Profiili

Oma valokuva

Helsinkiläistynyt ex-Jyväskyläläinen IT-alan yrittäjä, kirjanpitäjä, valkokaulusduunari, kauppatieteiden maisteri ja tietojärjestelmätieteen tohtoriopiskelija. Joskus saattaa lipsahtaa myös politiikan puolelle. Huhuista huolimatta en oikeasti ole kokoomusnuori, vaan lähinnä oikeistoliberaali.

Blogin kirjoittaminen on minulle ensisijaisesti keino omien ajatusten järjestelyyn aiheesta jos toisestakin. Erityisesti tekstit keskittyvät verotuksen, opiskelun, talouspolitiikan ja välillä yrittämisen tai sijoittamisenkin ympärille. Kirjanpitäjätaustani ja opintojeni vuoksi niistä aiheista voin kertoa tietävänikin jotakin.

Muita linkkejä
Yritykseni nettisivut löytyvät osoitteesta https://www.koskila.net. Mikäli asiat ja jutut joita päivittäin teen oikeasti kiinnostavat, niistäkin löytyy enemmän tietoa omilta nettisivuiltani.

26.3.2012

Veroviraston vinkki: säästä osakkeiden luovutusvoitoissa!

Olen monille ystävilleni ja asiakkailleni kertonut, että vaikka Suomen verotusjärjestelmä kokonaisuutena on epäkoherentti, kannustaa veronkiertoon ja/tai lusmuiluun ja on käytännössä mahdotonta maksaa veronsa täysin lain kirjaimen mukaisesti, useimpien eri verolajien ja verotuksen piirteiden taustalta löytyvät hyvät, tai ainakin jollain tasolla loogiset perustelut miksi jokin asia tehdään tietyllä tavalla. Se ei kuitenkaan estä joitain järjestelmän osia olemasta käsittämättömän epäloogisia.

Minulla ja vaimollani oli projekti, jossa olisin siirtänyt yhteiset osakeomistuksemme minun nimistäni hänen nimiinsä, jotta kertyvät luovutusvoitot ja osingot eivät söisi minun opintotukeani. Vaimollani olisi hyvinkin varaa ottaa vastaan tuloja ennen kuin opintotuki alkaa pienenemään. Suomessa kuitenkin tämä on tehty vaikeaksi: joko minun täytyisi maksaa varainsiirtoveroa tai lahjaveroa, ja joka tapauksessa joutuisin realisoimaan luovutusvoitot ja -tappiot, ja opintotukeni kärsisi taas. Päätin siis lopulta luovuttaa, ja maksella kiltisti valtiolle sen noin 90% verot ja takaisinperinnät joita he pääomatuloistani haluavat. Onhan se kurjaa, mutta onpahan helppoa.

Prosessin aikana paljastui kuitenkin näppärä tapa säästää muutamia satasia luovutusvoittojen verotuksessa. Vinkin minulle kertoi veroviraston nuori miesvirkailija, joka vastapainoksi sai ihmetellä vartin puhelintani, ja lupasi hommata samanlaisen.Kuvitellaanpa seuraava skenaario:
Meillä on Suomessa asuva pariskunta, joka harrastaa osakesäästämistä. Eivät suurilla summilla, mutta tuhansilla euroja kuitenkin. Pariskunnan ei suinkaan oikeasti tarvitsisi olla naimisissa, eikä mies ja nainen, eikä sukua, mutta käytän minua ja vaimoani tässä esimerkkeinä.

Pariskunnan miesosapuoli on ostanut joitain vuosia sitten Oy Stiiknafuulia Ab:n (STF) osakkeita 500 eurolla. Hiukan oston jälkeen yhtiön osakekurssi loikkasi, ja tuon osake-erän arvo on nyt jo hiukan alle 4 000 euroa. Pariskunnalla ei ole hätää osakkeiden realisoinnissa, mutta niiden myynti on kuitenkin suunnitelmissa. Haussa on edullisin tapa hankkiutua osakkeista noin vuoden päästä eroon.

Tällöin kannattaa myydä osakkeet lahjanluenteisella kaupalla tai siirtää lahjana pariskunnan toiselle osapuolelle. Kuvitellaanpa siis, että mies antaa melkein 4 000 euron arvoiset osakkeensa naiselle, ja tekee niistä lahjaveroilmoituksen.

Ähäkutti, verottaja!
Kärsi poikkeuksistasi. Ja poikkeuksen poikkeuksistasi!
Lahjavero alle 4 000 euron lahjasta on kuitenkin 0 euroa. Mahdollisessa lahjanluonteisessa kaupassa kauppahinnasta tulee tietenkin suorittaa 1,6% varainsiirtovero, jota ei kuitenkaan tarvitse maksaa jos sen määrä on alle 10 euroa. Näin siis saadaan siirrettyä ilman veroseuraamuksia vajaan 4 000 euron arvosta osakkeita pariskunnan puoliskolta toiselle.

Pariskunnan naisosapuoli myy vuoden kuluttua saamansa osakkeet, joiden arvo ei esimerkissämme ole enää syystä tai toisesta muuttunut. Hän myy ne vajaan 4 000 euron hinnalla, josta ei muodostu luovutusvoittoa, sillä sitä laskettaessa osakkeiden hankintahintana käytetään niiden lahjaverotuksessa vahvistettua arvoa, joka on lahjahetken käypä arvo - käytännössä siis tuo 4 000 euroa.

Kaupasta ei siis näin tehtynä muodostu verotettavaa luovutusvoittoa. Mikäli osakkeita ei lahjoitettaisi välissä puolisolta toiselle, pariskunta maksaisi osakkeet myydessään saamastaan 3 500 euron luovutusvoitosta veroa 30%, eli 1 050 euroa.

Muutama asia on kuitenkin huomioitava: lahjoja voi antaa vain alle 4 000 euroa kolmen vuoden aikana, ja lahjaksi saatuja osakkeita ei saa myydä vuoden sisällä niiden saamisesta. Lisäksi lahjaverotus on muistettava toimittaa siirrettäessä osakkeita puolisoiden välillä.


Näin siis voi, ja kannattaa säästää muutamia satasia tai kuten esimerkissäni, jopa yli 1 000 euroa. Kummallinen menettely, mutta minkäs teet.

4 kommenttia:

 1. Hyvää settiä taas Antti, kiitokset tästä.

  VastaaPoista
 2. Hemmetin hyvä pointti. Enpä ole tullut ajatelleeksi, vaikka monenlaiseen lahja(vero)kikkailuun olen törmännyt. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset palautteesta! Täytyy sanoa että tämä kikka yllätti itsenikin. Ja siis kaikista yllättävintä oli, että sen minulle vinkkasi verovirkailija... :)

   Poista