19.3.2012

Windows on Windows - puhelimessakin

Microsoft on erinomaisen hyvä firma kehittämään erinäköistä softaa, ja siitä on mielestäni hyvä osoitus tapa jolla yritys dominoi käyttöjärjestelmien kuluttajamarkkinoita. Eikä vain niitä, vaan onpahan Windows törkeästä hinnastaan huolimatta toiseksi suosituin palvelinkäyttiskin (aktiivisten domainten määrällä mitattuna).

Pelkkä erinomaisuus tietokoneiden käyttöjärjestelmien kanssa ei valitettavasti vielä takaa kovinkaan helppoa käyttökokemusta kännykän käyttäjälle.Microsoftilla on tunnetusti pitkä historia muutamien epäkäytännöllisten ominaisuuksien viljelystä tietyissä tuotteissaan. Kenties vihatuin näistä on käyttiksen jatkuva uudelleen käynnistely - Windows XP:n saattoi joutua käynnistämään jokaisen asennuksen jälkeen uusiksi, ja pelkästään käyttiksen asentaminen muutama vuosi sitten saattoi vaatia 5-6 uudelleenkäynnistystä päivitysten vuoksi. Sama ominaisuus on tuotu myös Windows Phone -matkapuhelinkäyttöjärjestelmään - edellisen blogitekstini kommenteissa tuli ilmi sama pointti jonka kuulin työkaveriltanikin viikko sitten: Nokia Lumia 800:n akku kestää paremmin, jos sen boottaa, siis uudelleenkäynnistää, kerran päivässä. Oman puhelimeni akkukesto onkin tätä metodia noudattaen varsin kohtuullinen.


Oma soittoääni? Ei minun Windowsissani!

Uudelleenkäynnistely ei kuitenkaan ole puhelimen ainut typeryys. En itse tullut asiaa edes ajatelleeksi ennen kuin vaimoni otti sen puheeksi, mutta soittoäänen säätäminen on järjestelmässä tehty käsittämättömän hankalaksi.

Puhelimen soittoäänivalikon kautta saa ainoastaan valittua pitkästä listasta esiasennettuja, tylsähköjä soittoääniä, ja Zune-soittimen kautta soittoääntä ei voi asettaa. Windows Phonessa ei ole minkäänlaista tiedostoselainta, joten sitäkään kautta ei pääse määrittämään omavalintaista musiikkikappaletta soittoääneksi. Oman soittoäänen asettaminen on kuitenkin mahdollista, joskin konstikasta.

Aiheesta löytyykin paljon erinäköisiä ohjeita. Yksi virallinen step-by-step -ohje löytyy osoitteesta http://windowsteamblog.com/windows_phone/b/windowsphone/archive/2011/11/17/custom-ringtones-a-visual-guide.aspx. Sääli että se on kovin suurpiirteinen, enkä itse sen ohjeilla onnistunut.

Itse hyväuskoisesti yhdistin luurini läppäriini, avasin Zunen, synkkasin oikeaa tiedostomuotoa olevan 40-sekuntisen biisin puhelimeeni, tarkistin Zunesta että biisi oikeasti siirtyi, nappasin puhelimen irti (en ole vielä löytänyt paikkaa josta sen voisi Zunesta ensin "poistaa") ja avasin sen toiveikkaana.

Biisiä ei löytynyt puhelimesta. Ei musiikkikappaleena, eikä soittoäänenä.

Eipä tietenkään. Pettymys.

Joka tapauksessa onnistuin lopulta, ja tiivistettynä homma menee näin:
  1. Valitse biisi
  2. Leikkele se maksimissaan 39 sekunnin mittaiseksi
  3. Muuta sen genreksi "ringtone"
  4. Siirrä se puhelimeen (ei riitä että se on SkyDrivessä!)
  5. Settings -> ringtones+sounds -> Ringtone -> Custom -> valitse luomasi biisi
Tunteeni kun...
Voit myös vaihtoehtoisesti kokeilla ladata Marketplacesta jotain kymmenistä soittoääniohjelmista, jotka kaikki lupaavat osaavansa muuttaa mp3-muotoisen musiikin soittoääneksi. Itse kokeilin viittä eikä yksikään toiminut.

Ette usko minkälaisen voimattomuuden ja turhautumisen tunteen saa aikaiseksi sen huomaaminen, ettei osaa vaihtaa puhelimensa soittoääntä. Ihmiselle, joka on (yhteiskunnan tuen ja traktorilla ajelun ohella) tienannut elantonsa tietokoneilla koko pienen ikänsä se on aikamoinen nöyryytys.

Sain kuitenkin lopulta soittoäänen vaihdettua. Ongelma oli, että leikkasin biisin vahingossa tasan 40 sekunnin mittaiseksi. Otin sekunnin pois, ja ongelma hävisi - biisi ilmestyi soittoäänilistaan. Hienointa tapauksessa on, että jos kännykkään siirtää ringtone-genrellä varustettuja biisejä, joiden pituus on 40 sekuntia tai yli, ne kyllä siirtyvät sinne mutta häviävät täysin. En tiedä mihin ne menevät. Zune-musiikkisoitin ei niitä löydä. Luultavasti ne jäävät johonkin puhelimen syövereihin, mistä niitä ei saa pois millään.

Android- ja iOS-maailmoissa minkä tahansa biisin voi valita soittoääneksi, ja homma ei vaadi tutkintoa avaruusfysiikasta. Valitse biisi -> avaa valikko -> aseta soittoääneksi. Vaan ei Microsoftin maailmassa.

Jos minulta kysytään, niin aivan naurettavan vaikeaa ja rajoite on pelkkää käyttäjien kiusaamista, mutta toisaalta... Windows on Windows.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti