Profiili

Oma valokuva

Helsinkiläistynyt ex-Jyväskyläläinen IT-alan yrittäjä, kirjanpitäjä, valkokaulusduunari, kauppatieteiden maisteri ja tietojärjestelmätieteen tohtoriopiskelija. Joskus saattaa lipsahtaa myös politiikan puolelle. Huhuista huolimatta en oikeasti ole kokoomusnuori, vaan lähinnä oikeistoliberaali.

Blogin kirjoittaminen on minulle ensisijaisesti keino omien ajatusten järjestelyyn aiheesta jos toisestakin. Erityisesti tekstit keskittyvät verotuksen, opiskelun, talouspolitiikan ja välillä yrittämisen tai sijoittamisenkin ympärille. Kirjanpitäjätaustani ja opintojeni vuoksi niistä aiheista voin kertoa tietävänikin jotakin.

Muita linkkejä
Yritykseni nettisivut löytyvät osoitteesta https://www.koskila.net. Mikäli asiat ja jutut joita päivittäin teen oikeasti kiinnostavat, niistäkin löytyy enemmän tietoa omilta nettisivuiltani.

30.4.2012

Vaimo on hyvä sijoitus!

Minä ja vaimoni olemme tänään olleet vuoden naimisissa. Voin suositella. On ollut mukavaa.

Vaimosta saatavat hyödyt ovat moninaiset. En ala nyt erittelemään sosiaalista, henkistä tai fyysistä puolta, vaan keskityn taloudelliseen.

Vaikka kirjoitankin tässä tekstissä vaimosta ja vaimon eduista, samat asiat ovat pääosin yleistettävissä myös aviomieheen.


Opintotuki ja palkka

Opintotuen tulorajat ovat tiukat, ja tekevät työnteosta nopeasti kannattamatonta. Olen aiemmin eritellyt opintotuen piirteitä ja optimointia, joten en nyt mene siihen tarkemmin. Tuloraja on kuitenkin henkilökohtainen, mikä yhdessä henkilökohtaisen progressiivisen verotuksen kanssa kuitenkin kannustaa molempia puolisoita kohtuullisella panostuksella työelämään sen sijaan, että toinen keskittyisi täysillä työntekoon ja toinen jäisi kotipuolisoksi.

Tästä säännöstä on kuitenkin poikkeus: yrityksen tuloksen voi jakaa yrittäjäpuolisoiden kesken. Toki jaon tulee vastata todellista tilannetta. Vaimoni osallistuu yritykseni toimintaan, ja niinpä laitan hänelle osan firman voitostakin. Tämä rahamäärä on poissa syömästä minun opintotukeani, ja toisaalta vaimoni matalamman tuloveron piirissä.

Jätän kommentit siitä, miten vaimo kyllä myös kuluttaa palkkatuloja ja opintotukea turhanpäiväisiin asioihin tällä kertaa sanomatta - se kun vaihtelee kovasti vaimosta toiseen. Parhaat yksilöt (kuten vaimoni) saattavat jopa säästää rahaa metsästämällä alennuselintarvikkeita ja vaatekappaleita huomattavasti ainakin allekirjoittanutta paremmin.

Vaimon hyödyt sijoitustoiminnalle

Vaimo on näppärä myös sijoitusasioissa. Opintotuen tulorajoihin lasketaan mukaan myös kaikki pääomatulot, vähentämättä niihin kohdistuvia menoja. Käytännössä siis esimerkiksi osakkeiden luovutustappiota ei huomioida verotuksessa mitenkään, eikä aktiivinen kaupankäynti siis opiskelijalle kannata. Passiivisuus kunniaan.

Jonkin verran Kelan vihakirjeitä voi onneksi vältellä jakamalla osakeomistukset puolisoiden kesken, jos tietää voivansa luottaa siihen, ettei vaimo ota eroa ja juokse italialaisen gigolon matkaan osakesalkkusi mukanaan.

Omistusten siirtely puolisolta toiselle ilman merkittäviä kuluja on toisaalta nykyään melkein mahdotonta - verottaja ottaa omansa ja enemmänkin ihan joka välistä. Osakkeet täytyy siis alunperinkin ostaa molempien puolisoiden omistukseen. Erityisesti opiskelijan täytyy sijoitusstrategiassaan huomioida siis myös tukioptimointi.

Mikäli on ennalta tiedossa, kumpi puolisoista tulee olemaan vuosikaudet pienituloisempi, kannattaa ainakin pelipaperit laittaa hänen salkkuunsa. Toki mahdollisuuksien mukaan muitakin osakkeita, mutta on huomioitava että peliliikkeiden tekeminen myöhemmin voi käydä kalliiksi.

Vaimo on myös potentiaalisesti luotettava kumppani muunkin osakepuljauksen tekemiseen. Esittelin aiemmin veroviraston nuoren virkailijan minulle esittelemän kikan, jolla saa osakkeita lahjoittelemalla vältettyä täysin laillisesti ainakin pienehkön osakepotin koko luovutusvoittovero, vaikka arvonnousu olisi satoja prosentteja.


Mainittakoon vielä, että pyykkäävä/tiskaava/siivoava vaimo vapauttaa resursseja vaikkapa yritystoimintaan... Ja onhan se muutenkin mukava :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti