25.6.2012

Kuinka yksinkertaisina media pitää Lumia-puhelinten ostajia?


Viime päivinä useampi media on uutisoinut kissankokoisin kirjaimin Nokian Lumia-puhelinten ostajien pettyneen, kun Microsoft julkisti tiedon, ettei heidän luurejaan saa päivitettyä uuteen käyttöjärjestelmäversioon. Parhaat lehdet ehtivät jopa julistamaan "Microsoftin älypuhelinuutuus: Nokian kuolema" (Turun Sanomat, näin esimerkkinä. Korjasivat lukijapalautteen perusteella otsikointiaan vähin äänin...), ja vähän valistuneemmatkin kertoivat Microsoftin murskanneen Nokian viimeisetkin toiveet minkäänlaisesta elpymisestä - ikinä.

Näin Lumia 800 -puhelimen (toistaiseksi?) ihan tyytyväisenä käyttäjänä vähän ihmetyttää, että mitä media arvelee meidän puhelimen ostajien odottavan valmistajalta?Paljon porua, vähän villoja

Tarkastellaanpa hiukan olennaisimpia uutuuksia mitä WP8 tuo tullessaan, ja mitä nykyisten puhelinten omistajat niistä voisivat hyötyä:
Toivottavasti parempi yhteys muihin Win8-alustan
ohjelmiin ei tarkoita tätä puhelimessakin...
 • Nokia Drive kaikkiin WP-puhelimiin (Lumioissahan tämä jo on)
 • Uusi kotinäkymä (Tulossa myöhemmin myös Lumioihin)
 • Tuki 64 prosessoriytimelle (Lumioissa on 1 ydin - ei hyötyä tästä)
 • Tuki muistikorttipaikalle (Lumioissa ei ole muistikorttipaikkaa - ei hyötyä tästä)
 • Tarkemmat näyttöresoluutiot (Ei tietenkään vaikuta vanhoihin puhelimiin - ei hyötyä tästä)
 • NFC (Ei tietenkään vaikuta vanhoihin puhelimiin - ei hyötyä tästä)
 • Jonkinlainen abstrakti hengenyhteys muiden Win8-alustojen kanssa (ei tulossa - mitä tämä käyttäjän kannalta edes tarkoittaa?)

Eli hetkinen.. Media luulee käyttäjien olettavan Nokian tuovan jälkeenpäin ostamiimme puhelimiin muistikorttipaikat ja tuplaydinprosessorit? Siis uusia rautaominaisuuksia, softapäivityksellä? Ja media ilmoittaa käyttäjien pettyneen, kun eivät näitä ominaisuuksia saakaan?

Kuinka tyhmänä media meitä oikein pitää? Toisaalta.. Mikäli pitävät meitä johdateltavissa olevina idiootteina, ovat siinä ehkä ihan oikeassa.

Petteri Järvinenkin ilmoitti, ennen WP8-julkistusta olevansa Nokia Lumia 900 -puhelimeensa varsin tyytyväinen. Päivityksen julkistamisen jälkeen hän oli yhtäkkiä puhelimensa ominaisuuksiin pettynyt Mitä ne ominaisuudet oikein olivat, joihin hän OLI tyytyväinen ennen WP8-julkistusta, jos Microsoft pystyi viemään ne pois yhdessä yössä tekemättä puhelimeen mitään muutoksia?

Hämmentävää. Tarkastellaanpa tilannetta toisen hyödykkeen hankkimiseen liittyvän esimerkin kautta.

Harva meistä olettaa autokaupoillakaan, että nyt ostettuun uuteen Audiin saadaan ensi vuoden mallistossa julkaistavia uusia ominaisuuksia ilmaiseksi. Voin vakuuttaa, että vaikka Audi vuoden 2013-mallistossaan julkistaisi lentävän auton, vuoden 2012 Audeja ei päivitetä lentäviksi. Ainakaan ilmaiseksi.

Jos aina odottaa saavansa kaikki tulevaisuudessa julkaistavat ominaisuudet ostamaansa laitteeseen, laitteesta riippumatta, on paras vaan odottaa sitä tulevaisuuden laitetta. Eli olla ikinä ostamatta mitään. Eipähän pety toiveikkuudessaan.

Aivan oma kysymyksensä on, kuinka suuri osuus puhelimen käyttäjistä mahdollisuuden saadessaan päivittäisi sen. Suuri osa käyttäjistä ei ikinä tule kaivanneeksi mahdollisesti luvattuja lisäominaisuuksia, saati että viitsisi tai osaisi päivittää puhelimensa. Microsoftin Zune voittaa toki helppokäyttöisyydessään iTunesia lukuunottamatta kaikki kilpailijansa, mutta ei silti ole erityisen mukava ohjelma. En ainakaan itse vihaa sitä kuitenkaan lähellekään yhtä paljon kuin Samsungin - hyi olkoon - Kiesiä, tai muita kamalia PC Suite -ohjelmistoja.


Nokia sai tilaisuuden ampua itseään jalkaan - eikä jättänyt sitä hyödyntämättä

Jos Nokia jossain on viime aikoina ollut erityisen menestyksekäs, niin puukottamaan itseään selkään, tai ampumaan vaihteeksi välillä itseään jalkaan. En viitsi edes väittää, etteikö minuakin hiukan nyt harmittaisi. Ei kuitenkaan puhelimen päivitystiheys, tulevat päivitykset tai edes niiden puute, vaan Nokian viestintä... Joka on lähinnä olematonta.

Nyt julkistettu WP8 olisi voitu aktiivisella viestinnällä kääntää Nokialle vähintäänkin - hyvin klassisesti - torjuntavoitoksi, mutta Nokia sai pitkälti itse päivityksen näyttämään piikiltä yrityksen lihassa. Media taas suurensi piikin naulaksi, ja vaihtoi lihan arkuksi, ja sai tulokseksi uutisen Nokian lopusta. Taas kerran.
Taannoisesta erinomaisesta 12070-päivityksestä ei Nokian suunnalta juuri huudeltu, eikä esimerkiksi päivitysaikataulusta juuri puhuttu. Päivitys tuotiin eri puolille maailmaa hyvin eri aikoihin ladattavaksi, ilman minkäänlaista ennakkotiedotusta tai edes selitystä miksi näin tehdään. Kyselyihin päivityksen ajankohdasta (ja sisällöstä) joko ei vastattu laisinkaan, tai ilmoitettiin sen tulevan "lähitulevaisuudessa" - siis aivan samaa paskaa kuin Samsunginkin viestintä.

Tärkeimmistä asioista (kuten käyttöjärjestelmäpäivitysten tulosta vanhemmille malleille) liikkuu markkinoilla huhuja, ja niihin saadaan selvyys joko ulkopuoliselta taholta (Microsoft) tai ei lainkaan. Hoitavatko amk-insinöörit Nokialla viestinnänkin?

Ja onhan se aina vähän sääli, ettei puhelimeensa saa ilmaiseksi lisäominaisuuksia.

Nykyisille WP7.5-versiota käyttäville Lumioille onneksi luvattiin sentään WP7.8-päivitys, jossa joitain uuden käyttöjärjestelmän ominaisuuksia tuodaan vanhoihinkin puhelimiin. Ainakin uusi kotinäkymä saadaan päivityksenä vanhoihinkin puhelimiin. Nokia on lisäksi lupaillut parannuksia kameraan "ja jotain muuta" päivitystä tulevaksi myöhemmin.

Joitakin potentiaalisesti näppäriä uutuuksia, kuten sähköinen lompakko ja älykäs puheentunnistus WP8:lle on lupailtu, eikä niitä vanhalle alustalle luultavasti saada. Lienee kuitenkin vähintäänkin ymmärrettävää, että uudet mallit ja tuotteet ovat vanhoja parempia - ei kai niitä muuten kannattaisi edes valmistaa?

Nähdäkseni suurin Microsoftin käyttöjärjestelmäpäivityksen uhka Nokialle on, että WP8:lle tehdyt ohjelmat eivät tule toimimaan WP7.5-käyttöjärjestelmäversiota käyttävissä puhelimissa. Tämä on oikeasti harmillista, mutta toisaalta... 100 000 jo olemassa olevaa ohjelmaa täyttää kuitenkin aika monta tarvetta. Lisäksi Nokian Lumia-mallisto näyttää nyt vanhentuneelta, kun tiedossa on, että pian ilmestyy WP8-puhelimia, joiden ominaisuudet eivät ikinä tule löytymään nyt myynnissä olevista puhelimista.

Ilmeeni kun puhelimeni ei huonontunut yhtään
vaikka päivitys.
Älytön mediakohkaaminen "Microsoftin Nokia-tappajaälypuhelinuutuudesta" ja "Petettyjen käyttäjien raivoavista laumoista" on kuitenkin taas turhaa. Nokian tilanne näyttää huolestuttavalta ja lautta on tuuliajolla (eFlopia mukaillakseni), mutta puhelimet tuntuvat varsin hyviltä vekottimilta. Ja mikä parasta, niihin on tulossa vielä lisää ominaisuuksia ilmaisena ohjelmistopäivityksenä WP8:n julkaisun yhteydessä.

6 kommenttia:

 1. Ainakin Nokia on muuttunut rehellisemmäksi. Aikaisemmin lupailtiin vaikka mitä hienouksia päivityksissä, joita ei koskaan tullut. Nyt sentään tajutaan sanoa, ettei luureja tueta kahden viikon jälkeen julkaisusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, totta tämäkin. Ehkä viestintäosaston täysi vaikeneminen on parempaa kuin suoranainen valehtelu. Tuen täysi loppuminen nyt ei kuitenkaan ole kyseessä, WP7.8 sentään tuo jotain ominaisuuksia "vanhoihin" puhelimiin, ja eniten moittimani wifi-tetheröinnin puute korjautui eilisessä päivityksessä :)

   Toisaalta taas eFlop kyllä taisi hehkuttaa Salon tehtaan pysymisestä Suomessa, mikä edellisen irtisanomiskierroksen jälkeen vaikuttaa aikamoiselta liioittelulta...

   Poista
 2. Oikeita valintoja. Vanhojen tuotteiden ei pidä jarruttaa kehitystä. Kirjoituksesi osuu naulan kantaan. Pisteet siitä!

  Toinen asia, mikä ihmetyttää median käyttäytymisessä kyseistä yhtiötä kohtaan, on sensaatiohakuisuus. Kärpäsistä tehdään härkäsiä, nimenomaan kun on kyse ongelmista. Pienistäkin pulmista ja pettymyksistä tulee kaikkien käyttäjien vihaamia menetyksiä. Kaikki on huonosti ja laitteet ovatkin koko ajan vain huonoja. Miksi media (=kansan mielipide) ei voi olla pätkääkään ylpeä omistaan? Vertauskuva urheiluun. Kuinka rankasti media rankaisee suomalaisurheilijoita aina kun pikkuisenkin epäonnistuu. Mokista puhutaan vuositolkulla, onnistumiset unohtuvat nopeasti. Ihan surkeaahan se on kun keppi ei lennäkään jonain vuonna 80 metriä joka heitolla ja arvokisamitali ei ole varma.

  Vinkki 1: Medialle, tajutkaa oma vastuunne kansan äänikellona. Nokia Lumia on loistava puhelin jo tämänhetkisessä muodossaan, uutisoimalla yhtiön jokaisesta kurssilaskusta puhelimet saadaan vaikuttamaan huonolta. Kansa on helposti käännettävissä mihin tahansa suuntaan. Toki Nokia on tehnyt omat virheensä, ja viestintäpuolella on kehitettävää. Lainaankin Elopin sanomaa tähän, josta itse olen samaa mieltä. "Lumiat ovat loistavia puhelimia, niiden myynnissä on vain pahoja ongelmia". Niinkuin kirjoitit tuossa.

  Suomalainen media ja asenne on oman muistini mukaan aina ollut pessimististä. Odotetaan suuria, pienistä hyvistä asioista ei iloita ja pienistä huonoista maailma aina kaatuu. Ei kovin hedelmällinen maaperä menestyä. Pisteitä Nokialle 15 vuotta sitten ja Roviolle nykyään. Vinkki 2: Nokialle, valitettavaa mutta olisiko aika? Muuttakaa ulkomaille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitokset palautteesta!

   Media ottaa nyt takaisin kaikkea sitä kehua ja suitsutusta jota Nokialle syytivät aiemmin, kun yhtiö vielä päästeli täyttä vauhtia tulessa olevalla Symbian-lautallaan... :) Ainut tapa vähän paikkailla vanhoja virheitä on nyt haukkua Nokiaa kaikin mahdollisin keinoin, oli syytä tai ei.

   En toisaalta väitä että puhelimet olisivat vieläkään täysin ylivertaisia kilpailijoihinsa nähden, mutta kylläpä Nokian tuki laitteilleen tuntuu kilpailijat (Applea lukuunottamatta) pieksevän, ja luurien varmatoimisuus erityisesti Android-leiriin verrattuna on ihailtavaa. Tosin täytyy nyt taas sanoa, että en tiedä oman Lumia 800:n suorituskyvystä pitkässä juoksussa mitään, mutta ensimmäinen puolivuotinen on lupaava :)

   Pääkonttorin siirtäminen ulkomaille ja loppujenkin tekohengitettyjen yksiköiden lopettaminen Suomesta voisi olla ihan pätevä veto. Toisaalta Suomi on ollut Nokian paras yksittäinen markkina ainakin älypuhelinten osalta, kun kansa median ohjaamana on ostanut Symbian-puhelimia sulkien silmänsä vaihtoehdoilta. Ehkä nyt, kun ääni median kellossa on muuttunut, voisi olla sopiva hetki muuttaa vaikka Irlantiin. Halvemmasta yhteisöverosta hyötyminen vaatisi kuitenkin positiivisen tuloksen, ja en tiedä milloin se Nokialla seuraavan kerran on ajankohtaista... :|

   The amazing everyday -kampanja (josta esimerkkinä esimerkiksi tämä) toisaalta oli piristävää vaihtelua ja osoitti, ettei Nokiakaan nyt aivan pihalla markkinoinnista ole. Media ei vaan nyt ole myönteinen, ja tärkein myyntikanava eli operaattoritkin ovat skeptisiä, joten ei ole ihme jos myynti sakkaa.

   Poista
 3. Olipa kerrankin fiksu kirjoitus Lumiasta. Olisipa kaikki toimittajatkin näin fiksuja. Olisi kuluttajilla paremmat mahdollisuudet löytää ne Lumian hyvät ominaisuudet, koska niitä kyllä löytyy.

  VastaaPoista
 4. Kiitokset kommenteista! Pahoitteluni että vastaaminen on venynyt - olin viikon lomalla ja kotiin palattuani sain huomata netin olevan taas poikki (Elisa<3), joten surffaaminen on harvinaisen takkuista.

  Lumiasta taas sen verran, että siitä kyllä riittäisi kirjoitettavaa. Eilen sain asennettua jälleen uuden päivityksen, jossa tuli wifi tetheröinti, se täytyy testata jossain vaiheessa. Puhelin on jo nyt saanut yhtä paljon käyttöjärjestelmäpäivityksiä kuin minun ja vaimoni Samsungin Android-luurit yhteensä, ja vielä yksi päivitys olisi tulossakin. Ei hullumpaa :)

  VastaaPoista