10.9.2012

Uusi kirjoitussarja alkaa: Kreikan kriisi

Blogi palaa näin kesälomani jälkeen taas arkeen ja uusia kirjoituksia alkaa tippua hiljalleen. Luovun kuitenkin säännöllisestä julkaisutahdista - se johti pahimmillaan aika juosten kustuihin blogiteksteihin. Jatkossa julkaisen blogauksen sitä mukaa kun sanottavaa tulee. Ensimmäiset tämän aikataulun mukaiset kirjoitukseni käsittelevät käynnissä olevaa Kreikan kriisiä.

Kävin vaimoni kanssa Kreikassa tukemassa maan horjuvaa taloutta viikon ajan. Koitin matkan aikana vähän katsella ympärilleni rannalla makoilemisen sijasta, ja tutustuinkin erääseen paikalliseen yrittäjään ja sain sitä kautta ensikäden tietoa Kreikan taloustilanteesta, ja myös vähän näkemystä kriisin taustoista.

Päivitys 5.1.2013:
Kirjoitussarja on työn alla, mutta myöhästynyt odotettua aktiivisemmin opiskellun syksyn vuoksi. Valmistuin kesällä kandiksi, ja olen nyt gradua ja paria kurssia vaille maisteri, joten opinnot ovat työllistäneet. Palaan kuitenkin asiaan piakkoin :)


Kreikkalainen yrittäjä kriisin kourissa


Paikallinen yrittäjä kertoi minulle omia näkemyksiään kriisin etenemisestä ja sen syistä, ja avasi minulle sitä tympeää tilannetta johon kansa on maassa joutunut.
Kreikan matkalla näin myös ensimmäistä kertaa
elämässäni mehiläiskuningattaren :)

Uusi tuttavuuteni on (arvioni mukaan) hyvin tyypillinen esimerkki ahkerasta kreikkalaisesta: palkkatyönsä lisäksi hänellä on pieni oma yritys ja muun ohella vielä mehiläisfarmikin. Ja töitähän riittää: kesäsesongin ajan hän tekee 10-12 -tuntista päivää, vapaa-aikanaan erityisesti sesongin ulkopuolella pitää auki internet-kahvilaansa, ja aamuisin ennen muita töitään käy vähintään tarkistamassa mehiläistarhojen kunnon.

Kunhan työnantajalla olisi varaa maksaa palkka ja verottaja ja pankit pysyisivät turvallisella etäisyydellä, ei hänellä olisi hätäpäivää.


Kirjanpitäjä Kreikan kriisiä pohtimassa


En väitä olevani käynnissä olevan kriisin asiantuntija. Sen väittämiseen ei kandin tutkinto ja yksi tuttu kreikkalainen yrittäjä vielä ihan riitä. Toivon kuitenkin pystyväni antamaan eri näkökulman kriisiin kuin suurin osa blogisteista tai Suomen valtamedia.

Syyllisten etsiminen kriisiin on toki viihdyttävää, muttei kovin hedelmällistä. Koitankin sen sijaan ennemmin pohtia, kuinka Kreikan kurjuuden leviäminen vielä toistaiseksi paremmassa jamassa oleviin yhteiskuntiin voitaisiin estää. Parhaillaan vellova kriisi tulee varmasti kalliiksi useimpien suomalaisten kukkarolle, mutta mikäli siitä opitaan jotain, emme uhraa rahojamme ihan turhaan.

Kirjoitussarjan kirjoitukset julkaistaan peräkkäin ja ne tunnistaa "Kreikan kriisi"-alkuisesta nimestä. Ne löytyvät myös Kreikka-sanalla tagattujen tekstien joukosta. Tulen myöhemmin päivittämään kirjoitukset linkkeineen tähän tekstiin.

Stay tuned!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti