11.6.2012

Vihreää takinkääntöä - parasta Suomelle pitkään aikaan?

Vihreä + punainen = varsin ruma ruskea
On aina yllättävää, kun jonkin puolueen edustaja poikkeaa voimakkaasti puolueen linjasta. Vielä suurempi yllätys on, kun presidentinvaaleissa pahan markkinatalouden edustajaa voimakkaasti vastustanut vihervassari tuleekin kaapista ihan fiksun sanoman kera.

Puhun tietenkin Haavistosta, joka hävisi markkinataloutta, sijoittajavastuuta ja noin yleensäkin kaikkea pahaa edustavalle Niinistölle viime presidentinvaaleissa. Lieneekö Pekka sitten oppinut parempansa sanomasta jotakin, mutta hänkin on nyt liittynyt Pahan Akseliin Aamulehdessä julkaistun jutun myötä.


Miten vihreys taipuu markkinatalouden kaveriksi?


Markkinatalous ja vihreys eivät ole sittenkään keskenään ristiriidassa (toisin kuin Hassin ja muiden suurvihreiden perin punaisesta agendasta voisi luulla), kunhan turha idealismi ja kouhotus unohdetaan. Mutta annetaanpa Pekan ilmaista asia kenties vihervassareillekin kelpaavalla kielellä.

Haavisto sanoo:
" - - monissa - - tapauksissa ei pidä olla niin herkkähipiäinen. Suurimpia ongelmia on usein paikoissa, joissa nuorilla miehillä ei ole pääsyä muihin töihin kuin taistelijoiksi tai vaikkapa merirosvoiksi Somalian rannikolla. Sellaisissa paikoissa taloudellinen toiminta luo työpaikkoja."
Näin hän siis kerralla lyttää puolueensa virallisen ideologian pahasta Nikesta ja vielä pahemmasta Neste Oilista, jotka riistävät kehitysmaita - ne ovat kuitenkin todellisuudessa maita eteenpäin vievä voima tarjotessaan kansalaisille työpaikkoja (ja usein muitakin palveluita ihan terveydenhuollosta alkaen) ja valtiolle verotuloja. Niken tehdas Bangladeshissa
Vihreä politiikka käytännössä, osa 1

En toki kannusta ketään kaatamaan sademetsää kasvattaakseen siellä kasveja joista voisi sitten puristaa huonoa öljyä jota sitten voisi kuljetella ympäri maailmaa, mutta mielestäni esimerkiksi Neste Oil on vihreän politiikan tuote - ei sen vihollinen. Mikäli valtiot sallivat ympäristönsä tuhoamisen Eurooppalaisen vihreän politiikan hyväksi, saavat he sentään verotuloja ja työpaikkoja vastineeksi.


Toki esimerkiksi jonkinlainen työaikalainsäädäntö lienee paikallaan maassa kuin maassa, ja yritysten on noudatettava valtioiden niille asettamia pelisääntöjä, sitä en kiellä. Lisäksi Neste Oil on äärimmäinen esimerkki: moni yritys harrastaa kehitysapua myös tuhoamatta ympäristöä, osa Indonesiassa, osa Intiassa, osa jossain muualla.

Itse koen antavani kehitysapua varsin näppärällä ja mukavalla tavalla ostaessani kehitysmaissa valmistetun t-paidan tai lenkkarit. Toki se on kotimaiselta yrittäjältä pois, mutta mitäs ovat joutuneet hinnoittelemaan itsensä ulos pelistä. Sen siitä saa kun yrittää Suomessa.

Toki jokainen veronsa maksava suomalainen tulee harrastaneeksi kehitysapua monella tavalla jo muutenkin:
Vihreä politiikka käytännössä, osa 2
" - - pakolaisina tai taloudellisina siirtolaisina diasporaan kotimaastaan lähteneet ihmiset. Suomesta rahaa ja osaamista lähtömaahansa vievät etenkin somalit mutta myös burmalaiset ja srilankalaiset, joita on maassamme jo melkoinen määrä. "
Tuet maahanmuuttajille valuvat paitsi ihmiskauppiaille ja terroristijärjestöille, pieniltä osin myös lähtömaiden talouden tukemiseen.

Voi kunpa kaikki vihreät olisivat kuin Haavisto!
  1. He eivät lisääntyisi (ainakaan biologisesti)
  2. Maailma olisi yhtä sokeaa ja vaihtoehdotonta ideologiaa onnellisesti köyhempi
  3. Päästökaupan, autojen gps-seurannan, vientiteollisuuden tappamisen ja sademetsät tuhoavan biodieselin sijasta meillä saattaisi olla joitain oikeita ehdotuksia kestävän kehityksen varmistamiseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti