21.5.2012

Jatkoa verottajan vinkeille: osta euroalueen ulkopuolelta!


Älkää linkatko tätä kuvaa Urpilaiselle. Saattaisi
ottaa tosissaan.

Jatkanpa blogissani vinkkilinjalla! Aiempi postaus arvonlisäveron alarajahuojennuksen kummallisuudesta osoittautui osittain vääräksi, kiitokset anonyymille kommentoijalle sen huomaamisesta! Tässä kirjoituksessa käsittelen vielä samaa asiaa mutta tällä kertaa oikein, ja toivottavasti lukijallekin hyödyllisellä tavalla.

Olen aiemmin neuvonut mm. luovutusvoiton verojen minimointia ja opintotuen optimointia, ja tällä kertaa vuorossa on pienen yrityksen arvonlisäverotuksen optimointia höystettynä lievällä verottajaan kohdistuvalla kritiikillä. Nyt käsittelen arvonlisäveron alarajahuojennuksen perusteella saatavien tulojen maksimointia yrityksen ostojen keskittämisellä EU:n ulkopuolella toimiviin kauppoihin.

Nyt käsittelen siis taas yhtä byrokraattisen tukimuodon huonoutta. Verottaja kannustaa suomalaisia pienyrittäjiä suosimaan ulkomaisia yrityksiä päivittäisiä ostoksia tehdessään. Saman tukimuodon avulla verottaja kannustaa yrittäjää pitämään yrityksensä pienenä.

Voi kuulostaa kummalliselta, mutta toisaalta se sopii Suomen yleiseen näivetyslinjaan mainiosti.


Arvonlisäveron alarajahuojennus - lyhyt oppimäärä


En ehkä ole liberaali, mutta verokarhumetsälle voisin lähteä.
Arvonlisäveron alarajahuojennus on valtion maksama tuki toimintansa pienenä pitäville yrityksille, siis kannustin olla elättämättä itseään yritystoiminnallaan, ja vain neppailla ja tehdä paljon paperitöitä ja saada verotus optimoitua. Tuki on luotu siten, että yrittäjä, joka on vuoden aikana joutunut maksamaan arvonlisäveroa saa hakea sen vuoden lopuksi takaisin. Käytännössä siis verottaja antaa yritykselle maksetun ja vähennetyn arvonlisäveron erotuksen takaisin. Saatu summa on yrittäjälle veronalaista tuloa.

Käytännössä pienuuskannustin toimii siten, että maksimaalisen hyödyn saa 8 500 euron liikevaihdolla (jolloin takaisin saa 100% maksamastaan arvonlisäverosta), ja kun mahdollisimman suuri osa tuloista on 23% alv, ja mahdollisimman suuri osa menoista 0% alv. Arvonlisäveron alarajahuojennusta sovelletaan aina 22 500 euron liikevaihdolliseen yritykseen asti, mutta sen merkitys vähenee nopeasti liikevaihdon kasvaessa.

Millä tavalla tämä sinällään hyväsydäminen tukimuoto pienille yrityksille sitten kannustaa ostamaan ulkomailta? Helppoa: EU-alueen ulkopuolelta ostetuista ostoksista ei tarvitse maksaa arvonlisäveroa, jos niiden hinnasta kertyvä arvonlisävero on alle 10 euroa. Samalla säästyy maksamasta tulleja tuotteista. Käytännössä tämä tarkoittaa, että alle 43,48 € maksavista tuotteista ei arvonlisäveroa tai tullia tarvitse maksaa.

Pähkinänkuoressa: pienen yrityksen ei kannata tehdä arvonlisäverollisia menoja, vaan vain arvonlisäverottomia. Tämä kannustaa ostamaan ulkomailta.

Tähän väliin kuitenkin huomio ensi vuotta ajatellen. Koska verkkokaupat, erityisesti nimeltämainitsematon verkkokauppa.com, ovat hyödyntäneet Ahvenanmaan asemaa Euroopan arvonlisäverojärjestelmän ulkopuolisena alueena ja myyneet halpoja tuotteita Suomeen arvonlisäverotta, on rajaa päätetty laskea vuoden 2013 alusta 10 eurosta 5 euroon. Tällöin myös "turvallisten" ostosten koko laskee hintaan 21,73 euroa.

Oma lukunsa on toki monien ebay-kauppiaiden tapa merkitä myydyt tuotteet lahjoiksi tai näytteiksi, tai korkeintaan 1$:n arvoisiksi. Tällöin suuretkin investoinnit voivat onnistua ilman arvonlisäveron tai tullimaksun ilmestymistä mukaan kuvaan - mikä on siis huomattavasti yksinkertaisempaa kuin niiden kanssa kikkailu. Tällainen järjestely arvonlisäverotuksen tai tullin välttämiseksi on kuitenkin laitonta.


Mikroyritysesimerkki

Pienet ostokset yrityksen kannattaa siis tehdä ulkomailta. Itse suosin erityisesti ebayta ja dealextremeä, mutta toki yrityksiä jotka lähettävät tuotteitaan myös Suomeen, löytyy läjäpäin. Ebayn tai dx:n kautta ostaessa välttyy yleensä myös täysin postikuluilta - tuotteet siis ovat paitsi arvonlisäverottomia ja verottomalta hinnaltaan halvempia, myös postikulut ovat pienemmät. Toimitusajat Hong Kongista ovat yleensä 2-3 viikon luokkaa.

Oma kokemukseni asiasta rajoittuu luonnollisesti lähinnä IT-alan ostoksiin. Muistikortit, tallennusmediat ja vastaavat kannattaa kuitenkin ehdottomasti ostaa EU:n ulkopuolelta - niiden hinnat eivät yleensä nouse verotettavan rajan yläpuolelle, ja niin välttyy vieläpä tukemasta Teostomafiaa - ulkomailta ostetuista tallennusmedioistahan ei joudu maksamaan teostoveroa, toisin kuin kotimaasta ostetuista.

Ebaysta löytyy valikoimaa vaikka minkälaisen yrityksen tarpeisiin. Toimistotarvikkeet, järjestelmäkameran objektiivit, muistikortit, kaikki härpäkkeet tietokoneeseen, mitä nyt keksiikään tarvitsevansa. Parasta on, että paitsi että tuotteet ovat halvempia kuin kotimaasta ostettuna, niiden ostaminen ei kuluta arvonlisäveron alarajahuojennuksen perusteella saatavaa tuloa.

Kuulostaako fiksulta tukimuodolta? Ei minustakaan. Yksityisyrittäjänä hyödynnän sen toki silti täysin. Ja nauran Suomen verotukselle - jos sillä järjestelmällä olisi minkäänlaista onnellista loppua näkyvissä, kutsuisin sitä farssiksi.

- -

Lähteet

  1. http://www.tulli.fi/fi/suomen_tulli/julkaisut_ja_esitteet/THT/tht_arkisto/THT_2011/tiedotteet_2011/06601011/index.html?bc=33663
  2. http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1994/19941543

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti