Profiili

Oma valokuva

Helsinkiläistynyt ex-Jyväskyläläinen IT-alan yrittäjä, kirjanpitäjä, valkokaulusduunari, kauppatieteiden maisteri ja tietojärjestelmätieteen tohtoriopiskelija. Joskus saattaa lipsahtaa myös politiikan puolelle. Huhuista huolimatta en oikeasti ole kokoomusnuori, vaan lähinnä oikeistoliberaali.

Blogin kirjoittaminen on minulle ensisijaisesti keino omien ajatusten järjestelyyn aiheesta jos toisestakin. Erityisesti tekstit keskittyvät verotuksen, opiskelun, talouspolitiikan ja välillä yrittämisen tai sijoittamisenkin ympärille. Kirjanpitäjätaustani ja opintojeni vuoksi niistä aiheista voin kertoa tietävänikin jotakin.

Muita linkkejä
Yritykseni nettisivut löytyvät osoitteesta https://www.koskila.net. Mikäli asiat ja jutut joita päivittäin teen oikeasti kiinnostavat, niistäkin löytyy enemmän tietoa omilta nettisivuiltani.

28.5.2012

Alkolukko kotioviin - Hyvinkään haudoilla tanssitaan

Populistipoliitikkojen tanssi Hyvinkään välikohtauksessa kuolleiden haudoilla kiihtyy kiihtymistään. Vasemmistoliiton vanha muumimamma Annika Lapintie intoutuikin kansalaisoikeuksien vastaisessa kiimassaan vaatimaan jälleen lisää keskusjohtoisuutta ja byrokratiaa, tällä kertaa siis katsastuksia ja alkolukkoja asekaappeihin.

Olen valmis jättämään huomiotta sen kuinka paljon tuottamatonta työtä ja kustannuksia voidaan saada aikaiseksi taas uuden asian entistä tarkemmalla säätelyllä ja kansalaisten hyppyyttämisellä, ja pyrin laskeutumaan Annikan ajattelun tasolle. Ajattelutapahan on pohjimmiltaan yksinkertainen: kun tapahtuu jotain ikävää, pyritään keksimään uusi laki tai kielto jotta samanlaista ikävää asiaa ei enää tapahtuisi. Tämä pyrkimys ilmoitetaan mahdollisimman nopeasti ja mahdollisimman kovaan ääneen, jotta kunnia (tai ainakin irtopisteet) siitä saadaan kuitattua omiin nimiin.

Yksinkertaisuuden vuoksi aina pyritään puuttumaan oireisiin, eikä suinkaan syihin - sehän voisi vaatia ongelmien syvällisempää pohdintaa ja jopa konkreettisia toimenpiteitä. Lapintien ajattelutavalla sitä vastoin saadaan paitsi paljon poliittisia irtopisteitä uhrien haudoilla tanssimalla, myös aivan hirveä sääntöhelvetti - ja mikäpä ei vasemmistoliitolle sopisi paremmin?

Pyrin nyt siis ajattelemaan kuin vasemmistoliiton kansanedustaja, mutta pyrin silti esittämään ajatukseni järkevämmin kuin vanha muumimammamme Lapintie.Vaihtoehto mielivaltaiselle pistebyrokratialle


Lapintien ehdotus alkolukoista ja katsastuksista on paitsi perustuslaillisesti ongelmallinen, myös hintaansa nähden tavattoman tehoton. Sillä onnistuttaisiin vähentämään tapauksia, joissa aseitaan asiallisesti lukitussa kaapissa säilyttävä henkilö humalatilassa haluaisi nimenomaan ampua - ei siis tyytyisi puukottamaan tai kuristamaan tai myrkyttämään tai hirttämään - muita henkilöitä. Sillä ei vaikutettaisi mitenkään tapauksiin joissa tappaja on selvinpäin, säilyttää aseitaan määräysten vastaisesti, tappaa luvattomalla aseella (luvattomilla ampuma-aseilla tapahtuu 56% ampuma-aseilla tehdyistä veriteoista) tai turvautuu tuliaseen sijasta helpommin saatavilla oleviin välineisiin (kuten jo nyt tehdään 83% kuolemaan johtaneista tapauksista, ja todennäköisesti vielä suuremmassa osassa teon yrityksistä).

Kommunismi kaatui ihmisen huonouteen.
Vasemmistoliitto ei tuntuisi edes pyrkivän parempaan.
Käytännössä siis Lapintien ehdotusta noudattamalla saataisiin kenties muutama kotosalla ampumalla suoritettu verityö jatkossa muutettua puukotukseksi, ja samalla luotua turhaa työtä (pahimmassa tapauksessa julkiselle sektorille) jälleen lisää ja vieläpä vaikeutettua entisestään vastuullisten ampumaharrastajien toimia. Ihmishenkiä ei juuri säästyisi, mutta toki mustan pörssin asekauppa luultavasti jälleen piristyisi - tällainen taloudellinen toimeliaisuus tuskin on edes sitä SDP:n hakemaa talouden elvyttämistä...

Summa summarum: Ehdotus on kaikessa yksinkertaisuudessaan typerä ja suorastaan vahingollinen, sillä se ei edes ehkäise ongelman oireita, vaan lähinnä vaikeuttaa asiallisten rivikansalaisten elämää ja lisää byrokratiaa.

Ehdotankin itse huomattavasti tehokkaampaa ratkaisua väkivaltaisten kuolemien välttämiseen: alkolukkoa jokaiseen Suomen kotioveen. Pistebyrokratian sijaan voitaisiin siis ottaa käyttöön rasite (ja rajoite) koko kansalle!

Valtaosa henkirikosten uhreista kuolee yksityisasunnoissa (yli 80%) humalaisen tappamana (noin 80%). Kun estettäisiin humalaisten pääsy yksityisasuntoihin, jouduttaisiin väkivallanteot joko jättämään tekemättä tai tekemään ne julkisilla paikoilla. Myös luvallisten tai luvattomien aseiden hakeminen kotoa humalassa suoritettaviin väkivallantekoihin vähintäänkin vaikeutuisi.

Yömyöhään baarista kotiin palaava vaimonhakkaaja joutuisikin kääntymään kotiovelta takaisin (tai saisi sammua kaikessa rauhassa ovelle) - vaimo jäisi sinä yönä ampumatta ja alkolukon ansiosta jopa puukottamattakin. Parhaassa tapauksessa tämä ehdotukseni jopa tuottaa voittoja kotimaisille majoitus- ja ravitsemusalan yrityksille: vaimonhakkaajamme joutuisivat majoittumaan jossain muualla kuin kotonaan (tai tuttaviensa kotona, niissäkin ovissa on tietty alkolukot!), ja luonnollinen valinta olisi tietenkin hotelli. Hotellissa on vieläpä kameravalvonta ja usein henkilökuntaakin, joten kynnys ihmisten tappamiseen siellä on korkeampi kuin kotosalla. Vähemmän optimaalisessakin tapauksessa aina voisi palata baariin ainakin pilkkuun saakka, ja valtion verotulot myydystä alkoholista olisivat taas hurjat. Liikevoittoa!

Ei myöskään pidä unohtaa varsinaisen vaimonhakkaajan näkökulmaa: hänhän välttyy näin tekemästä humalassa harkitsemattomuuksia eikä välttämättä enää kartuta enempää rikosrekisteriään (yli 70%:lla tappajista on ennestään merkintöjä rikosrekisterissään, yleensä väkivalta- tai henkirikoksista), ja pysyy siis yhteiskuntakelpoisempana.

Siinä missä asekaappien katsastus ja alkolukkopakko kohdistuu pieneen osaan tunnollisia harrastajia ja käytännössä vaatii kotietsinnän katsastuksen yhteydessä ja on näin aika epäreilu ja vieläpä työläs valvottava, on kotioveen asennettavan alkolukon valvonta helppoa. Talojen rakentaminen on jo nyt niin kallista että vaikkapa parin tonnin hintainen alkolukko ovessa ei siinä konkurssissa enää tunnu missään. Valvontaa varten ei ole tarpeen tunkeutua asuntoon ja penkoa paikkoja, vaan riittää että laitteen toimivuus tarkastetaan ovella. Helppoa kuin heinänteko!

Siis toisin kuin Lapintien ehdotuksesta, minun ehdotuksestani hyötyvät kaikki: niin yksilö joka ei nyt saakaan ketään hengiltä, uhrit jotka eivät kuolekaan, yksityisen sektorin yritykset ja vielä yhteiskuntakin kasvaneiden verotulojen ja oikeudenkäyntien vähenemisen tuottamien säästöjen vuoksi.

Kirjoituksen pointin voinee tiivistää tähän: jos täytyy kehitellä lisää typerää byrokratiaa, kannattaa se tehdä edes vähiten typerällä tavalla. En oikeasti tietenkään kannata kalliita ja tehottomia mutta helposti kierrettävissä olevia valvontakeinoja, kun puuttua pitäisi oireiden sijasta itse ongelmiin - syrjäytymiseen ja pahoinvointiin. Kuvaavaa on, että henkirikoksiin syyllistyneistä henkilöistä noin puolet ovat työttömiä. Työtön mies syyllistyy henkirikokseen melkein 80 kertaa todennäköisemmin kuin esimerkiksi yrittäjä.

Mutta ei. Kun ollaan vasemmistoliitosta, puututaan oireisiin, ja niihinkin kaikista tehottomimmalla ja kalleimmalla mahdollisella tavalla.

Tässä kirjoituksessa käytetyt luvut ovat Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen verkkojulkaisusta "Henkirikoskatsaus 2011", joka on julkaistu tämän vuoden alkupuolella. Julkaisun aineisto on pääosin vuosilta 2003-2010. Julkaisu saatavilla osoitteessa http://www.optula.om.fi/Etusivu/Julkaisut/1324022193730

2 kommenttia:

  1. Parempi ehdotus: kielletään rikokset, jolloin kukaan ei voi syyllistyä niihin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ..tai sitten vain kielletään kaikkien rikosten ja muun pahuuden syy, eli ihmiset. Loppuu rikoksetkin tehokkaammin kuin pelkät rikokset kieltämällä.

      Poista