Profiili

Oma valokuva

Helsinkiläistynyt ex-Jyväskyläläinen IT-alan yrittäjä, kirjanpitäjä, valkokaulusduunari, kauppatieteiden maisteri ja tietojärjestelmätieteen tohtoriopiskelija. Joskus saattaa lipsahtaa myös politiikan puolelle. Huhuista huolimatta en oikeasti ole kokoomusnuori, vaan lähinnä oikeistoliberaali.

Blogin kirjoittaminen on minulle ensisijaisesti keino omien ajatusten järjestelyyn aiheesta jos toisestakin. Erityisesti tekstit keskittyvät verotuksen, opiskelun, talouspolitiikan ja välillä yrittämisen tai sijoittamisenkin ympärille. Kirjanpitäjätaustani ja opintojeni vuoksi niistä aiheista voin kertoa tietävänikin jotakin.

Muita linkkejä
Yritykseni nettisivut löytyvät osoitteesta https://www.koskila.net. Mikäli asiat ja jutut joita päivittäin teen oikeasti kiinnostavat, niistäkin löytyy enemmän tietoa omilta nettisivuiltani.

6.2.2012

Kamerapäivitystä!

Kalansilmälinssi tarjoaa jopa 4/3-kennolla
(croppikerroin 2!)  ihan kohtuullisen laajan FOV:n.

Jos ymmärsit äskeisen lauseen, jätä kommentti
ja kerro mielipiteesi seuraavasta kameraostoksesta :D
Nykyinen kamerani alkaa olla auttamatta teknisesti vanhentunut. Synnynnäisten rajoitteiden lisäksi kameraa alkaa vaivata hiljainen lahoaminen, kulutustavaraa kun on.

Tässä kirjoituksessa pyydänkin teiltä, hyvät lukijat, vinkkejä uuden kameran valintaan, ja liitän oheen muutamia otoksia nykyisen kameran uran varrelta. Otokset ovat muokkaamattomia, vain resoluutio on pienennetty nettiin sopivalle tasolle.

Villeillä markkinoilla valinnan vaikeus

Olen viime vuosina useistakin syistä pyrkinyt suurin piirtein pysymään perillä eri valmistajien eri kameramalleista, mutta ostopäätös ei silti ole helppo. Yhä uusien käyttäjien ostellessa myös järjestelmäkameroita, ja toisaalta jo olemassaolevien käyttäjien vaatiessa yhä uusia ominaisuuksia kameravalmistajat ovat suorastaan villiintyneet tarjoamaan yhtä jos toista kameratyyppiä. Erityisesti dpreview.com-sivuston arvostelujen perusteella olen tosin nyt rajannut jo alustavasti vaihtoehdoiksi enää Olympuksen ja Canonin malleja. Likimain kaikki kavereideni kamerat (ja oheisvermeet) ovat Canon-yhteensopivia, ja ne muutamat poikkeukset ovat Olympusta, joten jo synergiaetujen vuoksi olen nämä lienevät järkevimmät valmistajat joiden tuotantoa tarkastella.

Rontti anoppilasta.

Tepi, porukoiden koira.

Ainoa asia jota olen kamerassani moittinut koko sen elämän ajan on korkea kohina - käytännössä yli ISO400 arvoilla on turha edes yrittää saada kuvia jotka eivät vaatisi raskasta kohinanpoistoa, mikä taas pehmentää - siis sumentaa - kuvaa aika paljon. Tämän lisäksi runkoa on jo kerran käytetty huollossa tarkennuksen sahaamisen takia, ja sama ongelma alkaa nyt takuunkin jo loputtua taas vaivata, enkä viitsisi maksaa vanhan kameran huoltamisesta kun teknologiapäivitykseenkin tarjoutuu mahdollisuus. Siksipä suuntaan hiljalleen uuden kameran ostoon, ja tarkastelen muitakin kuin Olympuksen tuotteita.

Hämärässä otetuissa kuvissa kohinan havaitsee selkeästi

Ja kohinaa...


Kalansilmälinssi ei oikein pärjännyt kuunvalolle.


Ostin aikanaan kamerani puoliksi firman nimiin, mutta kaupalliset keikat firman nimissä ovat jääneet ihan muutamaan, ja pääosin nykyistä kameraa onkin käytetty harmittomaan harrastelukuvaamiseen - mutta tähän on tulossa muutos. Keväämmällä firmalleni on tulossa ihan maksullistakin keikkaa, ja lisäksi olen jo lupautunut ilmaiseksi kuvaajaksi muutamiin tapahtumiin, tärkeimpänä mainittakoon tuttavanieni tulevat häät. Häitä (ja muita juhlia) olen toki kuvannut jo useasti aiemminkin, mutta tällä kertaa olen ensimmäistä kertaa ihan pääasiallinen kuvaaja, joten varustetasoa täytyy armotta parantaa.

En juurikaan kuvaa ihmisiä, mutta jos sopiva
yksilö sattuu kohdalle niin ainahan sitä
voi yhden otoksen näpsäistä.

Olenkin tällä hetkellä kahden vaiheilla. Canon EOS 600D olisi oikeastaan kaikilla tavoilla pieni parannus nykyiseen kameraani. Isoimmat erot ovat suurempi kennokoko, kääntyvä näyttö ja videokuvaus. Äkkiseltään ajateltuna videokuvausta nyt tuskin tulee käytettyä järjestelmäkamerassa, mutta ei sitä toisaalta koskaan tiedä. Suurempi (ja modernimpi) kenno taasen auttaa huomattavasti kohinaongelmiin, ja toivottavasti helpottaa hämässä kuvaamista.

Canon EOS 60D taasen tarkoittaa vielä pientä loikkaa 600D:stä ylöspäin. Etsin on vaihtunut peilistä prismaksi (vai miten pentamirror -> pentaprism pitäisi suomentaa?), yhden nopean ristitarkennuspisteen (cross-type focus point) sijasta pisteitä on yhdeksän, ja kamera on kooltaan hiukan isompi. Vanhan E-520:n muotoilu on rungon varsin sirosta koosta huolimatta huomattavasti miehekkäämpi kuin 600D:n, ja 600D onkin käteeni äkkiseltään turhan pienikokoinen, joten 60D:n suuremman koon luen lähinnä positiiviseksi tekijäksi.

Pintapuolinen vertailu näistä kahdesta kamerasta löytyy mm. täältä. Vastaava vertailu EOS 60D:n ja E-520:n väliltä tässä. Aika murskaavaa luettavaa Olympuksen kannalta: edes lippulaivamalli E-5 ei tahdo pärjätä näissä vertailuissa, mikä on jo maailmaa nähneen, persoonallisen yhtiön kannalta vähän sääli.

Auts - sorruin kliseisesti kuvaamaan sinivuokkoja. Edukseni sanottakoon, että ne on ihan kivan näköisiä.

Ja lisää niitä samoja vuokkoja.
Sienet on paljon miehekkäämpiä.

Olen pitänyt Olympuksen kamerassa monista asioista: valikkojen logiikka on ihailtavan näppärä ja melkein kaikkia asetuksia on nopea muuttaa, kamera on intuitiivinen käyttää ja esimerkiksi maisema- tai luontokuvaukseen sen värimaailma on ilman mitään säätöjä varsin mainio. Sisätiloissa vaikeuksia tulee erityisesti hehkulamppujen vuoksi, mutta millepä kameralle ei tulisi? Olympuksen TruePic-kuvaprosessori (joka mm. hoitaa kuvadatan muuntamisen jpg-muotoon) on myös testeissä osoittautunut tehokkaaksi, eikä normaalitilanteessa RAW-kuvien käytöstä näillä vehkeillä mieletöntä hyötyä saa sillä jpg-pakkaus hukkaa verraten vähän dataa. Lisäksi kameran toimiva kuvanvakaaja (image stabilizer) on osoittaunut tasoittavansa hiukan kameran muita heikkouksia.
Jo aiemmin kertomieni ongelmien (varsinkin huono suorituskyky hämärässä, E-5:n verraten kallis hinta) vuoksi, joutunen näillä näkymin siirtymään pois Olympuksen tuotteista. Kameran lisäksi olen ostanut omaksi vain yhden objektiivin ja halpaa oheiskilkettä, joten siirtyminen toisen valmistajan yhteensopimattomiin vehkeisiin ei satu hirveästi edes lompakkoon. Jäljelle jäävät siis Canonin kamerat, ja koska EOS 7D:n ostaminen taas lienee suurinpiirtein hopealusikan tarjoamista sialle tai kääpiön ampumista singolla, taitaa todellinen vertailu tapahtua 60D:n ja 600D:n välillä.

Käytännössä jos runko on pitkäikäinen (niin kuin toivoa tietysti sopii...) ja kun nyt kuitenkin todennäköisesti jatkan kuvausharrastusta vielä pitkään, suurimman menoerän muodostavat objektiivit ja muu kamerarungosta osittain riippumaton oheiskilke. Silloin rungon hinnalla ei välttämättä ole kovin tähtitieteellistä merkitystä. Tosin sanottakoon, että pitkälti yli tonni pelkästä rungosta E-5:n tapauksessa on mielestäni liikaa.

EOS 600D:tä myydään keskimäärin noin 600-700 euron hintaan perusoptiikalla, ja vastaavan paketin 60D:tä saa noin 900 eurosta lähtien. Kaikennäköisiä tarjouksia joissa mukaan saa parempaa optiikkaa ja lisähärpäkkeitä kuten ulkoisen salaman on sitten netti väärällään, ja vertailu siksi voikin olla välillä haastavaa.

Nyt haluaisinkin kuulla, onko lukijoilla jotain näkemystä? Mikä kamera, mistä, mihin hintaan, millä varusteilla?

Arvonlisäveron alarajahuojennoksen vuoksi en käytännössä juuri hyödy arvonlisäveron vähentämisestä, joten voin periaatteessa tilata hyvin vehkeeni vaikka vinkuintiasta - Canonin kaltaisen yrityksen ollessa kyseessä takuuasiat hoitunevat joka tapauksessa ihan asiallisesti. Toki tästäkin voi jakaa kokemuksia :)

Loppukevennyksenä taloyhtiön sisäpihan parkkeeraustaidonnäytteitä:


Kuvia on haaviin tarttunut vain kaksi, sillä en varsinaisesti kyttää sisäpihaa enkä pidä edes kameraa valmiina näiden varalta. Kuvien ottohetkillä on eroa pari viikkoa.

4 kommenttia:

 1. Kameroista mää en tiiä, mutta lopun havainnekuvat on komiat!

  VastaaPoista
 2. Katsu tais tällasesta kameraostoksesta sivulauseessa mainita niin pitipä tulla katsomaan :D

  Olympuksesta en osaa sanoa kyllä hirveesti, mutta jos oikeesti tykkäät sen valikkorakenteista ym. ja ne merkkaa tulevassa kamerassa paljon, niin se kyllä puoltais tähän suuntaan. Canonissa erilaiset kikkailut on ehkä vähän vaikeammin saavutettavissa (no ehkä vähän enemmänkin vaikeammin). Mä teen oikeestaan kaiken aina koneella jälkikäteen, menee aika pitkään jos kuvatessa alkaa juttuja vaihtelemaan, tosin onhan ajat voinu muuttuakin sitten 40D:n.

  Ite jos saisin valita tällä hetkellä niin kymppisarjalaisista Canonilla ottaisin ehottomasti 60D:n. Etenkin kun jos aiot enemmänkin tyyliin ylioppilas- tai hääkuvia ruveta kuvailemaan, niin taitojen karttuessa 60D:llä pääsee varmasti pitkälle, veikkaisin että 600D:ssä ne pienet erot rupee äkkiä tuntumaan ylitsepääsemättömiltä, satasista vaihetaan aina kuitenkin kymppeihin niin voihan sitä ostaa kympin samantien. Juhanaltahan tuo 60D löytyy ja niin se kertoo mielellään varmasti kokemuksiaan siitä :)

  Mullekaan ei videokuvaus merkannut yhtään mitään kun kameran ostin, mutta kyllä se nyt kelpais, ai että. Sitä vaan että mielipide voi muuttua sen suhteen ja jos vaikka jossain juhlissa enemmänkin kuvailee, niin juhlakaluilta saattaakin tulla yllättäviä toiveita että "halutaan häävalssi videolle" ym, niin en jättäis pois jos sen vaan voi ottaa.

  Mjoo, kannattaa kurkata sellanen sivu vielä kun http://www.digicamera.net/index.html sieltä hommasin aikanaan oman 40D:n ja paikan foorumi on täynnä hyviä mielipiteitä suuntaan ja toiseen, tasokkaita valokuvaajia tuntuu olevan joka toinen kirjoittaja. Ja onhan siellä tuo myyntipalsta. Ite oon eläny onnellisesti 40D:n kanssa ever since, mutta kyllähän sitä kaupasta ostaa kannattaa jos vaan on varaa :P

  Mutta joo, hyvän puhelimen olit ainakin valinnut kun tuolta uusimmasta kirjotuksesta katsoin, niin eiköhän tää onnistu :)

  VastaaPoista
 3. Oho, tuli pitkä, mut kivoja kuvia oli kyllä vielä.

  VastaaPoista
 4. Kiitokset kommenteista!

  ML:
  On haikeaa luopua Olympuksesta, mutta pitkän googlailun jälkeen E-5 näyttäisi kärsivän täsmälleen samoista ongelmista kuin E-520 (suurimpana pienen kennokoon aiheuttama aivan sairas kohina hämäräkuvauksessa), joten edessä taitaa olla uuden käyttöliittymän opettelu ja Canoniin siirtyminen...

  Kokeilin EOS 600D:tä ja 60D:tä peräkkäin, ja kyllä 60D:n käytettävyys on niin eri tasolla ettei 600D:tä kannata edes harkita. 7D taas olisi kärpäsen tappamista singolla - eihän mun kuvaustaidoilla tule 60D:nkään ominaisuudet vielä vastaan...

  Nyt olen katsellut kittiä jossa olisi nimenomaan EOS 60D ja kaverina Canon EF-S 17-55mm f/2.8 objektiivi. Hintaa on vähän suolaiset 1428 euroa, mutta eihän se nyt ole kuin kolme kertaa tuon vanhan kamerani hinta... :D Jospa tuolla sitten pärjäisi hämärässäkin vähän toisin kuin vanhalla gearilla. Ja takuukin on 2 vuotta.

  VastaaPoista