Profiili

Oma valokuva

Helsinkiläistynyt ex-Jyväskyläläinen IT-alan yrittäjä, kirjanpitäjä, valkokaulusduunari, kauppatieteiden maisteri ja tietojärjestelmätieteen tohtoriopiskelija. Joskus saattaa lipsahtaa myös politiikan puolelle. Huhuista huolimatta en oikeasti ole kokoomusnuori, vaan lähinnä oikeistoliberaali.

Blogin kirjoittaminen on minulle ensisijaisesti keino omien ajatusten järjestelyyn aiheesta jos toisestakin. Erityisesti tekstit keskittyvät verotuksen, opiskelun, talouspolitiikan ja välillä yrittämisen tai sijoittamisenkin ympärille. Kirjanpitäjätaustani ja opintojeni vuoksi niistä aiheista voin kertoa tietävänikin jotakin.

Muita linkkejä
Yritykseni nettisivut löytyvät osoitteesta https://www.koskila.net. Mikäli asiat ja jutut joita päivittäin teen oikeasti kiinnostavat, niistäkin löytyy enemmän tietoa omilta nettisivuiltani.

12.3.2012

Ei mitään menneen talven Lumia!

Aika kirjoitella lyhyen käytön aikana kertyneitä kokemuksia Nokia Lumia 800 puhelimesta. Kyseinen luuri on nyt ollut ainoana puhelimenani kohta kuukauden ja niin hyvässä kuin pahassa sanottavaa jo löytyy.

Siirryin aikanaan Android-maailmaan kun järjestelmä oli vielä oikeasti aika lapsenkengissään. En väitä olleeni varsinainen early adopter, mutta sain kuitenkin nauttia järjestelmästä jo silloin kun se oli huonoimmillaan. Nyt siirryttyäni Windows Phone -maailmaan voin kauhukseni todeta tehneeni saman tempun: olen taas uudessa ekosysteemissä, joka on melkein yhtä huono kuin Android aikanaan, joskin eri tavoilla.Kourassa

Nokia Lumia 800 on fyysisesti miellyttävä puhelin - kunhan kulmiin ja särmiin tottuu. Puhelimet ovat nykyään pääosin pyöristettyä reunaa ja kaarevaa linjaa, ja Lumia 800 onkin tästä oikeastaan ihan miellyttävä poikkeus. Se tuntuu käteen kivalta, joskin kulmikkuus aiheuttaa joskus tuskaa kun puhelinta yrittää saada ulos taskustaan.

Lumia on nopea. Mielettömän nopea. Se paitsi käynnistyy ja sulkeutuu nopeammin kuin mikään aiempi puhelimeni (no nyt ehkä liioittelin: Nokia 3310 sammui nopeammin), ja PIN-koodin antamisen jälkeen verkkoyhteys herää parissa sekunnissa. Ohjelmat käynnistyvät nopeasti, napit eivät lakkaa vastaamasta jos puhelin miettii, näyttö lukkiutuu ja aukeaa hetkessä. Luuria ei tarvitse odotella. Puhelin onkin tahmaaviin Android-luureihin verrattuna ilo käyttää.

Kokeilin hetken Lumia-käytön jälkeen paria Android-puhelinta. Toinen ajatukseni Samsung Galaxy Nexus -puhelimesta oli: "onpas hidas". Kyseinen luuri on sentään Android-leirin lippulaivamalli, mutta tahmainen Lumiaani verrattuna.

Puhelimen nopeus ei rajoitu vain käynnistelyyn ja sammuttamiseen. Myös GPS-lukon se saa nopeammin kuin kokeilemani tai käyttämäni Android-puhelimet. Tosin osa ohjelmista ei osaa huomauttaa, jos GPS ei ole päällä, vaan jäävät hakemaan signaalia vaikka ikuisiksi ajoiksi kunnes käyttäjä joko kyllästyy, nakkaa puhelimen jorpakkoon ja navigoi perille vanhalla TomTomillaan, tai hoksaa käydä asetuksissa kytkemässä sijaintitietojen haun päälle. Typerää käyttäjän yliarviointia, Nokia, hävetkää.

Yksi hienous, joka ainakaan Samsung-Androidissani ei toiminut, on näytön automaattinen lukittuminen puhelun ajaksi. Kosketusnäytöllisessä puhelimessa tämä ehkäisee puhelun aikana tapahtuvaa tahatonta näppäinten painelua. Spica ei käytännössä koskaan lukittunut, ja vaikka sen olisi itse pistänyt lukkoon, jostain syystä sen sai korvalla välillä hereille. Kanssapuhelijat eivät arvostaneet.

Windows Phone Marketplace on sovellusten lukumäärässä kääpiö verrattuna Android Marketiin ja App Storeen. Sen 70 000 sovellusta häviävät pystyyn kilpailijoiden sovellusmäärille (450 000 ja 585 000). Sieltä löytyy kuitenkin jo kattavat määrät sekä hyöty- että hupiohjelmia, myös ilmaiseksi. Joitakin olennaisuuksia vielä puuttuu - esimerkiksi Google Docs -toimistosovellus ei osaa muokata tiedostoja. Toisaalta Skydriven Office -sovellukset pelaavat oikein nätisti, ja muutenkin 25 gigatavun Skydrive-tila on näppärä.

Puhelimen selain on Internet Explorer 9, ja se ei ole niin järkyttävä kuin pelkäsin. Se on merkittävästi nopeampi ja vakaampi kuin selain Samsung Galaxy S tai Galaxy Spica -puhelimissa, joskin häviää sekä nopeudeltaan että käytettävyydeltään ainakin iPhone 4S:n selaimelle. IE ei ehkä selviydy kaikista nettisivuista aivan tyylipuhtaasti, mutta nettisurffaaminen kaiken kaikkiaan on puhelimella mukavaa.

Eräs parannus puhelimessa on, jälleen kerran hurjaan liutaan Android-puhelimia verrattuna: se ei vaapu edestakaisin hervottomasti puhelinta heilautellessa. Kun puhelinta kääntää, näkymä kääntyy. Kun puhelinta kallistaa, näkymä pysyy siinä suunnassa kuin pitääkin. Kun puhelimen pistää tasolle, se vastaa yhä kosketukseen eikä yleensä käännä näkymää. Luuri toimii siis niin kuin pitääkin, mikä on jälleen kerran luksusta jota Android-maailma ei minulle tarjonnut.

Luuri tarjoaa moniajon - tai itse asiassa käyttäjälle näyttää siltä. Sovelluksia ja valikoita ja erilaisia näkymiä voi olla auki yhtä aikaa vaikka kuinka. Puhelin ei hidastu vaikka ohjelmia jättäisi taustalle auki. Lisäksi esimerkiksi Spotifyn tai puhelimen oman musiikkisoittimen voi jättää taustalle soittelemaan musiikkia samalla kun tekee jotain muuta. Todellisen moniajon puuttumisen huomaa lähinnä siitä, että vaihtaessa takaisin johonkin raskaampaan sovellukseen puhelin joutuu lataamaan hetken. Tämä on minun tapauksessani ilmennyt tähän mennessä vain Miinaharavalla ja Sudokulla... :)

Mistä tulikin mieleeni: XBOX Live! Avatarinsa saa luuriinsa metropalikkaan kurkistelemaan, ja esimerkiksi Miinaharavan achievementit saa kirjautumaan Live-tiliinsä. Nice!XBOX Live -hapatus voi tuntua tympeältä ja tarpeettomalta ei-pelikonsoliharrastajista, mutta gamereille se on kivaa ekstraa. Lisäksi ainakin 11-vuotiaan pikkusiskon viihdyttämiseen Simsmäinen Avatar-hahmo kelpaa mainiosti, vaikka sisko ei xboxista juuri mitään ymmärräkään.

Moni on kehunut Windows Phonen People-hubia, eikä syyttä. Se summaa näppärästi yhteystietolistan ihmisten uusimmat kuulumiset yhteen paikkaan. Yleensäkin puhelimen yhteystietojen hallinta on toimiva - se osaa yhdistää Facebook, Windwos Live- ja Gmail-yhteystiedot sekä tietysti tuoda SIM-kortin yhteystiedot. Jos jokin yhteystieto ei ole itsestään osannut linkittyä, linkityksen voi tehdä itse.

Kamera on kohtuullisen tarkka ja tarkennus riittävän nopea. Valkotasapaino vivahtaa vihreään tai siniseen usein, mutta on silti ihan siedettävä. Kameralla pärjää yllättävän hyvin hämärässäkin, ja kohina pysyy aisoissa. Videokuvauksessa on huomioitava, että automaattitarkennus alkaa sahaamaan heti, jos kameraa ei liikuta hetkeen. Hitaassa liikkeessä se pysyy melko hyvin menossa mukana, mutta paikallaan ollessa ei pärjää.


Säröjä timantissa

Puhelimen akkukesto aiheuttaa lähennä itkua ja hampaiden kiristelyä. Oman puhelimeni akkukesto on alle 12 tuntia. Käytännössä idle-tilassa akku tyhjenee noin 150 mAh tuntivauhdilla, mikä on aika säälittävää. Rasituksessa kulutus tietenkin moninkertaistuu. Henkilölle, joka ei pääse lataamaan puhelintaan jatkuvasti läppäristään, ei Lumia sovi - paitsi jos pitää puhelimesta jonka akku on tyhjä.

Nokia on lisäksi poistanut puhelimesta verkkoyhteyden jakomahdollisuuden. Lumia 800:n datayhteyttä ei siis saa jaettua tietokoneen käyttöön.

Lisäksi soittoäänen vaihtaminen puhelimeen vaatii ydinfyysikon tutkinnon. Se ansaitsee kuitenkin oman blogitekstinsä, joten siitä enemmän ensi viikolla.

Näihin vikoihin tai puutteisiin on huhuttu tulevan korjaus myöhemmissä ohjelmistopäivityksissä. Viime viikolla Singaporessa jo jaeltu päivitysversio 12070 lupaa 2-3 -kertaistaa akkukeston, korjata kameran valkotasapainoa ja lisätä bassoa.

...Saa nyt nähdä. Nokia tyypilliseen tapaansa ei puhu eikä pukahda, vaan jättää asiakkaansa kävelemään pimeässä. Onneksi puhelimen kameran salama toimii mukavasti myös taskulamppuna - led-salama on siinäkin käytössä riittävän kirkas.


Kaiken kaikkiaan ainut normaalin käyttäjän elämää haittaava puute on säälittävä akkukesto. En tiedä kenen Nokia kuvittelee lataavan puhelintaan kahdesti päivässä, mutta itse en sitä ainakaan tee ja kärsinkin akun loppumisesta vähän väliä. Laitan luottoni tulevaan päivitykseen.

Akkukestämättömyyttä lukuunottamatta suosittelisin puhelinta kelle tahansa kivaa uutta kosketusnäyttöluuria halajavalle.

EDIT 21.3.2012:
Akkukesto on parantunut omia aikojaan. Kun puhelinta boottaa silloin tällöin (alle kerran päivässä kuitenkin), ei akku pääse tyhjenemään. Kummallista, mutta nyt virtaa riittää koko päiväksi, ja vähän toiseksikin.

EDIT 2.4.2012:
12070-päivitys on lopulta julkaistu. Lisää sen vaikutuksista puhelimeen täällä.

8 kommenttia:

 1. Akun kestoon auttaa, kun sammuttaa ja käynnistää puhelimen kerran päivässä. Mulla akku kestää kohtuukäyttöä hyvinkin vuorokauden. Odotan tosin itsekin päivitystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset vinkistä! Tuntuu auttavan, nyt ei ole tarvinnut kesken päivän latailla normaalikäytössä...

   Päivitystä odotellessa näemmä boottailu siis auttaa. Windows on Windows - puhelimessakin.

   Poista
 2. Haha, mulla sama luuri :) Mutta jaan kokemukset noista niin hyvistä kuin pahoistakin. Marketpleissistä vielä sen verran että onhan siellä ihan mukavasti ilmaisia kamoja, mutta ne mitkä maksaa onkin sitten usein ihan kohtuuttoman hintasia (verrattuna siis android markettiin ym). Ilmanen miinaharava ftw!

  Akkukestovinkistä yllä iso kiitos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä suuri osa softasta maksaa sen 4-5 kertaa enemmän kuin Google Play:n valikoimissa. Miinaharava ja Sudoku sentään ovat ilmaisia - ja niistähän saa vielä achievementejäkin!

   Poista
 3. Minulla on ollut saman ajan käytössä Samsung Omnia W joka on todella liukas liikkeissään. Myöskin huomattavasti parempi käteen kuin Lumia 800, joskin muovisempi. Edellinen luuri oli iPhone 3GS ja vertaan tätä vahvasti siihen ja saman valmistajan neloseen jota olen kokeillut tarpeeksi tietääkseni että sen muotoilu on perseestä. iOS on järjestelmänä mielestäni lähes samalla viivalla, toisaalta parempi ja ohjelmistotarjonta hieman laajempaa käytännön osalta, mutta WP7 on ehkä jopa mukavampi käyttää.

  WP7 on nopea ja puolta halvempi kuin kohdallani suurimmat kilpailijansa (Android ei tahmaisuuden vuoksi kiinnosta).

  Ainoa negatiivinen palaute tulee siitä että esimerkiksi tekstiviestin saavuttua puhelin herää henkiin liian hitaasti lukitusnappia painaessa ja välillä sitä pitää painaa useamman kerran. Tämä voi olla myös oikea vika ja paranee huollossa tai ohjelmistopäivityksellä. Miten Lumiassa?

  Syksyllä on ratkaisun paikka, joko Apollo jonkun valmistamana tai vitonen mikäli se on hyvä käteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oma valintani oli vaikea. Käytännössä olin iPhone 4:n ja Lumia 800:n välillä. Erityisen skeptinen olin Metro UI:n suhteen, mutta.. Se on itse asiassa tosi näppärä. Valinta ei ainakaan vielä (tai enää, akkukeston parannuttua!) kaduta.

   WP:n softatarjonta paranee, joskin App Storen tarjonnasta ollaan todella kaukana :D Olen kuitenkin toiveikas sen suhteen että kyllä ne tärkeimmät softat vähitellen tippuu saataville, ainakin maksullisina versioina. iBeeria tai vastaavaa en itse edes kaipaa.

   Teksti- tai muun viestin saavuttua puhelin on mielestäni ihan riittävän nopea. Lukitusnappia ei ole koskaan tarvinnut painaa kuin kerran.

   Muotoilusta vielä sen verran, että Lumia on aika kiva käteen - mutta piru vie nuo kulmat aiheuttaa hankaluuksia jos puhelinta joutuu ottamaan pois taskusta kiireessä tai vaikeassa paikassa...

   Poista
 4. Lumia on kyllä kaunis muotoilultaan ja hyvä käteen muuten, mutta juuri nuo terävät kulmat olivat suuri no-no minulle.

  Miten Lumian akunkesto on nyt päivityksen jälkeen?

  Omnia W menee minulla vähän yli pari päivää 3G/WLAN koko ajan päällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vastaus tähän kommenttiin löytyy nyt peräti omasta postistaan, johon linkki tässä.

   Poista