Profiili

Oma valokuva

Helsinkiläistynyt ex-Jyväskyläläinen IT-alan yrittäjä, kirjanpitäjä, valkokaulusduunari, kauppatieteiden maisteri ja tietojärjestelmätieteen tohtoriopiskelija. Joskus saattaa lipsahtaa myös politiikan puolelle. Huhuista huolimatta en oikeasti ole kokoomusnuori, vaan lähinnä oikeistoliberaali.

Blogin kirjoittaminen on minulle ensisijaisesti keino omien ajatusten järjestelyyn aiheesta jos toisestakin. Erityisesti tekstit keskittyvät verotuksen, opiskelun, talouspolitiikan ja välillä yrittämisen tai sijoittamisenkin ympärille. Kirjanpitäjätaustani ja opintojeni vuoksi niistä aiheista voin kertoa tietävänikin jotakin.

Muita linkkejä
Yritykseni nettisivut löytyvät osoitteesta https://www.koskila.net. Mikäli asiat ja jutut joita päivittäin teen oikeasti kiinnostavat, niistäkin löytyy enemmän tietoa omilta nettisivuiltani.

14.5.2012

Ympärivuotinen opiskelu - vaihtoehto palkattomalle kesälomalle vai taas uusi aivopieru?

Tyypillisiä opiskelijoita
(työmarkkinajärjestön johtajan näkemys)
Kuluneella viikolla STTK:n keisari Mikko Mäenpää oli otsikoissa ihmeteltyään opiskelijoiden monen kuukauden mittaista kesälomaa. Vaikka opiskelijoiden syyttely usein johtuukin silkasta tietämättömyydestä tai pahantahtoisuudesta, voin tällä kertaa sanoa olevani Mäenpään kanssa ihan samaa mieltä: opiskelijoiden pitkä kesäloma voi olla ongelmallinen asia.Kesäopiskelusta käytäntö?

Ehdotus ei ole hullumpi, jos se otetaan kannanottona ympärivuotisen opiskelun mahdollistamisen puolesta. Moni opiskelija on tiukassa paikassa kesän tullen - ei töitä, ei mahdollisuutta opiskella, opintotuki loppuu, mutta vuokra täytyisi silti maksaa.

Opiskelijan maksimissaan n. 3 kk lomaa on aika turha kadehtia. Toisin kuin palkansaajan maksimissaan noin 1,5 kk vuosiloma, se on palkatonta, ei yleensä ole opiskelijan itsensä vaan oppilaitoksen valinta, ja kaiken lisäksi vielä hidastaa valmistumista. Suuri osa kavereista muuttaa toiselle paikkakunnalle ja opiskelijahintaiset ruokapaikat sulkevat ovensa (paitsi Ilokivi Jyväskylässä!)... Eipä siinä ole paljon hurraamista.

Tuntemistani opiskelijoista suuri osa on jo kesätöissä, ja moni aloittaa työt tulevien parin viikon aikana. Ne opiskelijat, jotka eivät kykene työllistämään itseään jäävät aika tyhjän päälle. Työkkäriin ilmoittautuneet toiveikkaat työnhakijatkaan eivät ole välttämättä oikeutettuja edes työmarkkinatukeen, siinä kun on 3kk karenssi tutkinnottomille hakijoille. Usein helpommalla pääsee kääntymällä suoraan sossun puoleen, työkkärihän saattaa vieläpä keksiä ehdottaa opiskelijalle jotain monista selänpesukursseistaan. Siinä se motivaatio työelämään siirtymiseen nousee, kun et ole oikeutettu työttömän tukiin mutta joudut osallistumaan työttömyysnöyryytyksiin.

Onneksi työkkäriin ei ole pakko mennä. Toimeentulotukea voi onneksi hakea ja pakkolomailla kesän, kunhan nyt kerran kuussa muistaa hakea tuen uusiksi.

Epävarmuustekijöitä riittää

Parhaassa tapauksessa edes opintojen jatkumisesta syksyllä ei ole tietoa - kun oppilaitosten rahoitusta leikataan, kursseja ja kokonaisia opintosuuntia tai -linjoja tiputetaan pois ja opiskelijoille ei välttämättä tarjota muuta vaihtoehtoa kuin aloittaa opintonsa alusta.

Protip: Työnhaussa itsevarmuus
on eduksi. Saatekirje kannattaa
allekirjoittaa tittelillä
"Master of the universe"
Kokemukseni mukaan harva opiskelija haluaa kuitenkaan lomailla ainakaan koko kesää. Loma opinnoista tarjoaa mahdollisuuden tienata vähän rahaa pitkän talven varalle, opintotuella (brutto 499e/kk) kun ei hirveästi juhlita, ja erityisesti kerätä työkokemusta jotta sitten joskus valmistuessa olisi edes teoreettinen mahdollisuus työllistyä.

Työllistyminen kesäksi ei kuitenkaan ole helppoa. Harva yritys haluaa palkata töihin henkilöä jolla ei ole tutkintoa, ei työkokemusta ja josta tiedetään, että hän tulee jättämään yrityksen viimeistään muutaman kuukauden päästä. Kaiken lisäksi hänelle täytyisi maksaa työehtosopimuksen mukainen palkka vaikka hänestä ei useinkaan ole juuri hyötyä. Monen yrityksen toiminnassa kesä on lisäksi kaikista rauhallisin kuukausi - asiakkaat ja palveluntarjoajat yhtälailla ovat lomalla eikä mikään kuitenkaan etene, joten miksi ketään tarvitsisi palkata töihin? Minkälainen yritys tällaiseen oikein lähtee mukaan?

No, yhteiskuntavastuunsa tiedostava firma jolla on ihan hirveästi liikaa rahaa. Tai tämä ainakin on minun näkemykseni.

Kesäopintojen tarjoaminen opiskelijoille on aivan loistava keino tarjota heille mielekästä tekemistä kesän ajaksi. Opinnot etenevät eivätkä nuoret istu kesää tyhjän pantteina. Parhaassa tapauksessa kesällä tarjotut opinnot ovat jopa jotakin Jyväskylän yliopiston tarjoamaa monitieteistä työelämäprojektia muistuttavaa - siis työelämään sidoksissa olevaa soveltavaa opiskelua, joka edistää valmistumista mutta on silti niin vapaamuotoista ettei koko kesä kulu toimistossa töitä paiskiessa.

Toki muun muassa mainitsemani kurssin varjopuoli on että sen kaltaiset projektit todennäköisesti ehkäisevät opiskelijoiden työllistymistä, kun yritykset saavat työvoimaa halvalla tai ilmaiseksi yliopiston kautta, mutta jätettäköön asia tällä kertaa tähän. Opiskelijat saavat opintopisteitä ja työkokemusta, yritykset edullisia työntekijöitä.

Valitettavasti korkeakouluilla nykyisellään on varsin vähän resursseja järjestää koulutusta kesällä. Jyväskylän yliopisto tosin järjestää erilaisia kursseja kourallisen, mutta niille on tunku verraten kova eivätkä kaikki halukkaat pääse niille. Erityisesti opinnoissaan alussa olevan opiskelijat - jotka myös kelpaavat työmarkkinoille huonosti, jäävät rannalle ruikuttamaan.

Oikeasti kyllä pelkään, että Mäenpään avaus oli perinteinen "hei opiskelijat valmistuu hitaasti, potkikaa niitä vielä vähän niin valmistuvat nopeammin työttömiksi kun eivät ehdi hankkia työkokemusta" -tyyppinen aivopieru joita toki hänen asemassaan olevalta henkilöltä on syytäkin odottaa. On mainio idea pistää opiskelijat opiskelemaan ympäri vuoden ja valmistumaan kortistoon - en minä ainakaan aio palkata sikaa säkissä, eikä sitä tee moni muukaan. Siinä sitten ihmetellään, kun meillä on entistä enemmän vastavalmistuneita työkokemusta vailla olevia työttömiä - se ei tule ainakaan halvemmaksi kuin nykyinen meininki, jossa opiskelijoilla on 3 kk palkaton kesäloma.

2 kommenttia:

 1. Saako muka toimeentulotukea vaikka jatkaa samoja opintoja syksyllä? Muistelen lukeneeni jostain että sen saa vain jos vaihtaa opiskelupaikkaa. Mikä on tietenkin erittäin järkevästi ajateltu, tieto uudesta opiskelupaikasta kun tulee vasta kesän lopulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset kommentista, kysymys on aiheellinen ja hyvä, sillä tuohon liittyy yksi suurista opiskelijan toimeentulon epäkohdista.

   Opiskelijan on ennen toimeentulotuen saamista nostettava kaikki saatavissa oleva opintolaina tai menetettävä luottokelpoisuutensa. Opintolaina kun lasketaan opiskelijalle tuloksi siitä huolimatta, että se täytyy maksaa myöhemmin takaisin. Toimeentulotukea voi kuitenkin saada erityisesti kesäkuukausina (jos ei saa kesäopintotukea, ei saa niille kuukausille kohdistuvaa opintolainaakaan) ja opintotukikuukausien loputtua.

   Lähde.

   Poista