Profiili

Oma valokuva

Helsinkiläistynyt ex-Jyväskyläläinen IT-alan yrittäjä, kirjanpitäjä, valkokaulusduunari, kauppatieteiden maisteri ja tietojärjestelmätieteen tohtoriopiskelija. Joskus saattaa lipsahtaa myös politiikan puolelle. Huhuista huolimatta en oikeasti ole kokoomusnuori, vaan lähinnä oikeistoliberaali.

Blogin kirjoittaminen on minulle ensisijaisesti keino omien ajatusten järjestelyyn aiheesta jos toisestakin. Erityisesti tekstit keskittyvät verotuksen, opiskelun, talouspolitiikan ja välillä yrittämisen tai sijoittamisenkin ympärille. Kirjanpitäjätaustani ja opintojeni vuoksi niistä aiheista voin kertoa tietävänikin jotakin.

Muita linkkejä
Yritykseni nettisivut löytyvät osoitteesta https://www.koskila.net. Mikäli asiat ja jutut joita päivittäin teen oikeasti kiinnostavat, niistäkin löytyy enemmän tietoa omilta nettisivuiltani.

16.1.2012

Välistävetäjä vaan tienaa paremmin!

Kauppalehti uutisoi tänään harmaan talouden kasvusta Portugalissa. Uutisen sävy on yllättävänkin neutraali: kerrotaan, että veronkorotukset ja lisääntynyt työttömyys synnyttävät harmaata taloutta ja aiheuttavat menetyksiä verotuloihin. Nykyisellään harmaan talouden arvellaan olleen noin 25 % maan bruttokansantuotteesta.

Portugali ei kuitenkaan ole yksin ongelmiensa kanssa. Kreikan ja Italian - siis parin muun aiemmin haukkumani maan - harmaa sektori lienee vielä suurempi, ja Suomi ja moni muu byrokratian mallimaa seuraa perässä.


Harmaa talous on oire

Harmaa talous on looginen seuraus huonosta järjestelmästä. Ihmisluonto pyrkii helppouteen, ja kun byrokratian rattaat ovat raskaat ja niitä jarruttamaan on palkattu yli 500 000 ihmistä [1],eli noin 20 % Suomen työvoimasta, ei ole ihme että kansalaisia ei motivoi maksaa veroja tai muutoin tukea tätä helvetinkonetta.

Suomessa harmaan talouden ongelmiin on herätty, ja perisuomalaiseen tapaan niihin puututaan lääkitsemällä oireita ja unohtamalla (tai hautaamalla) syyt.  Suomen Poliisin järjestämästä mustamaalaamiskampanjasta huolimatta tosin harmaa talous on jatkuvasti lisääntyvän byrokratian myötä myöskin kasvussa. Oiretta lääkitään lisääntyvällä valvonnalla ja kasvavalla byrokratialla (tilaajavastuu ja käännetty arvonlisävero


Negatiivista brändäystä

Poliisi laukoo raflaavasti "Välistävetäjä vie kaikilta", mikä on oikeastaan sama kuin sanoisi, että "Työtön varastaa sinultakin" tai "Opiskelija käy sinun kukkarollasi". Totta, kyllähän ns. välistävetäjä, siis harmaata taloutta harrastava henkilö, vähentää valtion verotuloja ja siten myös pääosin yhteiskunnan alimmille tuloluokille jaettavaa kakkua, mutta hei - eivätkös nämä välistävetäjät yleensä kuulu juuri tähän ryhmään? Hehän siis ensisijaisesti vievät rahaa, joka kuitenkin jaettaisiin heille takaisin.

Uutisessakin kerrotaan, että nimenomaan työttömyys ja veronkorotukset - jotka purevat yleensä pahiten keskiluokkaan - aiheuttavat harmaan talouden kasvua kansalaisten suistuessa köyhyyteen ja toivottomuuteen ja heidän kyllästyessään esivaltaan joka vain tarjoaa keppiä ja vie heidän rahansa. Onko mikään ihme että harmaa talous kiinnostaa?

Kuvan lähde: Henri Burtsov

No, harmaa talous kuuluu kuitenkin niihin laittomiin juttuihin, johon ketään ei tietenkään saa kehoittaa turvautumaan. Jos siis tuntuu siltä, että valtio vie kaikki rahasi (omista marras-joulukuun tuloistani noin 80-85 %, kiitos kannustinloukku!), älä lähde töihin pimeästi vaan mene sossuun itkemään, osta sieltä saaduilla rahoilla vaikka telkkari ja katso Salkkareita ja Big Brotheria kaikki päivät. Lievästi laiton mutta molempia osapuolia hyödyntävä toiminta on kiellettyä, inaktiivisuus ja syrjäytyminen kannustettavia toimia.

Suomenkin kauppatase nytkähtelee vähitellen miinukselle, velanhoitokulut muodostavat yhä suuremman osan valtion budjetista, työllisyys laskee laskemistaan ja syrjäytyneiden määrä kasvaa vuodesta toiseen. Koskahan esivalta viitsisi puuttua ongelmien syihin oireiden sijasta?


Lähteet

  1. http://www.verkkouutiset.fi/index.php?option=com_content&view=article&id=39095:eu-media-suomessa-liikaa-virkamiehiae&catid=2:kotimaa&Itemid=4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti