30.1.2012

Sijoitusosakeyhtiö uhkaa käydä turhan ongelmalliseksi!

Olen aiemmin tarjonnut sijoitusosakeyhtiötä opiskelijallekin estämään opintotuen menetys omien tulojen vuoksi. Jokin ratkaisu ongelmaan täytyy saada, sillä itsekin menneenä vuonna menetin tulkinnasta riippuen joko noin 500, tai sitten 1000 euroa pienistä myyntivoitoista ja osingoista johtuen, vaikka lähinnä keskityinkin holdailemaan. Sijoitustoiminnan kannattavuus oli siis joka tapauksessa lähellä nollaa, vaikka salkun reaalituotto olikin kohtuullinen.

Tässä kirjoituksessa käsittelen syitä, miksi en aio perustaa sijoitusosakeyhtiötä hallinnoimaan omistuksiani.Kun valtio tukee passiivisuutta ja rankaisee aktiivisuudesta

Tilanne on kannaltani typerä. Käytännössä osakkeet ovat sekä minun että Marin rahoilla ostettuja, eivätkä siten vain minun omistamiani. Niistä koituvat tulot kuitenkin lasketaan kaikki minun tuloihini ja vähentävät näin ollen minun opintotukeani. Jos osakkeiden sijaan olisin sijoittanut rahani lähdeveron alaisiin korkotuotteisiin, siis esimerkiksi määräaikaisiin tuottotileihin tai valtion obligaatioihin, niiden tuottoja ei laskettaisi opintotuen tulorajoihin. Kela siis asettaa passiiviset, riskiä pelkäävät, taloudellista kasvua tuottamattomat sijoittajat parempaan asemaan kuin riskisijoittajat, jotka haluavat tukea suomalaisten yritysten kasvua ja samalla omistaa jotain sielukkaampaa kuin obligaatioita tai rahaa tilillä.

Vaimollani tulorajat eivät vielä pauku, ja edullisinta olisikin saada osakkeet hänen omistukseensa. Toinen vaihtoehto on osakeyhtiön perustaminen - silloinkin tulot ovat kokonaisuudessaan pois ruokakuntamme henkilöiden opintotukien tulorajoista, mutta toki osakeyhtiön omistaminen poistaa meiltä (tai ainakin allekirjoittaneelta) automaattisesti sosiaaliturvan. Lisäksi osakeyhtiön perustaminen aiheuttaa jonkin verran kuluja.

Niin tai näin, valtio ottaa aina osan kakusta.

Mikä tekee osakeyhtiöstä sijoitusosakeyhtiön?

Sijoitusosakeyhtiö on luonteeltaan aivan tavallinen osakeyhtiö, joka kuitenkin voi hallinnoida kiinteistöjä ja osakeomistuksia. Lähinnä termi sijoitusosakeyhtiö siis viittaa omaisuutta hallinnoivaan osakeyhtiöön, ei sen kummempaa. Niiltä osin ei siis mitään uutta auringon alla, yhtiön perustamisilmoitus maksaa 350 euroa ja aiheuttaa pieniä välillisiä kuluja postitusten ja muiden muodossa. Perustamiseen vaadittava osakepääoma on 2 500 euroa, mikä toki sijoitusosakeyhtiölle on pikkuraha. Osakeyhtiön täytyy myös täyttää tiettyjä verraten triviaaleja toiminnan vakavuutta mittaavia määreitä, joita käsittelen asian laajuuden vuoksi myöhemmässä kirjoituksessa.

Jo omistettujen osakkeiden siirtäminen yhtiöön tulee tehdä apporttina. Tässä tulee vastaan ensimmäinen ongelma - jotta osakkeet voi siirtää apporttina yhtiöön, tulee niiden arvosta saada lausunto tilintarkastajalta. Eikä ihan mikä tahansa tilintarkastaja käy, vaan lausunto täytyy nimenomaan saada KHT- tai HTM-tilintarkastajalta tai -yhteisöltä. Nämä lausunnot eivät ole ilmaisia, tietenkään.


Osakeyhtiö käy siis lisääntyneen byrokratian lisäksi turhan kalliiksikin

Käytännössä tapauksessani puhutaan niin pienistä summista, että byrokratian lisääntyminen ja useat, satojen eurojen kertakulut eivät (vähennyskelpoisuudestaan huolimatta) oikein houkuta. Oman puhelin- tai nettiliittymän hommaaminen pelkästään sijoitusosakeyhtiötä varten ei ole mielekästä, tarpeellista tai edes uskottavaa. Muitakaan merkittäviä vähennyskelpoisia "uusia" kuluja ei osakeyhtiön avulla vähennyksiin saisi, joten hyödyt jäisivät kosmeettisiksi - olisihan se hienoa olla osakeyhtiön toimitusjohtaja!

Joudun kuitenkin näillä näkymin siis siirtämään osakkeeni vaimoni nimiin ja maksamaan hiukan veroja saadakseni pitää edes osan opintotuestani. Prosessi järkevimmän keinon löytämiseen on vielä kesken, ja tällä viikolla täytynee käydä verotoimistossakin juttelemassa asiasta, puhelinpalvelussa eivät tunnu olevan aina halukkaita neuvomaan tai eivät ymmärrä mistä on kysymys, ehkä kasvotusten onnistuu paremmin.

Tästä siis lisää toivottavasti ensi viikolla, kun tiedän enemmän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti