vähän maanläheisempi poliitikko linjaa keskituloisuuden 2 000 - 2 700 euroa kuussa tienaavaan kansanosaan. Kysymykseen siitä, mistä tämä tulo katsotaan tai lasketaan, on vaikeampi saada vastausta (tai sitten toimittajat eivät vain osaa kysyä asiaa). Onko kyseessä verotettava tulo (joka voi erilaisten vähennysten vuoksi olla esimerkiksi vain puolet bruttotuloista), vai ehkä nettotulot (paljonko menojen ja verojen jälkeen jää käteen) vai peräti bruttotulot (tulot ennen mitään vähennyksiä)?

Tilastokeskus on vuonna 2008 määritellyt keskituloisiksi 2373-3133 euroa kuussa ansaitsevat palkansaajat, eli käytännössä 4 keskimmäistä desiiliä.[3] Näin tosin todellinen köyhälistö ja toisaalta pääomatuloilla elelevät jäävät pois laskuista, joten määritelmä on lähtökohtaisesti kelvoton - sehän huomioi vain palkansaajat, ja heistäkin vain 40 %, ja käsittää siis yhteensä vain 20 % kansasta! Aika pieni porukka keskiluokaksi? Lisäksi Tilastokeskuksen tilastoissa käsitellään usein kokonaistuloa, johon on laskettu mukaan muun muassa asuntotulo - siis se laskennallinen tulo omistusasumisesta, jonka kansalainen saa siitä että ei kustanna vuokranantajansa maksamaa pääomatuloveroa vuokrasta. Kuulostaa typerältä ja monimutkaiselta, mutta asuntotulosta (toivottavasti selkokielellä) enemmän täällä.

Kun asuntotulot ja muut laskennallisuudet putsataan luvuista, saadaan todellinen rahatulo, eli kansalaisen vuoden aikana saama rahallinen, todellinen hyöty. Mukaan on siis tietenkin yhä laskettu esimerkiksi työsuhde-edut. Tilastokeskus tarkastelee tilastoissaan bruttotuloja, ja vuoden 2009 lukujen mukaan keskimääräinen kansalainen on tienannut 23 101 euroa ennen veroja ja vähennyksiä. Keskituloisuuden alaraja on EU:n määritelmän mukaan 60% mediaanitulosta, ja vuoden 2009 mediaanitulon ollessa 20 536 euroa keskituloisuuden alaraja, tai pienituloisuuden yläraja, ja näin keskiluokkaisuuden ja köyhälistönkin välinen raja, asettuukin 12 321,60 euroon vuodessa.


Ei ehkä mikään ihme, mutta keskituloisuus on yleistä

Pienituloisuuden raja on oikeastaan aika helppo ylittää. Tienaamalla tasan opintotuen tulorajojen salliman maksimin, 11 850 euroa, tulee jo tienanneeksi yhteensä yli 16 000 euroa.

Tuloja on kuitenkin yleensä järkevintä tarkastella ruokakunnittain. 2-henkisen ruokakunnan tai kotitalouden keskituloisuuden raja (vuoden 2009 lukujen mukaan) on siis näin 24 643,20 euroa. Mikäli molemmat nostavat opintotuen 9 kuukaudelta, täytyisi palkka- ja pääomatuloja olla vuoden ajalta vielä yhteensä vajaat 16 000 euroa. No, kahden palkansaajan taloudelle tuokaan ei ole temppu eikä mikään, mutta opintojen ohella rajan saavuttaminen on jo aika haastavaa.

Kun köyhälistöön kerran joutuu, sinne usein myös jää
(opiskelijat tosin ovat onneksi poikkeus tästä),
sillä kannustinloukut ovat byrokraattisen
järjestelmämme peruspiirre.
Näiden tietojen valossa ei liene yllättävää, että opiskelijoista yli kolmannes onkin köyhälistöä. Muu köyhälistö, noin 700 000 kansalaista (vuoden 2009 luku), koostuu pääosin työttömistä ja pienituloisimmista eläkeläisistä. Tavallaan siis tilanne on niin kuin pitääkin: yhteiskunnan varoilla elävät ovat köyhiä ja rikkaammat hoitavat heidän elättämisensä.

Toisaalta taas tarkastelu paljastaa sen, minkä fiksumpi olisi päätellyt muutenkin - valtaosa meistä on kuin onkin keskiluokkaa. Niin minä ja vaimoni, kuin kämppikseni ja vaikkapa vanhempanikin kuuluvat keskiluokkaan.

Opiskelijoille muutenkin on tyypillistä hiljalleen nousta köyhälistön tai alaluokan parista keskiluokkaiseen kansanosaan. Tulojen perusteella suuri osa heistä (tai meistä..) kuitenkin on pienituloisia.


Mikä muu kertoo keskiluokkaisuudesta?

Keskiluokkaisuutta pohtiessa ei kuitenkaan auta vain tarkastella käytettävissä olevia tuloja. Sanoin jo aiemmin että tunnen oman oloni keskiluokkaiseksi, ja vähitellen melkein keski-ikäiseksikin.

Minulla on lainaa, säästöjä, kaksi autoa joista toinen farmari, vaimo, (melkein) vakituinen työ, oma yritys ja kohta alempi korkeakoulututkintokin. Asuntosäästämisenkin olen jo aloittanut ASP-tilin muodossa, mutta rivarikolmion ja lauta-aidan hommaaminen saa vielä odottaa. Elintasovatsan kerryttäminenkin alkoi jo lupaavasti vaimon höyryävien lihapatojen äärellä, mutta sen edistyksen sentään sain toistaiseksi pysäytettyä.

Sosiaalisissa medioissa käymissäni keskusteluissa keskituloisuuden piirteitä tuli ilmi paljon. (Omistus)asunto, oma auto (mieluiten tietty farmarivolvo, mutta paremman puutteessa mikä vain farmari?), kesämökki, melkein kestämätön velkataakka (perinteisimmillään tietysti asuntolaina) mutta toisaalta vähän puskuria tarjoava muhkeahko pankkitilin saldo.

Itse lisäisin listaan lapset ja koiran. Ehkä tosin toisessa järjestyksessä, koira ja sitten vasta lapset.

Ennen vanhaan suku käytännössä määräsi tulevan yhteiskuntaluokankin, mutta siitä on kieltämättä tultu pitkälle. Vaikkei korrelaatio sinällään mihinkään olekaan hävinnyt, voi pankinjohtajan tytär ryhtyä nykyään vaikka parturi-kampaajaksi ja siivoojan poika ryhtyä apteekkariksi. Suuren sosioekonomisen ryhmän periytyminen vanhemmilta lapsille ei toisaalta ole mikään ihme...

Keskiluokkaiset myös harrastavat omalla tavallaan. Erityisesti ylempi keskiluokka käy maratoneilla ja urheilee muutenkin, syö silloin tällöin ulkona ja kuluttaa kulttuuria monipuolisesti. Alempi keskiluokka ei välttämättä eroa tästä merkittävästi, vaikka toisaalta alaluokkaiseksi mielletty television tapittaminen (tosi-tv -sarjat, anyone?) lienee sen parissa paljon yleisempää.

Toisaalta keskiluokan edustajilla on yleensä varaa harrastaa kalliimpia harrastuksia. Ei ole pakko jäädä kotiin katsomaan televisiota, vaan voi vaikka lähteä moottoripyöräsafarille Norjaan, lätkimään kierroksen golfia, tai vaikka laskettelemaan.


Miten tästä eteenpäin?

Tässäpä hyvä kysymys. Olenko jo 22-vuotiaana saavuttanut sen yhteiskunnallisen/sosiaalisen/taloudellisen luokan jossa tulen pysymään loppuelämäni? Kenties. Kuten aiemmin on ehkä jo tullut ilmi, keskiluokkaisuudessakin on eroja.

Ylemmän keskiluokan - tai jopa rikkaiden - touhuja.
Esimerkiksi Tilastokeskuksen määritelmän mukaanhan kahden palkansaajan perhe voi vielä tienata melkein 80 000 euroa ja olla yhä keskiluokkaa. Eikä keskiluokkaisuus ole tosiaan vain tuloista kiinni, vaan elämäntyyli ja -asenne vaikuttavat siihen myös. Eikä tietenkään vähäisimpänä - oma kokemus sosiaaliluokasta, johon kuuluu.

Ehkä siis ei ole tarpeen suistua identiteettikriisiin itsensä lokeroimisen suhteen. (Me) keskiluokkaiset olemme monipuolinen kansanosa johon mahtuu todellisuudessa hyvin eri tavoin eläviä ja pärjääviä yksilöitä ja ruokakuntia. Tuskin kenenkään on tarvis hommata purjevenettä (tai edes Buster XL:ää) joutuakseen lokeroiduksi alempaan keskiluokkaan.

Purjevene tai huvijahti voi olla ratkaiseva tekijä.

PS. Kiitokset kaikille sosiaalisissa tai epäsosiaalisissa medioissa keskusteluun osallistuneille! Muiden ajatusten kuuntelu helpottaa joskus huomattavasti omien jäsentelyä.


- -

Kysymyksiä, kommentteja? Oletko sinä keskiluokkaa? Miksi? 

Täydennän tai korjaan mielelläni tekstiäni muiden jakamien tietojen tai kokemusten perusteella, tai kirjoitan vaikka koko tekstin kommenttienne herättämien ajatusten pohjalta, joten jätä terveisesi kommenttiosioon alempana!

- -

Lähteet

  1. http://www.findikaattori.fi/32/
  2. http://www.kaleva.fi/uutiset/urpilainen-pitaa-euroa-ansaitsevaa-pienituloisena-nayta-kommentit/812567
  3. http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/2008/08/688283/poliitikon-mielesta-keskituloinen-tienaa-2500-euroa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti